«Η Κύπρος αντιμετώπισε αρκετά καλά πανδημία και πόλεμο στην Ουκρανία»

H Κύπρος έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής αρκετά καλά τα δύο σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, εκμεταλλευόμενη τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν και την ισχυρή της δημοσιονομική θέση, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Κύπρο Wim Van Aken, κι αυτό επειδή η χώρα δεν εξαρτάται άμεσα από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ένας δεύτερος λόγος, είπε, είναι γιατί η χώρα έχει διαχειριστεί αρκετά καλά τη δημοσιονομική της κατάσταση.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα "Η Καθημερινή", ο κ. Van Aken ανέφερε επίσης ότι το τρέχον πλαίσιο εκποιήσεων της Κύπρου είναι υγιές και αποτελεσματικό, ωστόσο οι συνεχείς αναστολές και άλλες προκλήσεις στο πλαίσιο αποδυναμώνουν τη σταθερότητά του και αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί.

Όπως σημείωσε, οι οικονομικές απώλειες για τη ζώνη του ευρώ που προέρχονται από τις τρέχουσες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας ξεπερνούν ήδη τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Έτσι, για τη ζώνη του ευρώ ως εισαγωγέα ενέργειας, η αύξηση της τιμής είναι μεταφορά εισοδήματος και πλούτου στο εξωτερικό σε εξαγωγείς ενέργειας, πρόσθεσε. Δεν μπορεί να αντισταθμιστεί πλήρως αυτή η απώλεια με δημοσιονομικά μέτρα, σημείωσε.

Ο πόλεμος έχει επίσης μεγενθύνει τις πληθωριστικές πιέσεις, συνέχισε, όχι μόνο στις τιμές της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα των εμπορευμάτων. Αυτή η κατάσταση έχει αρκετές προκλήσεις και όχι μόνο για την Ευρώπη. Οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αναμένουν παγκόσμια ή ευρωπαϊκή ύφεση το επόμενο έτος, αλλά ο κόσμος είναι έτοιμος για οικονομική επιβράδυνση, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις του για την Κύπρο, ο αξιωματούχος του ESM είπε ότι οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προβλέπουν ύφεση στην Κύπρο, ούτε το ΔΝΤ. «Οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο ευνοϊκές για την Κύπρο παρά για τη ζώνη του ευρώ. Το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 3,5% για το 2022 και ανάπτυξη 2,5% για το 2023. Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν οικονομική ανάπτυξη 3,2% και 2,1% αντίστοιχα»

Η Κύπρος, συνέχισε, έχει εφαρμόσει ένα πολύ καλό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.» Έχει όλα τα σωστά στοιχεία. Δεν είναι μόνο βασικό να διατηρήσει η Κύπρος τη δημοσιονομική της πορεία, αλλά και να εφαρμόσει το σχέδιο μέχρι το 2026. Η Κύπρος χρειάζεται τις επενδύσεις που θα προκύψουν από το σχέδιο διαφοροποίησης της οικονομίας της. Μέχρι στιγμής η υλοποίηση έχει προχωρήσει καλά. Υπήρξαν μικρές καθυστερήσεις, αλλά μέχρι στιγμής το σχέδιο είναι σε καλό δρόμο».

Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι η Κύπρος έχει τη δύναμη να υποστηρίξει ευάλωτες ομάδες μέσω αυτής της κρίσης, ο κ. Van Aken απάντησε ότι η τρέχουσα κρίση δημιουργεί δυσκολίες, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους, καθώς οι πολίτες βιώνουν απώλεια εισοδήματος. Αλλά είναι σημαντικό, πρόσθεσε,  να καταλάβουμε τι είδους κρίση έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

«Όπως ανέφερα προηγουμένως, οι χώρες της ΕΕ, ως εισαγωγείς ενέργειας, μεταφέρουν πλούτο στις χώρες εξαγωγής ενέργειας. Αυτή η απώλεια δεν μπορεί να αντισταθμιστεί πλήρως. Η κυβέρνηση μπορεί μόνο να διασφαλίσει ότι τα βάρη κατανέμονται δίκαια. Μπορεί να το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας στοχευμένα μέσα για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη και να διατηρήσει την ουσία της οικονομίας».

Η Κύπρος το κάνει αυτό, είπε, κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, έδωσε έγκαιρη και επαρκή στήριξη στην οικονομία, η οποία την απέσυρε λόγω της βελτιωμένης κατάστασης της πανδημίας. «Αυτή η έγκαιρη απόσυρση συνέβαλε στη σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Κύπρου φέτος. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και του κόστους διαβίωσης, η Κύπρος συνέχισε να επεκτείνει τη στήριξη της οικονομίας, διατηρώντας συγκρατημένο το εύρος της». Με αυτόν τον τρόπο, είπε, η Κύπρος έχει διατηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση, ενώ παρέχει στοχευμένη και προσωρινή στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη. Αυτό, συνέχισε, θα βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας και θα βοηθήσει τη χώρα να προετοιμαστεί για τυχόν μελλοντικούς δυσμενείς κραδασμούς.

Σε σχέση με άλλες χώρες, είπε, η Κύπρος τα πάει πολύ καλά κι αυτό οφείλεται επίσης στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχει πραγματοποιήσει η χώρα τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα του προγράμματος του ESM. Και αυτές οι προσπάθειες έχουν γίνει αντιληπτές από τους οίκους αξιολόγησης, είπε. Η επίτευξη της αναγνώρισης της επενδυτικής βαθμίδας από όλους τους κύριους οργανισμούς αξιολόγησης θα ήταν επωφελής, πρόσθεσε λέγοντας ότι το κλειδί είναι να διατηρηθεί ένας καλός συνδυασμός προσωρινής στοχευμένης στήριξης και μιας συνετής και βιώσιμης δημοσιονομικής πορείας.

Για τη βιωσιμότητα του κυπριακού δημόσιου χρέους, είπε ότι η Κύπρος έχει παρουσιάσει ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια με πτωτική τάση στο λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ. Ο λόγος του δημόσιου χρέους της Κύπρου προς το ΑΕΠ πέρυσι μειώθηκε στο 103,6% από το ανώτατο όριο του 115% του ΑΕΠ το 2020. Και αυτό ήταν ενώ εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις από την πανδημία. Έτσι, παρά τους πολλούς εξωτερικούς κινδύνους, οι επιλογές εσωτερικής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής παρέμειναν καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του χρέους, πρόσθεσε. Αυτό είναι αποτέλεσμα όλων των μεταρρυθμίσεων που έγιναν από την κρίση του ευρώ δήλωσε λέγοντας ότι φέτος, αναμένουν περαιτέρω μείωση του δείκτη χρέους γύρω στα προπανδημικά επίπεδα του 2019, ανέφερε.

Για τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο Wim Van Aken είπε ότι αντιμετώπισε τον αντίκτυπο αρκετά καλά, η μετεξέλιξη της RCB Bank Ltd πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, ενώ στον τουρισμό η Κύπρος επιτάχυνε το σχέδιό της για διαφοροποίηση των αγορών τουριστικής πηγής και τα αποτελέσματα το 2022 είναι αξιοσημείωτα. «Άλλοι τομείς της οικονομίας διαφοροποιούνται επίσης, ιδίως εάν κοιτάξετε τις υπηρεσίες πληροφοριών και τεχνολογίας. Όλα αυτά συμβάλλουν στον μετριασμό των κινδύνων που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα