Η Κύπρος αποχαιρέτησε τον Λέλλο Δημητριάδη

Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, στην παρουσία της Πρόεδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, Υπουργών, πολιτικών αρχηγών, βουλευτών και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων, η Κύπρος αποχαιρέτησε το απόγευμα της Πέμπτης τον πρώην Δήμαρχο Λευκωσίας, Λέλλο Δημητριάδη, ο οποίος απεβίωσε στις 9 Απρίλιου του 2022, σε ηλικία 89 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό Της του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Επισκόπου

Μεσαορίας, Γρηγόριου, ενώ η ταφή έγινε στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η κηδεία τελέστηκε με δαπάνη του Δήμου Λευκωσίας.

Το ύστατο χαίρε απηύθυνε στον πρώην Δήμαρχο Λευκωσίας ο νυν Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, ο οποίος είπε πως η Λευκωσία πενθεί για τον θάνατο του Λέλλου Δημητριάδη, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, ήταν «σπλάχνο από τα σπλάχνα της».

«Έφυγες αξέχαστε Δήμαρχε και μαζί σου έφυγε και ένα κομμάτι από κάθε Λευκωσιάτη. Η Λευκωσία στέκει σήμερα περήφανη, γιατί εσύ έβαλες τα θεμέλια, που μας επέτρεψαν να γράψουμε τις επόμενες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της», ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζιης.

Όπως ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας ως ελάχιστη ένδειξη τιμής για την ανεκτίμητη προσφορά του Λέλλου Δημητριάδη στην πόλη αποφάσισε χθες σε έκτακτη συνεδρία του όπως η πλατεία της Δημαρχεία, στην εντός των τειχών πόλη, να μετονομαστεί σε πλατεία Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη, καθώς επίσης η πλατεία μπροστά από την Παλιά Δημοτική Αγορά να μετονομαστεί, επίσης, σε Πλατεία Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι στην πλατεία Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη θα τοποθετηθεί προτομή του εκλιπόντος.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Αντρέας Βύρας, ο οποίος είπε πως οι αγώνες που έδωσε ο Λέλλος Δημητριάδης, για την επανένωση της Κύπρου και  για τον εκσυγχρονισμό και πρόοδο του κράτους απαιτούσαν μεν όραμα, αλλά συνάμα και πολύ σκληρή δουλειά.

Όπως είπε «θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για τα έργα και ημέραι του Λέλλου Δημητριάδη», για να συμπληρώσει ότι «όταν ο βίος και η πολιτεία του ανθρώπου αφήνουν μια τόσο μνημειώδη παρακαταθήκη, στην πορεία μιας ολόκληρης χώρας, τα δικά μας λόγια περισσεύουν».

Η πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου, είπε ότι ο Λέλλος Δημητριάδης είχε όραμα, όχι για τη Λευκωσία μόνο, αλλά για την Κύπρο ολόκληρη, σημειώνοντας ότι «υπήρξε ένας από τους ελάχιστους της γενιάς του, που μπόρεσε να υπερβεί το τοξικό νέφος του εθνικισμού και κατάφερε να δει σε βάθος χρόνου τη χώρα και την προοπτική της».

«Αποχαιρετούμε», είπε, «τον Λέλλο Δημητριάδη, αλλά στην πραγματικότητα θα συνεχίσει να είναι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, παρών κάθε φορά που θα συζητούμε, θα ονειρευόμαστε, θα αγωνιζόμαστε, για το μέλλον της Λευκωσίας και του τόπου μας».

Τον εκλιπόντα αποχαιρέτησαν και οι δύο του γιοι Αχιλλέας Δημητριάδης και Κωνσταντίνος Δημητριάδης.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο  Αχιλλέας Δημητριάδης είπε ότι ο πατέρας του ήταν δίκαιος, τίμιος, αξιοπρεπής και ίσιος, με ένα αφοπλιστικό χιούμορ και διαπεραστικό βλέμμα.

Ανέφερε ότι ο Λέλλος Δημητριάδης «υπηρετούσε την πόλη, με στόχο την πρόοδο και το κοινό καλό», για να σημειώσει ότι «ειδικά, ανησυχούσε για την ευημερία των ανθρώπων της».

«Όνειρό του», είπε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, «να ανοίξει η Λήδρας και να ζήσουμε σε μια Κύπρο, για όλους του Κυπρίους».

 Ο γιος του Κωνσταντίνος ανέφερε ότι Λέλλος και Λευκωσία ήταν ένας έρωτας δίχως προηγούμενο, για να συμπληρώσει ότι «ήταν ένας Δήμαρχος για όλους τους Λευκωσιάτες».

Συνέχισε λέγοντας πως «μέλημα του ήταν ο απλός πολίτης» και πρόσθεσε πως ήταν «ένας άνθρωπος που έβαζε το εμείς πάνω από το εγώ».

Ο εγγονός του εκλιπόντος, Αλέξανδρος Δημητριάδης, είπε φανερά συγκινημένος ότι «η Λευκωσία από τις φτωχογειτονιές της Παλλουριώτισσας ως τα αρχοντικά του Αγίου Ανδρέα και από τις πολεμίστρες της πράσινης γραμμής ως τους λεμονανθούς της Γλάδστωνος, σήμερα μαραζώνει για τον Λέλλο που φεύγει».

Είπε ακόμα πως «ο Λέλλος κηδεύεται, αλλά η ψυχή του μένει εδώ να περιπλανιέται στους δρόμους της παλιάς πόλης, την οποία αγαπούσε τόσο».

«Θα κρύβεται πάνω στον προμαχώνα Νταβίλα, να παρατηρεί τις αντιδράσεις των Δημοτών του στα έργα του Δήμου. Άλλωστε αν θα μπορούσε να διαλέξει τη δική του γωνιά στον παράδεισο θα έμοιαζε με τη Λευκωσία», είπε χαρακτηριστικά.   

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης εξήρε το τεράστιο έργο, σημειώνοντας ότι υπηρέτησε το δικηγορικό λειτούργημα για 62 χρόνια, άσκησε τη δικηγορία με σεμνότητα τιμώντας το λειτούργημα μας, ενώ σημείωσε εργάστηκε με αφοσίωση, για το καλώς νοούμενο συμφέρον των δικηγόρων.

Η Διευθύντρια της Σχολής Κωφών, Κίκα Χατζιηκακού, είπε πως ο Λέλλος Δημητριάδης είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τους κωφούς της Κύπρου., προσθέτοντας πως τους θεωρούσε παιδιά του και τη Σχολή Κωφών δεύτερο του σπίτι.

Ανέφερε ότι τα μέλη του Ταμείου Ευημερίας της Σχολής Κωφών, οι μαθητές, οι μαθήτριες, το Διοικητικό και Εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και η Διεύθυνση της Σχολής Κωφών «πενθούν σήμερα επειδή έχασαν σήμερα ένα δικό τους άνθρωπο, ένα γερό στήριγμα».

 Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο Επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσόστομου Β, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πρώην και νυν Δήμαρχοι της Λευκωσίας και της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, η Σχολή Κωφών και πλήθος άλλων πολιτειακών αξιωματούχων.

Διαβάστε επίσης 

Απεβίωσε ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρος, Λέλλο Δημητριάδη,kypros, lello dimitriadi