Η ναυτική βάση είναι απαραίτητη, δηλώνει ο Ερτουγρούλογλου

Δεν θα καθίσουν να παρακολουθούν τις προσπάθειες εξοπλισμών της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ανάλογα με τα βήματα που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου προσθέτοντας ότι «η δημιουργία ναυτικής βάσης θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά τα μέτρα».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο «υπεξ» έδωσε συνέντευξη στην τουρκική υπηρεσία του γερμανικού ειδησεογραφικού καναλιού Deutsche Welle

(DW).

Σε ερώτηση «πώς αξιολογεί την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή», ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται λίγο αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού, όπως υποστήριξε οι πολιτικές των ΗΠΑ και του δυτικού κόσμου, είτε αφορούν την Ελλάδα είτε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» - κατά την έκφρασή του - είναι μεροληπτικές. «Έχουμε πει από την αρχή ότι δεν θα επιτραπεί καμία ενέργεια που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και τη μητέρα πατρίδα Τουρκία και που στοχεύει να σφετεριστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Λαμβάνονται οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ για την Κύπρο, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ούτε στο παρελθόν είχαν «ισορροπημένη πολιτική» και αυτό οφείλεται στην επιρροή του ελληνικού λόμπι. «Ωστόσο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, οι Έλληνες θεωρούνταν πάντα σε πλεονεκτικότερη θέση από εμάς. Τα εμπάργκο και τα απάνθρωπα μέτρα απομόνωσης που μας επιβάλλονται δεν ενοχλούν κανέναν. Είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή πέντε χώρες, που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα. Οι Τουρκοκύπριοι πάντα έμεναν σε μειονεκτική θέση και μόνο η μητέρα πατρίδα μας ήταν η μόνη που μας φρόντιζε».

«Χάρη στη μητέρα πατρίδα μας, εξακολουθούμε να υπάρχουμε στην Κύπρο και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Δεν εγκαταλείψουμε ποτέ τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και την ασφάλειά μας ούτε στο νησί ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο στο έλεος των  Ελληνοκυπρίων». Πρόσθεσε πως δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια να βλέπουν τους εξοπλισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς ενώ απειλείται η ασφάλειά τους, όπως υποστήριξε.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να γίνει μαζί με την μητέρα πατρίδα μας. Αλλά αυτά δεν είναι πράγματα που μπορούν να περιγράφουν λεπτομερώς. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) είναι ήδη γνωστά, είναι τοποθετημένα στο αεροδρόμιο. Το έχω αναφέρει και στο παρελθόν - πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια ναυτική βάση. Αλλά τέτοια μέτρα δεν είναι πράγματα που πρέπει να διαφημίζονται και να ανακοινώνονται. Οι κινήσεις της άλλης πλευράς παρακολουθούνται, και ό,τι χρειάζεται να γίνει ως απάντηση σε αυτές, με τρόπο που να τους βάλει στη θέση τους, γίνεται χωρίς δισταγμό. Είναι τόσο απλό» είπε.

Ο αμερικανικός στρατός, συνέχισε, θα εκπαιδεύσει τον ελληνικό στρατό της Εθνικής Φρουράς. «Ενάντια σε ποιον; Ρωτάμε τους Αμερικανούς. Ενάντια σε ποιον; Ενάντια στους Ρώσους; Τι σχέση έχει ο στρατός της Ελληνοκυπριακής  Εθνοφρουράς με τους Ρώσους; Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση […]  είναι μια απειλητική πολιτική κατά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Θα κάτσουμε να το βλέπουμε αυτό; Θα λάβουμε τα μέτρα μας. Αν χρειαστεί, θα βάλουμε τους συνομιλητές μας στη θέση τους».

Όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία σε αυτή την κατάσταση, ο κ. Ερτουγρούλογλου απάντησε ότι τέτοια ζητήματα διαμορφώνονται από τα βήματα που θα γίνουν από το «νότο». «Δεν έχουμε ατζέντα για να αυξήσουμε τον αριθμό των στρατευμάτων χωρίς λόγο ή να μειώσουμε τον αριθμό των στρατευμάτων χωρίς λόγο. Υπάρχει μόνο ένας στρατός που αποτελεί αποτρεπτική δύναμη στο νησί, ο τουρκικός στρατός. Ο τουρκικός στρατός δεν είναι στρατός επίθεσης. […]  Εμείς έχουμε το ρόλο του αποτρεπτικού παράγοντα, ενώ οι νότιοι έχουν το ρόλο του επιτιθέμενου. Είναι στο χέρι μας να τους βάλουμε στη θέση τους, αν κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει».

Σε ερώτηση για την πιθανότητα η Ρωσία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος μετά τις εξελίξεις του πολέμου με την Ουκρανία, να γίνουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία, ή να ανοίξει αντιπροσωπεία η Ρωσία στα κατεχόμενα, ο κ. Ερτουγρούλογλου δήλωσε πως όλοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την έκκληση του Προέδρου  Ερντογάν προς τον κόσμο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αναγνώριση της τδβκ από τη Ρωσία. Τα σχόλια που βρίσκονται σήμερα στην ημερήσια διάταξη είναι πρόωρα και, κατά τη γνώμη μου, αποτέλεσμα δημοσιογραφικού εντυπωσιασμού. Η ιδέα να ανοίξουν οι Ρώσοι γραφείο ή αντιπροσωπεία στην τδβκ είναι στην ημερήσια διάταξη. Πέρυσι, το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας στο νότο ήρθε στο υπουργείο μας και ρώτησε ποια ήταν η νομοθεσία μας σχετικά με το άνοιγμα γραφείου στο βορρά. Τους δώσαμε την απάντηση. Τώρα μπορεί να ανοίξουν ένα γραφείο εδώ. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Θα το πράξουν, αλλά αυτό δεν οδηγεί στην ερμηνεία ότι η Ρωσία αναγνωρίζει την τδβκ. Γιατί θα ανοίξουν γραφείο εδώ; Επειδή υπάρχουν χιλιάδες Ρώσοι πολίτες που ζουν στη βόρεια Κύπρο. Έχουν εγκατασταθεί εδώ. Αυτοί οι Ρώσοι δεν μπορούν να περάσουν στη νότια Κύπρο. Οι Ελληνοκύπριοι δεν επιτρέπουν στους αλλοδαπούς που εισέρχονται στο νησί μέσω των λιμανιών της τδβκ να περάσουν στο νότο. Ως εκ τούτου, πρόκειται για προξενική υπηρεσία για χιλιάδες Ρώσους που ζουν εδώ».

Αναφερόμενος στις απευθείας πτήσεις από την Ρωσία, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε πως δεν έχουν πληροφορίες για το κατά πόσο θα προσγειωθούν ρωσικά αεροπλάνα στα κατεχόμενα.

«Μέχρι σήμερα, τουρκικές εταιρείες όπως η THY ή η Pegasus έχουν φέρει Ρώσους πολίτες εδώ. Μπορούν τα ρωσικά αεροπλάνα, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), να προσγειωθούν στην Τουρκία και στη συνέχεια να απογειωθούν και να έρθουν τεχνικά στην τδβκ; Ίσως. Αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου έχει επίσης παραταθεί για το 2023 για τεχνικούς λόγους. Πρόκειται λοιπόν για ισχυρισμούς που δεν έχουν συγκεκριμένη βάση προς το παρόν, αλλά ελπίζω ότι θα είναι εφικτό. Ρωσικά αεροπλάνα θα προσγειώνονται στο Ερτζάν, Ρώσοι τουρίστες θα έρχονται εδώ. Δεν έχουμε πολιτική που να αποκλείει κανέναν. Αντιθέτως, υπάρχει ένας κόσμος που μας αποκλείει», υποστήριξε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένει νέα εξέλιξη το επόμενο διάστημα όσον αφορά τους πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι η βάση αυτού του ζητήματος βρίσκεται στις προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων να κλείσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους εντός των συνόρων τους.

«Λες και η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα δεν έχει σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αγνοούν πλήρως τους Τουρκοκύπριους. Γιατί σύμφωνα με αυτούς, αυτοί είναι το κράτος και λένε ‘μην ανησυχείτε, θα σας δώσουμε κάποιο μερίδιο από το εισόδημα που θα αποκτήσουμε από αυτά τα πλούτη’. Λες και το πρόβλημά μας είναι πόσα χρήματα μπορούμε να πάρουμε από αυτή την επιχείρηση. […] Καμία ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να αγνοήσει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Έχουμε μια πρόταση- ας συγκεντρώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από το τραπέζι. Η διεθνής κοινότητα είναι αυτή που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό».

Απαντώντας, τέλος,  σε ερώτηση σχετικά με τον διορισμό του Μετίν Φεϊζίογλου, από την Τουρκία ως νέου «πρέσβη» στην κατεχόμενη Λευκωσία, δήλωσε ότι τον χαιρετίζει.

Γνωρίζουμε ότι είναι ένα άτομο με ανώτερη γνώση του διεθνούς δικαίου. Είναι έμπειρος νομικός. Έχει επίσης καλή γνώση της πολιτικής και έχει διπλωματική παράδοση. Είμαστε βέβαιοι ότι ως έμπειρο και καλά εξοπλισμένο πρόσωπο, θα εκτελέσει το καθήκον του με επιτυχία», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: Στο Λονδίνο για επαφές με παροικία ο Τατάρ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα