Η Μάχη των Γιγάντων και στη μέση η ΕΕ

Τοποθετεί τα πιόνια του στην διεθνή σκακιέρα το Πεκίνο και εν μέσω των πολεμικών συρράξεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, επιχειρεί να κάνει ηχηρή τη παρουσία του.

Η Κίνα συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά ενός πανάρχαιου πολιτισμού και την δυναμική της ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, επιχειρεί να γίνει μέρος της λύσης στα δύο εν εξελίξει πολεμικά μέτωπα.

Οι πρωτοβουλίες της, αν και μέχρι στιγμής, πέφτουν στο κενό είναι ενδεικτικές του ρόλου, που θέλει να διαδραματίσει στην διεθνή σκηνή.

Στόχος της είναι διεύρυνση της επιρροής της σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε το νέο

παγκόσμιο σύστημα ν’ αντιπροσωπεύει το όραμα της, για ένα πολυπολικό σύστημα, που θα κάνει χώρο γι’ άλλες δυνάμεις στο παγκόσμιο βάθρο, στο οποίο μέχρι στιγμής βρίσκονταν μόνο οι ΗΠΑ.

Αντιλαμβανόμενες, την δυναμική της ανόδου της Κίνας, οι ΗΠΑ επιχειρούν να την ανακόψουν με οικονομικά εργαλεία, έχοντας ως πιστό σύμμαχο την Ε.Ε.

Δημοσιογραφική αποστολή στην Κίνα

Μέσα σε λίγες ώρες και ενόσω η Αντιπροσωπεία δημοσιογράφων της Κύπρου, βρισκόταν στο Πεκίνο, μετά από πρόσκληση του Κινεζικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Πρεσβεία της χώρας στη Λευκωσία, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του,  ενώ μεσολάβησε για την συμφιλίωση 14 παλαιστινιακών παρατάξεων, και την υπογραφή της Διακήρυξης του Πεκίνου.

Κινέζοι αναλυτές ερμηνεύουν μάλιστα την επίσκεψη του Ουκρανού αξιωματούχου στο Πεκίνο, περί τα τέλη Ιουλίου, ως αναγνώριση της Ουκρανίας για τη «δίκαιη» στάση που τηρεί το Πεκίνο στον πόλεμο.

Αυτό λίγες ημέρες αφόρου το ΝΑΤΟ κατηγόρησε την Κίνα ότι είναι συνεργός της Ρωσίας στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Κίνα, όπως λέχθηκε στους δημοσιογράφους από την Κύπρο, θέλει να αποσυνδέσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση με την στάση, που τηρεί στο Ουκρανικό.

O εμπορικός πόλεμος και το λεγόμενο «De-risking» της Ε.Ε.

Ενόσω οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συγκρούονται, η ΕΕ αποφασίζει να ακολουθήσει τα βήματα των ΗΠΑ και να επιβάλει δασμούς έως και 37,6 %, στα Κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Επικαλείται κρατικές επιδοτήσεις από το Πεκίνο, οι οποίες όπως αναφέρει προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό στην Ευρωπαϊκή αγορά, με τις  Σινο-ευρωπαϊκές σχέσεις, να μπαίνουν σε νέες περιπέτειες.

Από πλευράς της, η Κίνα, η οποία αρνείται ότι το πλεόνασμα στα ηλεκτρικά οχήματα που εξάγει οφείλεται στις επιδοτήσεις προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για κατάφορη παραβίαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Κίνα απαντά στην Ευρωπαϊκή πολιτική παίζοντας το χαρτί της πράσινης μετάβασης αλλά και της επιβάρυνσης των καταναλωτών.     

Όπως μας λέχθηκε, η επιβολή δασμών θα προκαλέσει αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού με τους καταναλωτές να πληρώνουν το κόστος.     

Εκφράστηκε δε, η επιθυμία το ζήτημα να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου στον οποίο ενδεχομένως να μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και η Κύπρος ασκώντας πιέσεις, μέσω της ιδιότητας της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο κάδρο βρίσκεται και η δεδηλωμένη πρόθεση της ΕΕ για μείωση της εμπορικής εξάρτησης από την Κίνα και εξισορρόπηση των εμπορικών τους σχέσεων.

Ως προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να έχουν γίνει βήματα, καθώς το 2023 η ψαλίδα εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ ΕΕ και Κίνας, μειώθηκε.

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κίνα ανήλθαν σε 514 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές της σε 223 δισ. Ευρώ.  Βάσει των στοιχείων της Eurostat το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε σε 291 δισεκατομμύρια ευρώ,  δηλαδή χαμηλότερο κατά 106 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με το 2022.

Στην κορυφή των εισαγωγών βρίσκεται ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, ενώ την μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με πέρσι της τάξης του 36,7% καταγράφουν τα αυτοκίνητα και τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Γέφυρες προς την Κύπρο

Η Κίνα αντιλαμβάνεται την Κύπρο ως εταίρο της στην ΕΕ, καθώς μεταξύ άλλων η Λευκωσία έχει σταθερή θέση το ζήτημα της Ταϊβάν υποστηρίζοντας την πολιτική της «Μιας Κίνας».

Άλλωστε ακούσαμε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας την φράση: «Μια Κύπρος, μια Κίνα».

Η Κύπρος όπως μας λέχθηκε τηρεί δίκαιη και αντικειμενική στάση στην ΕΕ απέναντι στην Κίνα, ενώ από πλευράς του το Πεκίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες της Λευκωσίας στο Κυπριακό και τηρεί σαφή στάση στις συζητήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Πεκίνο προσβλέπει την ίδια ώρα σε στενότερη συνεργασία με την Κύπρο και στον εμπορικό τομέα. Η αντιπροσωπεία των δημοσιογράφων επισκέφθηκε την πόλη Νίνγκμπο, η οποία είναι αδελφοποιημένη με τη Λάρνακα και άκουσε τις προτάσεις της τοπικής διοίκησης, για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πόλεων, οι οποίες αναμενόταν να υποβληθούν και στον Δήμο Λάρνακας.

Αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνουν συχνότερες επαφές αντιπροσωπειών των δύο πόλεων, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ λιμανιών και ανταλλαγές φοιτητών.

Το λιμάνι της πόλης, είναι το παλαιότερο της χώρας και από εκεί πραγματοποιούνται διαδρομές από και προς περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.
Οικονομική ανάπτυξη, μέσω αύξησης του τουρισμού

H Kίνα ποντάρει την ίδια ώρα στην αύξηση των τουριστικών ροών που καταφθάνουν στην χώρα, οι οποίες μάλιστα έχουν καταγράψει φέτος άνοδο κατά 152% σε σύγκριση με πέρσι.

Ο ηγέτης της χώρας έχει αναδείξει την ανάγκη ανάπτυξης του τουριστικού τομέα, για την περαιτέρω προώθηση οικονομικής ανάπτυξης αλλά και για την προβολή της εικόνας της Κίνας.

Η προσέλκυση τουρισμού δεν αποτελεί βεβαίως δύσκολο εγχείρημα για την Κίνα, καθώς παρά την τεράστια ανάπτυξη της,  έχει καταφέρει να  διατηρήσει την ιστορία και τον πολιτισμό της, που αποτελεί έναν από τους αρχαιοτέρους στον κόσμο.

Εξερευνώντας την αχανή χώρα της Ασίας βρίσκεις από εμβληματικά μνημεία χιλιάδων ετών, που άφησαν πίσω τους οι δυναστείες, μέχρι αρχαίους ναούς και μεγαλουπόλεις με μοντέρνα αρχιτεκτονική και ουρανοξύστες διακοσμημένους με φώτα.

Σταθμός για μια αξέχαστη περιπέτεια στην Κίνα, αποτελεί η Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο. 

Ένα γιγάντιο σύμπλεγμα κτισμάτων με χιλιάδες αίθουσες που αποτελούσε αυτοκρατορικό παλάτι των Δυναστειών Ming και Qing. Το όνομα της αντιπροσώπευε το γεγονός ότι οι απλοί πολίτες δεν είχαν δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή.

Τώρα βέβαια αποτελεί μαγνήτη τουριστών και δέχεται περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες την ημέρα, που έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην πόλη των Αυτοκρατόρων και συνάμα στην Κινεζική ιστορία.

Άλλο ένα πολιτιστικό διαμάντι αποτελεί η αρχαιότερη υπάρχουσα ιδιωτική βιβλιοθήκη της χώρας, που βρίσκεται στην πόλη Νίνγκμπο. Και αν οι μαγευτικοί κήποι και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που κουβαλούν πέραν των τεσσάρων αιώνων «ζωής», δεν καταφέρουν να σου κόψουν την ανάσα, τότε σίγουρα αυτό θα το κάνει η συλλογή από περίπου 300.000 αρχαία βιβλία.

Και όταν αποφασίσεις ότι ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσεις την πόλη, επιβιβάζεσαι στον σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας για τον επόμενο προορισμό.

Τη Ναντσίνγκ μια πόλη 2,5 χιλιάδων ετών, που θα σε παρασύρει στην μακρόχρονη ιστορία της Κίνας.

Η αποκαλούμενη πρωτεύουσα των έξι Δυναστειών, που κρατά αλώβητο τον ιστορικό και πολιτισμικό της χαρακτήρα.  Μια επίσκεψη στο τείχος της δυναστείας Μινγκ, που κτίστηκε για να προστατεύει την αρχαία πρωτεύουσα, θα σε ταξιδέψει 600 έτη πίσω στον χρόνο, ενώ μπροστά σου θα απλώνεται η λίμνη Σουανγού.

Δεν πρέπει πάντως να χάσεις την ευκαιρία, για μια κρουαζιέρα στον ποταμό Τσινχουαϊ, με παραδοσιακά σνακ και τσάι, ο οποίος το βράδυ κατακλύζεται από φώτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάχη, Γιγάντων,machi, giganton