Η Κύπρος μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία
Μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου η Τουρκία περνά από μια αναιμική προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία που ουσιαστικά παραπέμπει σε ένα καθεστώς αυταρχικής δεσποτείας. Αναπόφευκτα τα δεδομένα αυτά επηρεάζουν καθοριστικά το πολιτικοοικονομικοκοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας αλλά και τους εξωτερικούς προσανατολισμούς της. Εξ ορισμού η Κύπρος
Στις δυτικές περιοχές, στην Άγκυρα και περιοχές όπου ως επί το πλείστον κατοικούν Κούρδοι, καταγράφεται έντονος προβληματισμός για την πολιτειακή αλλαγή που επιδίωξε και πέτυχε ο Ερντογάν έστω και με ισχνή πλειοψηφία. Σημειώνεται επίσης ότι η επιχειρηματική τάξη και οι πιο μορφωμένοι αντιδρούν στη συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης δεν αποκλείεται να οξυνθούν ακόμη περισσότερο οι αντιπαραθέσεις στη χώρα.
Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι ενώ παλαιότερα η Τουρκία διακήρυττε την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τα γειτονικά κράτη, σήμερα έχει σοβαρά προβλήματα με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες. Αυτό εν πολλοίς είναι απότοκο της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας του Ερντογάν η οποία αποσκοπεί σε ένα ηγεμονικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή καθώς και σε μια αναβαθμισμένη παρουσία στο διεθνές γίγνεσθαι.
Για χρόνια τώρα Ελλάδα και Κύπρος είχαν επενδύσει στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας με την προσδοκία ότι η υλοποίηση του στόχου αυτού θα εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα. Ήδη από το 1999, όταν η Τουρκία είχε αναγορευθεί σε υποψήφια για ένταξη χώρα, είχα καταθέσει τη θέση ότι τα εθνικά συμφέροντα θα εξυπηρετούντο καλύτερα με μια ειδική στρατηγική σχέση ΕΕ – Τουρκίας, στη διαμόρφωση της οποίας θα είχε ρόλο και η Ελλάδα και η Κύπρος. Η θέση αυτή είναι πολύ επίκαιρη σήμερα καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Σε σχέση με το Κυπριακό, είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι μετά το 1974 η Τουρκία θα αποδεχόταν μια λύση που θα αντικαθιστούσε την Κυπριακή Δημοκρατία με ένα νέο κρατικό μόρφωμα το οποίο θα ήταν υπό τον στρατηγικό της έλεγχο. Τη θέση αυτή ακολούθησε πιστά και ο Ερντογάν από τις πρώτες μέρες της παρουσίας του στην ηγεσία της Τουρκίας προ δεκαπενταετίας. Υπογραμμίζεται ότι ο Ερντογάν στήριξε το Σχέδιο Ανάν καθώς οι τουρκικές θέσεις είχαν εν πολλοίς ενσωματωθεί στο Σχέδιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ λίγο πριν την τελική ολοκλήρωσή του.
Τις τελευταίες βδομάδες η διαδικασία των διακοινοτικών συνομιλιών δεν προχώρησε καθώς υπήρχαν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Στη σημερινή συγκυρία, και ιδίως με την ισχνή πλειοψηφία στο δημοψήφισμα και με τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία το 2019, δεν αναμένεται ότι ο Ερντογάν θα προβεί σε τέτοιες παραχωρήσεις ούτως ώστε να υπάρξει τελική κατάληξη.
Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού. Επιπρόσθετα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα στην Τουρκία και το απρόβλεπτο στοιχείο στην πολιτική Ερντογάν, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να θωρακισθεί καθώς τα δεδομένα για την Κύπρο είναι πιο δύσκολα μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Η Κύπρος θα πρέπει να καταστεί ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό κράτος. Επιπρόσθετα θα πρέπει να επιδιωχθούν συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός ΕΕ, που θα συμβάλουν στην εξυπηρέτηση των στόχων μας.
Επειδή αρκετές φορές στον δημόσιο διάλογο προβάλλεται η θέση για «δημιουργία κόστους στην Τουρκία», υπογραμμίζω ότι το ζητούμενο πρέπει να είναι η σύζευξη ξένων συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα μαζί με τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πολιτική αυτή σε συνδυασμό με την κατάλληλη αφηγηματική επεξήγηση και την ενίσχυση της ηθικής μας υπεροχής θα θωρακίσει το κράτος και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και στο Κυπριακό.
*Ο Ανδρέας Θεοφάνους είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η ανάρτηση της Ρίκας Βαγιάννη για τη Μαρίκα Μητσοτάκη: Να λέμε και καμιά αλήθεια
- Σκλαβενίτης: Οι διευθύνσεις των 22 σούπερ μάρκετ που εκποιούνται
- «Τη βρήκα να κάθεται στο χώμα, με μαζεμένα τα πόδια και τα χέρια στο κεφάλι»
- Φωτογραφία-σοκ: Εθαψε ζωντανό το μωρό της και οι συνάδελφοι της το έσωσαν τρεις μέρες μετά
- Πιτ μπουλ δαγκώνει στο πρόσωπο τρίχρονο αγόρι
- Αυτά είναι το ροφήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και άνοια
- Εξαφανίστηκε μητέρα ανήλικων παιδιών στα Γιάννενα
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη νότια Ελλάδα
- Καμπανάκι για τα αναψυκτικά διαίτης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Κώδωνας κινδύνου για την ηπατίτιδα
- Οι Τούρκοι του Βελγίου επιστρέφουν στην Τουρκία
- Σημαντικός διορισμός για Γιώργο Κούμα
- Europa League: Ξεχωρίζει το Άγιαξ-Λιόν
- To νέο Apple Watch σε μία sport έκδοση από το NikeLab
- Ακιντζί: Οι Ελληνοκύπριοι να προετοιμαστούν για Ομοσπονδία
- Εισηγήσεις για Τεχνική Επιτροπή ανοίγματος της Αμμοχώστου
- RIP από Ματ
- Στη Ρωσία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Η Κύπρος μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία
- Προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών
- Κίνα: Άνοιξε νέα σιδηροδρομική γραμμή με τη Ρωσία
- Προτιμά Λίβερπουλ ο Λακαζέτ
- Επιστολή ΑΕΛ: Ζητούν ν' ανακληθεί η κόκκινη κάρτα
- Σημαντικός διορισμός για Κύπρο και κυπριακό ποδόσφαιρo
- Champions League: Το πρόγραμμα των ημιτελικών
- Τραμπ:Η επίθεση στο Παρίσι θα επηρεάσει τις γαλλικές εκλογές
- Ιωνάς: Προαγωγές στην Αστυνομία πριν τον Σεπτέμβρη
- "Κόσμημα ο Αντάμοβιτς, στολίδι για τα κυπριακά γήπεδα"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άννα Διαμαντοπούλου: Φοβάμαι μήπως πάμε στη δραχμή
- Νοσοκομείο Ζακύνθου: Με τη δικαιοσύνη «απαντά» ο Π.Καψαμπέλης στη Δ.Τσαρίδου
- Fed: Πρόστιμο 157 εκ. δολαρίων στη Deutsche Bank για χειραγώγηση της αγοράς
- Τα ζευγάρια στα ημιτελικά του Europa League
- Σημάδια αισιοδοξίας για την οικονομία «βλέπει» η Alpha Bank
- Αλέξης Τσίπρας: «Κάποιοι βλέπουν και σήμερα εμφυλιοπολεμικές ψυχώσεις»
- Τραμπ: Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι θα έχει αντίκτυπο στις εκλογές
- Έρχεται η 63η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς
- Θέλτα-Γιουνάιτεντ και Άγιαξ-Λιόν στους «4» του Europa!
- Μάζα εργαστηρίου που έλκεται κοντά σου ενώ την απωθείς