Η μοδάτη ευαισθησία για τις πολεοδομικές άδειες

Πριν δύο μήνες έγιναν όλοι έξω φρενών για το τετραώροφο ξενοδοχείο στο Λατσί που έκτισε παράνομα έξτρα ορόφους και «το οποίο πολλοί θεωρούν ότι αλλοίωσε την εικόνα της περιοχής και το χειρότερο, δημιούργησε κακό προηγούμενο, αφού η Πολεοδομία θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να αρνηθεί σε άλλον αιτητή να κτίσει κτίριο ανάλογου ύψους».

Με τη λέξη «όλοι» εννοώ και την αντιπολίτευση (αν μπορούμε να την προσδιορίσουμε) και τους εραστές του περιβάλλοντος και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και πολλούς άλλους

αρμόδιους, ειδικούς και μη.

Φώναξαν, απείλησαν, είδαν, δήλωσαν και χάθηκαν. Όπως γράφτηκε τότε στα μέσα ενημέρωσης «το ξενοδοχείο κτίστηκε χωρίς άδεια οικοδομής από τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, ενώ κατά τη διάρκεια της ανέγερσής του δεν ελήφθησαν δικαστικά μέτρα για το γεγονός ότι οι κατασκευαστικές εργασίες εκτελούνταν παράνομα».

Μια υπόθεση που είναι άγνωστο πώς θα καταλήξει. Αν όμως κρίνουμε στατιστικολογικά, βάσει της «τάσης» που εκπέμπει η κυπριακή πραγματικότητα, το θέμα θα ξεχαστεί, θα εξαφανιστεί από την επικαιρότητα και ως το άλλο καλοκαίρι θα προσκληθούν κάποιοι επίσημοι να εγκαινιάσουν το ξενοδοχείο με καμπάνες και πυροτεχνήματα.

Πριν δύο χρόνια, μια άλλη είδηση έγραφε ότι "από 600 εγκαταστάσεις που πρέπει να έχουν άδεια για την εκπομπή αερίων ρύπων, γύρω στις 250 δεν έχουν πολεοδομική ή οικοδομική άδεια", άρα στην πραγματικότητα δεν υφίστανται. Άρα δεν ελέγχονται, άρα ψεκάζουν στην ατμόσφαιρα ό,τι θέλουν. Διότι αν ελέγχονται, σημαίνει ότι κρατικοί λειτουργοί εισέρχονται σε αυτά τα παράνομα κτίρια και γίνονται συνένοχοι στην παρανομία, με την οποία κάποιοι κερδίζουν χρήματα. Και με αυτό το επιχείρημα καταλήγω στις κτιριακές εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πόσες από αυτές τις εγκαταστάσεις λειτουργούν με πολεοδομικές άδειες ή άδειες οικοδομής; Πόσες από αυτές τις εγκαταστάσεις αφορούν «ανάπτυξη η οποία έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί παράνομα, χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων» (όπως λέει το ΕΤΕΚ); Και μάλιστα το ΕΤΕΚ τονίζει στις αναφορές του ότι η «μη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των ανυποψίαστων χρηστών και εργαζομένων». Όμως συνεχίζω τα ερωτήματα: Πώς μπορεί η ΑΗΚ και η ΡΑΕΚ να γίνονται συνένοχοι στην παρανομία και να την επιβραβεύουν πληρώνοντας εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες αυτών των εγκαταστάσεων ΑΠΕ για τον ηλεκτρισμό που παράγουν;

Προσωπικά, λόγω επαγγέλματος, γνωρίζω και στην Κάτω Μονή και στην Αθηένου και στην Αραδίππου εγκαταστάσεις ΑΕΠ που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των ανυποψίαστων χρηστών και εργαζομένων. Τι περιμένουμε; Το μεγάλο ατύχημα; Την έκρηξη; Την τραγωδία; Εν τω μεταξύ πάντως οι ιδιοκτήτες τους γίνονται πλούσιοι, πολύ πλούσιοι.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα