Η Κύπρος επιδιώκει συντονισμό με 15 χώρες για κλιματική αλλαγή

Η Κύπρος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τον συντονισμό δεκαπέντε χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στο θέμα της κλιματικής αλλαγής που πλήττει ιδιαιτέρα την περιοχή, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Στο θέμα αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Πολίτης», η οποία γράφει επίσης ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ

για τη βιώσιμη ανάπτυξη ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο αρχές του 2019 ετοιμάζει έγγραφο για την κλιματική αλλαγή στην περιοχή.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για την προσπάθεια αυτή της Κύπρου ο κ. Καδής είπε ότι, «ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένας σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που να προκύπτει αλλά και να αφορά τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και αυτές οι δράσεις να αναπτύσσονται συντονισμένα σε περιφερειακό επίπεδο».

Η Κύπρος, ανέφερε, μπορεί να παίξει αυτό τον συντονιστικό ρόλο έχοντας ως επιστημονικό συντονιστή αυτής της προσπάθειας το Ινστιτούτο Κύπρου το οποίο θεωρείται σε διεθνές επίπεδο ένα διακεκριμένο ίδρυμα, ειδικά στα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Η πρωτοβουλία αυτή έχει επίσης τη στήριξη της πολιτείας, αφού ξεκίνησε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι χώρες οι οποίες θα κληθούν από τη Λευκωσία να συμμετάσχουν στις δράσεις κατά της κλιματική αλλαγής είναι συνολικά δεκαπέντε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Αυτές είναι μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, η Σαουδική Αραβία και η Κύπρος.
Σε αυτό το στάδιο, όπως είπε ο κ. Καδής γίνονται με αυτές τις χώρες οι πρώτες επαφές, ενώ η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάστηκε στους ηγέτες της Ελλάδας και του Ισραήλ στην πρόσφατη τριμερή διάσκεψη στη πόλη Μπερ Σέβα.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Τουρκία θα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια τέτοια πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καδής είπε ότι δεν μπορούν να υποχρεώσουν καμιά χώρα να συμμετάσχει, ωστόσο θα απευθυνθεί πρόσκληση και στην Τουρκία.
«Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική και αφορά και ενδιαφέρει όλες τις χώρες», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι επαφές με τις χώρες γίνονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Είμαστε σε φάση διαβουλεύσεων για την οριστική εκκίνηση αυτής της διαδικασίας. Είχαμε θετικές αντιδράσεις από τις πρώτες χώρες με τις οποίες ήρθαμε σε επαφή, μια πρώτη θετική αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μένει να κάνουμε επαφές με άλλες χώρες αλλά και διεθνείς οργανισμούς που θα συμμετέχουν», ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός για θέματα περιβάλλοντος. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να συμμετάσχουν σε αυτή τη συνεργασία και διεθνείς οργανισμοί όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και άλλοι.

Συγκεκριμένη πρόταση με οκτώ ορόσημα
---------------------------------------------------------------
Ο κ. Καδής εξήγησε ότι η πρωτοβουλία αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά περιλαμβάνει συγκεκριμένη πρόταση με οκτώ φάσεις - ορόσημα προς ολοκλήρωση.

Το χρονοδιάγραμμα, όπως είπε, ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου και περιλαμβάνει κρίσιμες φάσεις και παραδοτέα της όλης προσπάθειας, καταληκτικές ενέργειες που θα γίνουν σε κάθε φάση που περιλαμβάνουν διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια, μια σειρά από παρουσιάσεις, ετοιμασία σχεδίου δράσης και άλλα.

Τα ορόσημα αυτά θα ανακοινωθούν, όπως είπε, εφόσον ολοκληρωθεί ο κύκλος διαβουλεύσεων για την οριστική εκκίνηση της όλης προσπάθειας.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε μετά το διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτο Κύπρου φέτος, στο οποίο προσκλήθηκαν παγκοσμίου εμβέλειας προσωπικότητες στο θέμα της κλιματικής αλλαγή και μελέτησαν τις επιπτώσεις σε διάφορους τομείς.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που βγήκε από το Συνέδριο είναι ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει έντονα τις χώρες της περιοχής σε μια σειρά από τομείς όπως η γεωργία, η βιοποικιλότητα, ο τουρισμός, η υγεία, τα θέματα ενέργειας και άλλα.

Υπάρχει όπως είπε, ένα τεράστιο εύρος επιπτώσεων οι οποίες θα πρέπει να τύχουν διαχείρισης με περιφερειακή δράση, ώστε να μη γίνονται αποσπασματικές δράσεις από τις χώρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο, ότι η Κύπρος θα μπορούσε και λόγω της θέσης της και λόγω των σχέσεών της με χώρες της περιοχής να αναλάβει έναν συντονιστικό ρόλο για να αναπτυχθεί μια περιφερειακή δράση η οποία θα αποτελεί τη συνεισφορά της ευρύτερης περιοχής στη Συμφωνία των Παρισίων.

Εν αναμονή της έμπρακτης στήριξης της ΕΕ
-----------------------------------------------------------------
Ο κ. Καδής παρουσίασε την πρωτοβουλία αυτή της Κύπρου στον Επίτροπο για την Ενέργεια και τη Κλιματική Αλλαγή, Μιγκέλ Άριας Κανιέτε στις 17 Δεκεμβρίου, ο οποίος φαίνεται να την αντικρίζει θετικά.

Η οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το θέμα, εξήγησε ο Υπουργός Γεωργίας, θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη και σε πλήρη συντονισμό με αυτά που και η ίδια η ΕΕ επιδιώκει.

Ο Επίτροπος Κανιέτε, πρόσθεσε, ζήτησε μια αναλυτική παρουσίαση της πρότασης για να δει και ο ίδιος πώς μπορεί να συνεισφέρει η ΕΕ και με ποιους τρόπους μπορεί να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία, είτε μέσω εμπειρογνωμοσύνης, είτε μέσω συνεισφοράς πόρων.

Στον Ευρωπαίο Επίτροπο δόθηκε σε πρώτη φάση, αναλυτικό υπόμνημα για το τι προσδοκεί η Λευκωσία μέσα από αυτή την πρωτοβουλία και αναμένεται από την ΕΕ, να δείξει οριστικά την στήριξή της στην όλη προσπάθεια.

Η ΕΕ έχει ένα ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στις προσπάθειες που γίνονται για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενδιαφέρουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όπως διαβεβαίωσε τον κ. Καδή ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα