Η μεταβατική κυβέρνηση της εκλιπούσας…

Ενώ η Τουρκία είναι έκνομη, σύμφωνα με την Ε.Ε., ενώ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές πηγάζουν από το κεκτημένο και από την πορεία της προς την Ευρώπη, σήμερα, με τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται, σε επίπεδο Διακυβερνητικής, να ανοίξει το κεφάλαιο 17 για την οικονομική και νομισματική πολιτική.

Και η τουρκική επιβράβευση γίνεται τη στιγμή που η Τουρκία επιμένει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα. Απόδειξη τούτου είναι η μονομερής τουρκική δήλωση με αφορμή τη Συμφωνία Επανεισδοχής για τους παράνομους μετανάστες, στην οποία αντί να αναφέρεται σε Κυπριακή

Δημοκρατία, γίνεται λόγος για «νήσο της Κύπρου».

Η τουρκική κίνηση δεν είναι τυχαία. Υποδηλοί ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί της ως οφείλει και δη με το Υπουργείο των Εσωτερικών, όπως η εν λόγω συμφωνία προβλέπει. Ορθώς, λοιπόν, ενήργησε και η Κυβέρνηση και η Ε.Ε. με την απάντησή της προς την Άγκυρα, η οποία περιλαμβάνεται και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, αναφέροντας ότι η τουρκική δήλωση δεν μπορεί να παραγάγει νομικά αποτελέσματα.

Μετά την εξέλιξη αυτή, δικαίως θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η Λευκωσία θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη. Όχι μόνο για την απάντηση προς την τουρκική δήλωση, αλλά και για τα λοιπά στοιχεία που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Συμβούλιου αυτής της εβδομάδας. Δηλαδή, για την ανάγκη εκπλήρωσης των κυπρογενών υποχρεώσεων και δη της εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου και της αντιδήλωσης της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, με την οποία καθίσταται σαφές ότι στη νήσο Κύπρο, η Ε.Ε. αναγνωρίζει ως μοναδικό κράτος την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την οποία, εάν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει την ενταξιακή της διαδικασία, θα πρέπει να αναγνωρίσει. Και να, λοιπόν, η αντίφαση: Ενώ διαπιστώνει η Ε.Ε. ότι η Άγκυρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, της προσφέρει 3 δις ευρώ για την προσφυγική κρίση και της ανοίγει σήμερα το κεφάλαιο 17. Την χρυσοπληρώνει και την επιβραβεύει. Χωρίς να διαμαρτύρεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Συναινεί. Και συμβαίνει αυτό, παρότι η Άγκυρα επιμένει να τη θεωρεί ως εκλιπούσα. Και γιατί να μην το πράττει, όταν η ΕΕ τής εκδίδει μεν νομικές απαντήσεις, χωρίς κόστος δε. Αντιθέτως, η Άγκυρα έχει όφελος.

Ερώτημα: Πώς η κυπριακή Κυβέρνηση σήμερα θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17, όταν η Τουρκία κατέχει εδάφη της Κύπρου, την εξευτελίζει και την αποκαλεί εκλιπούσα; Πώς σέβεται τον εαυτό της; Και πώς αναμένει να την σεβαστούν οι άλλοι και δη η Τουρκία, όταν αδρανεί και εμφανίζεται ως εκλιπούσα; Διότι αν δεν αδρανούσε, θα έπρεπε να ασκήσει βέτο. Για να καταλάβει η Άγκυρα ότι ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε η Κυβέρνησή της είναι εκλιπούσες.

Ότι είναι εν ζωή και δεν ανέχονται εξευτελισμούς. Και απαιτούν σεβασμό. Από τη στιγμή που η Κυβέρνηση δεν ασκεί βέτο ως εργαλείο άσκησης κυριαρχικού δικαιώματος και αυτοάμυνας, καθώς και ως σαφούς απάντησης στην τουρκική αυθάδεια, είναι ως να το έχει πάρει απόφαση ότι είναι μεταβατικού χαρακτήρα. Ότι υπολειτουργεί ως την επίσημη διάλυση της εκλιπούσας, κατά την Άγκυρα, Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και την αντικατάστασή της, όπως δηλώνει ο Τούρκος ΥπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από δύο ιδρυτικά κράτη στην πρακτική του πρωτογενούς δικαίου, όπως δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί, σε μια προσπάθειά του να αναλύσει το κοινό όραμά του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Το οποίο κοινό όραμα στηρίζεται στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου και είναι, σύμφωνα με όσα οι Τούρκοι ισχυρίζονται, ευθυγραμμισμένο με τους στόχους του βαθέος κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα