Η Κύπρος από την συγκρότηση στη διχοτόμηση
Το βιβλίο του Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σπύρου Σακελλαρόπουλου, με τίτλο «Ο Κυπριακός Κοινωνικός Σχηματισμός 1191-2004: Από την συγκρότηση στη διχοτόμηση (Εκδόσεις Τόπος, Μοτίβο εκδοτική, Αθήνα, 2017, σελίδες 832) εμπεριέχει πολύ χρήσιμο υλικό, καθώς και μια εξαιρετική αξιολόγηση δεδομένων. Είναι υποχρέωσή μας να μαθαίνουμε την ιστορία μας, καθώς χρησιμεύει, μεταξύ άλλων, ως βασικός πυλώνας αυτογνωσίας και ως καθοριστικός παράγοντας, που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν για την διαμόρφωση πολιτικής.
Η Κυπριακή Δημοκρατία
Πριν από το 1960, η θέση της τουρκικής πλευράς ήταν ότι, στην περίπτωση αλλαγής του αποικιακού καθεστώτος της Μεγαλονήσου, η Κύπρος έπρεπε να επιστραφεί στην Τουρκία. Για την τουρκική πλευρά η διχοτόμηση ήταν ένας συμβιβασμός. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το δοτό Σύνταγμα του 1960 δεν στηριζόταν σε ένα ενιαίο κράτος. Το Σύνταγμα αυτό παρέπεμπε σε μια δυαρχία, σε μια μορφή διοικητικής ομοσπονδίας. Τα θέματα αυτά αναδεικνύονται στο βιβλίο του συγγραφέα. Πάνω απ’ όλα, επιβεβαιώνεται η θέση ότι η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ήταν πάντοτε κάτω από τον έλεγχο ή την επιρροή της επικρατούσας δύναμης ή δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μεταξύ άλλων, ο Σακελλαρόπουλος υποστηρίζει ότι η τουρκοκυπριακή μειονότητα δεν αποδεχόταν τα δημοκρατικά δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων ως πλειοψηφούσα κοινότητα. Η πολιτική ισότητα ήταν μέρος του Συντάγματος του 1960, αλλά ο τρόπος που ερμηνεύεται σήμερα από την τουρκοκυπριακή πλευρά έχει πάρει μια πιο επιθετική μορφή.
Μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-64 δημιουργήθηκε μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Ενώ οι Τουρκοκύπριοι αποχώρησαν από το κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατέρρευσε. Το Ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Μαρτίου του 1964 αποτέλεσε μια μεγάλη νίκη για την Κυπριακή Δημοκρατία και ήττα για την Τουρκία. Κατ’ ουσίαν η Κύπρος λειτουργούσε, πλέον, ως ένα δεύτερο ελληνικό κράτος.
Επιπρόσθετα, σε σχέση με την ταραχώδη περίοδο 1963-64, ο συγγραφέας προβαίνει σε μια εις βάθος ενδοσκόπηση και κριτική αξιολόγηση δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει και αναφορά στις διακοινοτικές συνομιλίες που έλαβαν χώραν μετά την στροφή του Μακαρίου στην πολιτική του εφικτού. Η συγκεκριμένη βάση των συνομιλιών δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Ο συγγραφέας καταγράφει επίσης και αξιολογεί τις αντιπαραθέσεις Αθηνών και Λευκωσίας, με κορύφωση το πραξικόπημα που έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να εισβάλει στην Κύπρο. «Οι Ελλαδίτες ακόμα δεν έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί στην Κύπρο», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.
Με την παράθεση των ιστορικών γεγονότων, ο Καθηγητής Σακελλαρόπουλος τοποθετείται κριτικά στα επίμαχα θέματα. Ο συγγραφέας θεωρεί ότι η στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην τουρκική εισβολή του 1974 ήταν χλιαρή (σελ. 624-625), ενώ προβαίνει σε εξαιρετική ανάλυση (σελ. 625-628) με κριτική προσέγγιση για την στάση της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Ο συγγραφέας αξιολογεί επίσης τις εξελίξεις μετά το 1974 τόσο σε σχέση με την λύση του Κυπριακού, όσο και για τα κοινωνικοοικονομικά και πολιτικά δρώμενα. Αναφέρεται στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες, στο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι και στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Αποτιμά, επίσης, τα αίτια της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν (σελ. 762-769) και αναφέρεται σε 18 λόγους, τους οποίους συμμερίζομαι.
Στα συμπεράσματα (σελίδες 777-788) ο Σακελλαρόπουλος εν ολίγοις λέγει πολλά, αξιολογώντας τις διαστάσεις του Κυπριακού. Μεταξύ άλλων, δεν θεωρεί την διακοινοτική διάσταση του Κυπριακού ως την κυριότερη και παράλληλα διαλύει αρκετούς μύθους σε σχέση με την στάση των Τουρκοκυπρίων.
Σημειώνει, μεταξύ άλλων (σελ. 782), «Έτσι, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, σχεδόν ταυτόχρονα με τον ελληνικό εθνοτισμό, άρχισε να σχηματίζεται και ο τουρκικός εθνοτισμός».
Προηγουμένως ο συγγραφέας σημειώνει (σελ. 137):
«Τον Οκτώβριο του 1907, επίσης, αντιπροσωπία Τ/κ, στην οποία συμμετείχαν και δύο από τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές, οι Shevket Bey και Mehmet Zei, θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη και σε σειρά επαφών με Τούρκους επίσημους θα παρουσιάσει τα προβλήματα της κοινότητας, θέτοντας έμμεσα το ζήτημα της επιστροφής της Κύπρου στο Οθωμανικό Κράτος».
Σε σχέση με την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ο Σακελλαρόπουλος σημειώνει (σελ. 784) ότι οι Τουρκοκύπριοι κατάφεραν σταδιακά:
«Ο ασαφής όρος στην πραγματικότητα να σημαίνει συνομοσπονδία. Αν ποτέ γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο και από τον ε/κ λαό, τότε θα έχει επιτευχθεί και de jure η βασική στρατηγική της Τουρκίας από την δεκαετία του 1950 και ένθεν».
Η θέση αυτή του συγγραφέα είναι σε κάθετη διαφωνία με την βασική υπόθεση εργασίας του ελληνοκυπριακού πολιτικού συστήματος, το οποίο θεώρησε ότι, υπό τις περιστάσεις, είναι ο μόνος τρόπος αποκατάστασης της ενότητας της χώρας και ότι τελικά θα επικρατούσαν οι Ελληνοκύπριοι στο οικονομικό πεδίο.
* Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φυλάκιση έξι μηνών σε κτηνοτρόφο γιατί είχε πρόβατα και σκύλους σε άθλια κατάσταση
- Οριστική απόλυση πανεπιστημιακού γιατρού αποφάσισε το ΕΣΥ
- Δεν την σκότωσε, αλλά την τεμάχισε...
- Βρήκαν Βίβλο 1.200 ετών με χρυσές επιγραφές στην Νοτιοανατολική Τουρκία
- «Γιατί κάποιες φορές μυρίζει ο κόλπος μου;» συν τρεις ακόμη ερωτήσεις που ντρέπεσαι να κάνεις
- Μάρμαρο από μπαλκόνι χτύπησε στο κεφάλι 40χρονη οδοκαθαρίστρια στον Αλμυρό
- Στους 40 οι νεκροί από την γρίπη
- Έξι μήνες φυλακή σε κτηνοτρόφο για κακοποίηση των ζώων του
- «Βόμβα» με ΟΦΗ! Εισήγηση για υποβιβασμό του από τη Super League
- Τρεις βόμβες σε αεροδρόμιο της Ρώμης - Εκκενώθηκε το Ciampino
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Ματσάκης σε SigmaLive:Να παραδεχθούν ότι έχουμε επιδημία Γρίπης Α'
- Χάσμα... αγεφύρωτο μεταξύ αμοιβών ανδρών και γυναικών
- Επηρεάζει απόψε την Κύπρο το βαρομετρικό χαμηλό από την Κρήτη
- Το ΥΠΑΜ ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί η έκθεση για τους εφέδρους
- Για να έχει μεγαλύτερη αξία
- Φωτίου: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον Βατικανού για Κυπριακό
- Σε δεύτερη μοίρα...
- Ιταλία: Συναγερμός στο αερ.Τσιαμπίνο λόγω 3 βομβών Β'ΠΠ
- Ουκρανία: Ενέγραψε στο Σύνταγμά τον στόχο ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
- GRECO: Δεσμευτικές οι συστάσεις για κράτη μέλη που συμμετέχουν
![Κύπρος,kypros](https://images32.inewsgr.com/3331/33310923/i-kypros-apo-ti-sygkrotisi-sti-dichotomisi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Η Κύπρος από την συγκρότηση στη διχοτόμηση
- Ο ΥΠΠ στο Λονδίνο για αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης
- Οργανωμένες εξορμήσεις περιπέτειας – Πρότυπα και ασφάλεια
- Χάσμα... αγεφύρωτο μεταξύ αμοιβών ανδρών και γυναικών
- Ουκρανία: Ενέγραψε στο Σύνταγμά τον στόχο ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
- Η Μέι υποσχέθηκε στην ΕΕ ότι το Brexit θα γίνει "στην ώρα του"
- Πόσοι μαθητές βγήκαν στους δρόμους και πόσοι έμειναν στις τάξεις
- ΓΕ:Αλίμονο αν κρατούμε πολίτες σε σκοτάδι για να μην απαξιώσουν ΕΦ
- Για να έχει μεγαλύτερη αξία
- ΥΠΕΞ: Συναντήσεις με Αν. Πρωθυπουργό και Υπουργούς στο Ομάν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης μεταναστών και προσφύγων από τον Δήμο Αθηναίων
- ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 65 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε τον Ιανουάριο
- Αγρότες έκλεισαν την Εθνική οδό Αθηνών-Πατρών
- Εκλογικά παιχνίδια με τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια
- «Βόμβα»! Εισήγηση για υποβιβασμό του ΟΦΗ και πρόστιμο-μαμούθ
- Μίχαλος: Ικανοποιητική η ανταπόκριση της υπηρεσίας ΓΕΜΗ του ΕΒΕΑ
- Συναγερμός μετά των εντοπισμό βομβών σε αεροδρόμιο της Ρώμης (video)
- Απεργία και συγκέντρωση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό στη Σάμο
- Φαίη Ξυλά: Αν δε με ρωτούσαν δε θα ήξερε κανείς ότι χωρίσαμε