Η Κύπρος τιμά τα παλικάρια της - 42 χρόνια από την εισβολή

Παράκληση για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και τη διακρίβωση της ζωής των αγνοουμένων, έγινε την Τετάρτη ανήμερα της αποφράδας ημέρας της τουρκικής εισβολής στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Της παράκλησης αλλά και του επίσημου μνημοσύνου για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή προέστη ο Αρχιεπίσκοπος

Κύπρου Χρυσόστομος Β`.

Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο Πρέσβης της Ελλάδας Ηλίας Φωτόπουλος, ο Β` Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Βαρεμένος, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, γονείς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Πάνδημα μνημόσυνα για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής τελέστηκαν επίσης και σε όλους τους άλλους ιερούς ναούς του ελεύθερου τμήματος της Κύπρου.

Πρωταρχικός στόχος η διαφύλαξη του κυπριακού ελληνισμού

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

“Αλίμονο αν από τη δοκιμασία που διέρχεται και σήμερα ο τόπος μας λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, απομακρυνθούμε από τον πρωταρχικό μας στόχο που είναι η διαφύλαξη της επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού στις δικές του Θερμοπύλες”, είπε ο κ. Φωτίου.

Σήμερα, ανέφερε, τιμούμε τους νεκρούς μας, τιμούμε τους αγνοουμένους και τους εγκλωβισμένους μας, τους εκτοπισμένους μας και όλους τους παθόντες και η σκέψη μας πάει στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας.

Αναφερόμενος στην αποφράδα ημέρα της 20ης Ιουλίου 1974, είπε ότι το πικρό εκείνο πρωινό σημάδεψε τις ζωές μας και όρκισε τις επόμενες γενιές σε συνεχή αγώνα κατά του άδικου.

Φάρος η θυσία των ηρώων

“Κατά της εγκληματικής υφαρπαγής των ιερών, των περιουσιών, της πολιτιστικής κληρονομιάς, μα πιότερο της αξιοπρέπειάς μας που έκτοτε δοκιμάζεται καθημερινά. Στο διάβα του, παρέσυρε ζωές αθώων, κατάστρεψε, λεηλάτησε και έσπειρε τον πόνο και τον όλεθρο. Μαυροφορεμένες μάνες παντού. Ορφανά σε κάθε γωνιά του μυαλού μας. Χήρες να θρηνούν τα αμούστακα παλληκάρια που θέρισε ο χάρος της προδοσίας και της ιδιοτέλειας. Και όλοι εμείς, σκυφτοί, να μνημονεύουμε τους νεκρούς μας ξανά και ξανά. Κάθε χρόνο τις ίδιες μέρες”, είπε.

Η θυσία τους, ανέφερε, πρέπει να μετατραπεί σε φάρο αντίστασης κατά των τουρκικών επιβουλών και να γίνει πυξίδα ενότητας και κοινής στράτευσης.

Ο κ. Φωτίου έκανε και αναφορά στους αγνοούμενους, λέγοντας ότι τιμώντας σήμερα τους πεσόντες και όλα τα θύματα της τουρκικής εισβολής καταθέτουμε ιδιαίτερα το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας προς τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, των οποίων το δράμα συνεχίζεται απαράδεκτα εξαιτίας της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί στο βαθμό που επιβάλλεται για την διακρίβωση της τύχης τους.

“Δυστυχώς σαράντα δύο χρόνια μετά και ακόμα αναζητούμε 1014 από τους 1508 καταγεγραμμένους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγνοούμενους”, είπε.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β`, τον Αρχιεπίσκοπο Μεγάλης Βρετανίας και Θυατείρων Γρηγόριο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης από τον Πρέσβη της Ελλάδος Ηλία Φωτόπουλο, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων από τον Β΄ Αντιπρόεδρος Γιώργο Βαρεμένο, από αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Γεώργιο Μπασιακούλη, τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, κ.ά.

Στο τέλος της λειτουργίας ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα