Η μάχη Δύσης-Κίνας για μια νέα παγκόσμια τάξη
Η Κίνα επιδιώκει μια νέα παγκόσμια τάξη με το Πεκίνο ως κυρίαρχο παίκτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πιο δυναμική στην προάσπιση των συμφερόντων της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων της, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στις εξερχόμενες επενδύσεις, δήλωσε την Πέμπτη 30 Μαρτίου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επικαλούμενη την υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, την παγκόσμια πρωτοβουλία της
Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, αντιμετωπίζοντας πολυδιάστατες πιέσεις από την Ουάσιγκτον να σκληρύνει τη γραμμή της προς το Πεκίνο και από την Κίνα να μη θέσει σε κίνδυνο τα μεγάλα οικονομικά της συμφέροντα, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ επιθυμούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Πεκίνο και να μην παρασυρθούν άμεσα σε αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η ΕΕ και η Κίνα διατηρούν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε εμπόριο την ημέρα, και η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά εισαγωγών της ΕΕ. Σημειώνεται πως η κινεζική Tianjin ξεκίνησε την πρώτη απευθείας γραμμή εμπορευματικών τρένων Κίνας-Ευρώπης προς την Τουρκία την Τετάρτη. Μεταφέροντας αρχικά 10.000 σκηνές για τους σεισμόπληκτους, το τρένο θα κατευθυνθεί προς την τουρκική πόλη Μερσίνα.
Η πραγματική μάχη για παγκόσμια κυριαρχία
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διχάζει τις απόψεις μεταξύ των ανθρώπων των Δυτικών κρατών και εκείνων σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, δείχνει μια νέα δημοσκόπηση - υπονοώντας μια μελλοντική πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα έχουν λιγότερη επιρροή. Ο πόλεμος αποκάλυψε τις «έντονες γεωγραφικές διαφορές στις παγκόσμιες στάσεις» σχετικά με τις «αντιλήψεις για τη δημοκρατία και τη σύνθεση της μελλοντικής διεθνούς τάξης», σύμφωνα με τη νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR). Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από εννέα χώρες της ΕΕ, συν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, υποδηλώνουν ότι ενώ οι Δυτικοί σύμμαχοι έχουν «ανακτήσει την αίσθηση του σκοπού τους στην παγκόσμια σκηνή», το χάσμα μεταξύ της προοπτικής τους και των «υπολοίπων» έχει διευρυνθεί, είπε το ECFR.
«Η πραγματική μάχη για διεθνή κυριαρχία σήμερα δεν είναι μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών, αλλά μεταξύ διαφορετικών μοντέλων παγκόσμιας τάξης, με την Κίνα και τη Δύση να προσφέρουν η καθεμία τη δική της ξεχωριστή περιγραφή της ‘‘δημοκρατίας’’. Όσο πιο γρήγορα το αναγνωρίσουν οι Δυτικοί ηγέτες, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχουν να προσελκύσουν νέους εταίρους», σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο του ο Mark Leonard, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
Το αντίπαλον δέος των BRICS
Από την άλλη, τα κράτη των BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική - τίθενται πλέον ως εναλλακτική λύση στα υπάρχοντα διεθνή οικονομικά και πολιτικά φόρουμ. «Ο ιδρυτικός μύθος των αναδυόμενων οικονομιών έχει ξεθωριάσει», επιβεβαίωσε ο Günther Maihold, αναπληρωτής διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας ή SWP. «Οι χώρες BRICS βιώνουν τη γεωπολιτική τους στιγμή». Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική προσπαθούν να τοποθετηθούν ως εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Νότου, παρέχοντας «ένα εναλλακτικό μοντέλο στο G7». Το G7 είναι ένα «άτυπο φόρουμ» αρχηγών κρατών των πιο προηγμένων οικονομιών του κόσμου, που ιδρύθηκε το 1975. Η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ είναι μέλη, όπως και η ΕΕ.
Το 2014, με περίπου 46 δισεκατομμύρια ευρώ ως μαξιλαράκι εκκίνησης, τα κράτη BRICS εγκαινίασαν τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα ως εναλλακτική λύση έναντι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιπλέον, δημιούργησαν έναν μηχανισμό ρευστότητας που ονομάζεται Contingent Reserve Arrangement για να υποστηρίξουν τα μέλη που αγωνίζονται με πληρωμές. Η τράπεζα BRICS είναι ανοιχτή σε νέα μέλη. Το 2021, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ουρουγουάη και το Μπανγκλαντές έγιναν μέτοχοι. Από την έναρξη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, οι χώρες BRICS έχουν αποστασιοποιηθεί περισσότερο από τη λεγόμενη Δύση. Ούτε η Ινδία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική ή η Κίνα συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αναλυτές που μίλησαν στη γερμανική Deuche Welle σημειώνουν πως η Κίνα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για τις παγκόσμιες πολιτικές της φιλοδοξίες, επισημαίνοντας τις προσφορές του Πεκίνου να μεσολαβήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε με τη Ρωσία στη Νότια Αφρική.
Ο κομβικός ρόλος της Τριμερούς Επιτροπής
Την «αποστολή» για γεφύρωση του διαλόγου μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας φαίνεται να αναλαμβάνει η λεγόμενη Τριμερής Επιτροπή. Συνταξιούχοι υπουργοί Εξωτερικών, ελίτ πρεσβευτές, διευθύνοντες σύμβουλοι, κορυφαίοι τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί συγκεντρώθηκαν πριν από περίπου 2 βδομάδες στην παγκόσμια συνάντηση ολομέλειας της μυστικής Τριμερούς Επιτροπής στην Ινδία. Γενικό συμπέρασμα της συνάντησης ήταν πως το 2023 αποτελεί ίσως το πρώτο έτος «γέννησης» της νέας παγκόσμιας τάξη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Nikkei Asia, ένας εκ των εκλεκτών ομιλητών, του οποίου το όνομα παραμένει κρυφό, σύμφωνα με τους κανόνες της Επιτροπής, δήλωσε: «Τρεις δεκαετίες παγκοσμιοποίησης -που ορίζονται ως ολοκληρωμένες, βασισμένες στην ελεύθερη αγορά και αποπληθωριστικές- αντικαταστάθηκαν από μια περίοδο πολλών δεκαετιών παγκοσμιοποίησης, που θα οριστεί ως κατακερματισμένη, που δεν βασίζεται στην ελεύθερη αγορά, αλλά στη βιομηχανική πολιτική και είναι δομικά πληθωριστική. Αυτό το έτος, το 2023, είναι το πρώτο έτος αυτής της νέας παγκόσμιας τάξης».
«Στον πυρήνα αυτής της αλλαγής βρίσκονται οι ΗΠΑ. Αντί να δεσμεύεται για μια νεοφιλελεύθερη οικονομία ελεύθερης αγοράς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ οδηγεί την οικονομία και τις βασικές βιομηχανίες προς ένα σύνολο στόχων, όπως η εγχώρια μετοχή και ο ανταγωνισμός με την Κίνα», είπε ο ομιλητής. «Σε έναν τέτοιο κόσμο, μεσαίες δυνάμεις όπως η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία θα χαράξουν τους δικούς τους δρόμους, σταθμίζοντας τα οικονομικά, στρατηγικά και αμυντικά συμφέροντα», πρόσθεσε.
Ποίημα του GhatGPT για την «Παγκόσμια Κυβέρνηση»
Ένα άλλο καυτό θέμα που συζητήθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν η τεχνητή νοημοσύνη. «Μια δημοσκόπηση πέρυσι βρήκε ότι το 49% των ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης είπαν πως η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, σχεδόν στο επίπεδο μιας πυρηνικής καταστροφής στην κλίμακα της ανθρωπότητας», είπε ένα μέλος. Πολλοί στην αίθουσα ζήτησαν ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό σύστημα, που θα διέπει την τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες ήταν γενικά θετικοί για το εξαιρετικά δημοφιλές ChatGPT και αργότερα ζήτησαν αστειευόμενοι από το bot να γράψει ένα ποίημα για την Τριμερή Επιτροπή. Ακολουθεί το ποίημα στα αγγλικά:
«In secret meetings, you plan and conspire,
To create a new order, of which you aspire.
Your goals are unclear, but some see the end,
As a world government, with you as its friend».
Δημοσιεύτηκε στην Σημερινή (02/04/23)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα απεργία αύριο 6/4 στα ΜΜΜ: Στάση εργασίας στα λεωφορεία - Οι ώρες
- Survivor Spoiler: "Πληρώνει" τους τσακωμούς που δημιούργησε και αποχωρεί από το παιχνίδι
- Εκλογές: Πρόεδρος του κόμματος Κασιδιάρη ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος
- MMM: Στάση εργασίας στα λεωφορεία την Πέμπτη – Ποιες ώρες σηκώνουν το χειρόφρενο
- ΔΥΠΑ: Πληρώνεται σήμερα το έκτακτο «Δώρο Πάσχα» 300 ευρώ - Οι δικαιούχοι
- Άγριος καβγάς Μικρούτσικου – Κωνσταντινίδη στον αέρα: «Μήπως θες να με χτυπήσεις;»
- Καλύβια: Συνελήφθη οδηγός σχολικού λεωφορείου χωρίς δίπλωμα – Μετέφερε 40 μαθητές
- Συνελήφθη οδηγός σχολικού που μετέφερε μαθητές χωρίς δίπλωμα
- Θεσσαλονίκη: Αντιδρά ο εμπορικός κόσμος στη μεταμεσονύκτια λειτουργία των καταστημάτων
- Μπρους Γουίλις: Η σύζυγός του ανάρτησε φωτογραφία του με την Ντέμι Μουρ - «Μου άρεσαν μαζί»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Καμπανάκι στο ΗB για ιό που μεταδίδεται από τσιμπούρια
- Ενίσχυση τουριστικών σχέσεων συζήτησαν Υφ. Τουρισμού - Πρέσβειρα Αυστρίας
- Σάνα Μάριν: Θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος
- «Ψάρι σαλιγκάρι»: Βίντεο με ψάρι στα βαθύτερα ύδατα όλων των εποχών
- Κύπελλο Coca - Cola: Ολυμπιακός - ΑΕΛ (19:00 - Cytavision)
- Η μάχη Δύσης-Κίνας για μια νέα παγκόσμια τάξη
- Ιράν: Απετράπη επίθεση με drone εναντίον κτιρίου του υπουργείου Άμυνας
- Ορμήδεια: Από κροτίδα η έκρηξη στο όχημα – Δεν υποπτεύεται κανέναν ο 56χρονος
- Έτσι δρούσε το κύκλωμα με τις παράνομες μαθητικές σε αλλοδαπούς
- Ώρα στέψης ή παράταση στην αγωνία;
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Η μάχη Δύσης-Κίνας για μια νέα παγκόσμια τάξη
- Ιράν: Απετράπη επίθεση με drone εναντίον κτιρίου του υπουργείου Άμυνας
- Έργα στα φώτα Καλησπέρα το Σάββατο το πρωί
- Μιχαηλίδου: Αυτεπάγγελτη διερεύνηση για τη νοσηλεία έφηβου στην Αθαλάσσα (VID)
- Σάνα Μάριν: Θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος
- Μεταφέρθηκε στο Τ.Ε.Ν.Ε ο έφηβος που νοσηλευόταν στην Αθαλάσσα
- 4+1 deepfake BINTEO που «τρόμαξαν» το διαδίκτυο
- AKASA: Ένα ξεχωριστό έργο στη Λεμεσό από την Armeftis Partners
- Έτσι δρούσε το κύκλωμα με τις παράνομες μαθητικές σε αλλοδαπούς
- Καμπανάκι στο ΗB για ιό που μεταδίδεται από τσιμπούρια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η μεγάλη επιστροφή - Ποιος φέρνει τα αυτοκίνητα της MG στην Ελλάδα;
- Το νόστιμο σνακ που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και «αγαπά» την καρδιά
- Τέμπη: Καταθέτει πρόσωπο-κλειδί, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ
- Ν.Ανδρουλάκης: Για να σταθεί η χώρα όρθια, πρέπει να σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά της Ελλάδας
- Γιώργος Κοψιδάς: «Ήταν φυσιολογικό για μένα να είμαι με μία ξένη μαύρη γυναίκα που ήταν έγκυος στο παιδί κάποιου άλλου»
- Ετοιμη να παραχωρήσει τον Μαγκουάιρ η Γιουνάιτεντ
- Διεκόπη για τις 26 Απριλίου η δίκη της Χρυσής Αυγής
- Νέα στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ αύριο Πέμπτη 6/4 από τις 11:00 έως τις 16:00
- Τα play off της Super League συνεχίζονται με αμέτρητες αγορές σε σούπερ αποδόσεις από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
- Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις ΕΕ – Κίνας: Φον ντερ Λάιεν και Μακρόν στο Πεκίνο