Η Κύπρος ίσως ωφεληθεί από ένα σκληρό Brexit

Η Κύπρος ενδεχομένως να ωφεληθεί από την περίπτωση ενός «σκληρού Brexit» το οποίο θα διακόψει τις σχέσεις εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με αναλυτές.

Δεδομένου ότι η σύνδεση ανάμεσα στο βρετανικό τραπεζικό σύστημα και στις κυπριακές τράπεζες δεν είναι ευθεία, η ανησυχία για ένα ενδεχόμενο «πλήγμα» της Κύπρου,

δεν είναι σοβαρή στους τραπεζικούς κύκλους.

«Εξάλλου, ένα σκληρό Brexit ενδέχεται να επηρεάσει μέχρι και θετικά τις κυπριακές τράπεζες, καθώς οι βρετανικές επιχειρήσεις και τα πιστωτικά ιδρύματα που θα θελήσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ευρωπαϊκό σύστημα, θα μπορούν να το πράξουν μέσω Κύπρου, όπως και μέσω της Ιρλανδίας», αναφέρουν αναλυτές.

Έτσι, επί της ουσίας, η Κύπρος θα κληθεί να παίξει ένα ρόλο «μεσάζοντα» στις επιχειρηματικές και χρηματοδοτικές δραστηριότητες βρετανικών πιστωτικών ιδρυμάτων, αποκομίζοντας τα σχετικά κέρδη.

Όπως και να έχει, συμπληρώνουν, πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα διαρκέσει χρόνια, γεγονός που δίνει το χρονικό περιθώριο να μελετηθούν οι αλλαγές, οι νέες σχέσεις που θα συμφωνηθούν ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις συνθήκες, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, «όχι μόνο να προφυλαχθούμε από μια ενδεχόμενη αναταραχή, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία προς όφελός μας», επισημαίνουν.

Τα αρνητικά

Όσον αφορά στον αρνητικό αντίκτυπο που ίσως έχει το Brexit στην Κύπρο, αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλος, αναμένεται να είναι «έμμεσο».

«Όταν πληγωθεί το ευρωσύστημα και αποδυναμωθεί η θέση του, τότε η Κύπρος, ως μέλος αυτού του συστήματος, μπορεί να επηρεαστεί. Εκείνο που θα πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο, όμως, είναι το ενδεχόμενο το στοίχημα της Βρετανίας εκτός ΕΕ να πάει καλά, οι επιπτώσεις να μην είναι σοβαρές ή ενδεχομένως να επωφεληθεί μεσοπρόθεσμα από την έξοδό της, με αποτέλεσμα να βρει μιμητές σε άλλες χώρες, που ίσως επιδιώξουν το ίδιο. Αυτό θα είναι ένα ντόμινο που ίσως να μην το αντέξει το ευρωσύστημα», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι όπου υπάρχει ανασφάλεια και μεταβλητότητα, δημιουργείται πρόβλημα.

Μεγάλες εταιρίες «κάνουν πίσω»

Ήδη μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά, έχουν προχωρήσει σε δραστικά μέτρα, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα. Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναδιοργάνωση του προσωπικού και των δραστηριοτήτων της εξαιτίας του Brexit και προβλέπει τη μετακίνηση μέχρι 1.000 θέσεων εργασίας στη Φρανκφούρτη. Την ίδια ώρα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία χτύπησε «καμπανάκι κινδύνου», προειδοποιώντας ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τους μελλοντικούς δασμούς εν όψει ενός «σκληρού Brexit» θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις επενδύσεις στη Βρετανία για αρκετά χρόνια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της.

Από την άλλη πλευρά, η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι επιχείρησε να καθησυχάσει κάπως τα πνεύματα, δηλώνοντας ότι η ίδια θα επιδιώξει «να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση» στην ενιαία αγορά, καθώς το 44% των βρετανικών εξαγωγών το 2015 πήγαν στην ΕΕ, ενώ για να αποφευχθεί «μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή», πρότεινε «τη σταδιακή εφαρμογή» της συμφωνίας που θα επιτευχθεί με την ΕΕ στο τέλος των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας. «Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα