Η νέα πρόταση της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών

Η κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης πρέπει να αρθεί το συντομότερο δυνατό γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της κοινωνίας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και πρόσθεσε ότι η άρση της κρίσης θα επιτευχθεί με εποικοδομητικές ενέργειες και όχι με περαιτέρω όξυνση του κλίματος, παραθέτοντας τη νέα πρόταση της Κυβέρνησης για την Παιδεία.

Σε δηλώσεις του μετά από την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομου Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος, θέλοντας να στείλει ένα χειροπιαστό

μήνυμα καλής θέλησης, αλλά και να τείνει χείρα συνεργασίας στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στο σύνολο των εκπαιδευτικών, συγκάλεσε σήμερα εκτάκτως, υπό την προεδρία του, το Υπουργικό Συμβούλιο, με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις που να υιοθετούν τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργικού για τροποποίηση της απόφασης της 4ης Ιουλίου 2018 για τον εξορθολογισμό της δημόσιας παιδείας, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι σημερινές αποφάσεις θα ιδωθούν με ανάλογο πνεύμα από τις εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για δημιουργικό διάλογο.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι σχετικά με τον βιολογικό παράγοντα, τις απαλλαγές που παραχωρούνται με τα χρόνια υπηρεσίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση της απαλλαγής από δύο σε μία διδακτική περίοδο, να αντισταθμιστεί στη συνέχεια είτε με «μοριοδότηση», κίνητρα ή άλλα ωφελήματα, όπως αυτό θα συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις.

«Δηλαδή η μια περίοδος κατά την οποία μειώνεται ο χρόνος απαλλαγής να ενσωματωθεί στο σχέδιο αξιολόγησης που θα πρέπει να αποφασιστεί ή να αντισταθμιστεί με άλλο τρόπο που θα αποφασιστεί στον διάλογο», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον παράγοντα αρχαιότητα, που αφορά ειδικά τις μειώσεις απαλλαγών των Βοηθών Διευθυντών και Βοηθών Διευθυντών Α’, ο κ. Προδρόμου είπε ότι σήμερα η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου περιορίζει τη μείωση των απαλλαγών που αποφασίστηκε στις 4 Ιουλίου κατά ήμισυ, δηλαδή θα επιστραφούν στη φετινή σχολική χρονιά στους Βοηθούς Διευθυντές είτε μια είτε δύο περίοδοι απαλλαγών, αναλόγως.

Όσον αφορά τον υπεύθυνο τμήματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η μείωση της απαλλαγής που είχε αποφασιστεί από δύο σε μία διδακτική περίοδο που είχε αποφασιστεί στις 4 Ιουλίου, αποφασίζεται να μοριοδοτηθεί, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αξιολόγησης που θα συμφωνηθεί και, βεβαίως, κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να εξεταστεί το όλο ζήτημα των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των Υπευθύνων Τμήματος, όπως ήταν το αίτημα των οργανώσεων.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εάν κατά τον διάλογο που θα ακολουθήσει για τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου προκύψουν διαφορετικές αποφάσεις από αυτές που λαμβάνονται σήμερα, «τότε θα έχουμε διόρθωση, δηλαδή θα αποκατασταθούν σταδιακά όσοι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει με την αρχή της χρονιάς κάποιες απαλλαγές, αν και εφόσον είναι διαφορετική η τελική έκβαση του διαλόγου».

Ανέφερε, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει σήμερα ότι αναστέλλεται προσωρινά το μέτρο κατάργησης της απαλλαγής για τους νεοεισερχόμενους όσον αφορά τον βιολογικό παράγοντα, δηλαδή δεν θα εφαρμοστεί στους νεοεισερχόμενους η κατάργηση της απαλλαγής με τα χρόνια υπηρεσίας, αλλά θα αποτελέσει αντικείμενο του διαλόγου που θα επακολουθήσει.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα όπως εξουσιοδοτήσει τους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να παραπέμψουν στη ΜΕΠΕΥ όποια θέματα αφορούν εργασιακά ζητήματα, ενώ για τα μέτρα που αφορούν τον εξορθολογισμό του συστήματος των απαλλαγών, θα γίνει διάλογος ανάμεσα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τριμελή Υπουργική Επιτροπή, της οποίας θα προεδρεύει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και θα συμμετέχουν η Υπουργός Εργασίας και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υπό την ιδιότητά του ως τέως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, παράλληλα, ότι οι σημερινές αποφάσεις «ευελπιστούμε ότι θα ιδωθούν με ανάλογο πνεύμα καλής θέλησης και θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για δημιουργικό διάλογο που όχι μόνο θα προωθήσει περαιτέρω την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και σωρεία άλλων θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος».

Η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι αποτέλεσμα του εντατικού διαλόγου που έγινε το τελευταίο διάστημα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Παιδείας και των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 27 Ιουλίου, στις 23 Αυγούστου, ενώ υιοθετεί τις προτάσεις που συνδιαμορφώθηκαν στη συνάντηση της 23ης Αυγούστου όπως βελτιώθηκαν περαιτέρω με την πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 30 Αυγούστου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε, επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει τον εφ’ όλης της ύλης διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο, επιβεβαιώνει πως οι όποιες εξοικονομήσεις προκύψουν από τον συνολικό εξορθολογισμό του συστήματος απαλλαγών, του διδακτικού χρόνου δηλαδή, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων και δράσεων για αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όπως θα αποφασιστούν κατά τη διάρκεια του διαλόγου. Διάλογος θα πρέπει να γίνει πρώτα και πάνω από όλα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για ένα σύγχρονο σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Ταυτόχρονα, αντικείμενο του διαλόγου σε τακτό χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να είναι ο συνολικός εξορθολογισμός του συστήματος απαλλαγών με στόχο να ενσωματωθούν στο νέο σύστημα αξιοκρατικής αξιολόγησης», συμπλήρωσε.

Στον διάλογο, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συγκαταλέγεται μετά από αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων το ζήτημα ενός ταμείου προνοίας για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς μετά τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια, το ζήτημα επιπλέον επιμορφώσεων στον χώρο της εκπαίδευσης, ζητήματα που αφορούν την ειδική εκπαίδευση, το ζήτημα ενίσχυσης προδημοτικής εκπαίδευσης με γραμματειακό προσωπικό, το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας και υγείας στα σχολεία με όλες τις πτυχές του και η υλικοτεχνική υποδομή. Και μέσα από τον εξορθολογισμό να υπάρχουν οι πόροι και η χρηματοδότηση για να μπορούμε να δούμε σχολικά κτήρια όπως τα θέλουμε σε σχέση με αυτά που είδαμε πρόσφατα να επισημαίνονται με φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν.

«Επίσης ο διάλογος θα αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τους παιγνιδότοπους, την ενίσχυση των δράσεων του Υπουργείου για την πρόληψη εξαρτησιογόνων ουσιών, την ενίσχυση του προγράμματος ΔΡΑΣΕ, του προγράμματος για αντιμετώπιση παρεκκλίνουσας ή παραβατικής συμπεριφοράς, τις μονάδες ειδικής εκπαίδευσης, τη στήριξη των αναλφάβητων με ενισχυτική διδασκαλία και άλλα θέματα που ενδεχομένως να θίξουν οι οργανώσεις ή οι οργανωμένοι γονείς που αποτελούν επίσης μέρος του διαλόγου», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, με την εφαρμογή του σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη σημερινή απόφαση, οι θέσεις που θα κενωθούν θα πληρωθούν με πρόσθετες προσλήψεις και από τους δύο υφιστάμενους καταλόγους υποψηφίων εκπαιδευτικών, δηλαδή εφόσον προκύψουν πρόωρες αφυπηρετήσεις θα προσληφθούν και από τον κατάλογο διοριστέων και τον κατάλογο διορισίμων.

«Με τη σημερινή του απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών – εφόσον γίνουν αποδεκτές οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από τις οργανώσεις - να ετοιμάσει σχέδιο για εφάπαξ, εφαρμογή μέτρου πρόωρης αφυπηρέτησης, το οποίο για τους εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης θα εφαρμόζεται από το 60ο έτος, ενώ για τους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής Εκπαίδευσης, όπως ήταν το αίτημα που υπεβλήθη, από το 58ο έτος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου «αναθεωρείται η απόφαση της 4ης Ιουλίου ως εξής: Εναντι του χρόνου που μέχρι τώρα παραχωρείτο στους αξιωματούχους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ), θα παραχωρηθεί από τώρα χρόνος ίσος με δύο εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης σε κάθε Οργάνωση, για τους αξιωματούχους της οργάνωσης, ενώ συμπληρωματικά θα δοθεί αντίστοιχος συνδικαλιστικός χρόνος που να μην υπερβαίνει το ποσό των €100.000 για την ΟΛΤΕΚ, €175.000 για την ΟΕΛΜΕΚ και €175.000 για την ΠΟΕΔ, που να αφορά στο κόστος μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών στους οποίους θα παραχωρηθεί συνδικαλιστικός χρόνος».

Όπως ανέφερε, οι εν λόγω Αποφάσεις θα έχουν ισχύ μέχρι την κατάληξη του διαλόγου, οι οποίος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ο κ Προδρόμου είπε, παράλληλα, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, όπως γνωστοποιήσει την παρούσα Απόφαση προς τις συνδικαλιστικές εκπαιδευτικές οργανώσεις και το σύνολο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε όλες τις βαθμίδες και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς όπως ενεργήσουν για υλοποίηση όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί.

Ανέφερε, επίσης, ότι με τις σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου καθίσταται σαφής η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με μέτρα που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θα ενισχύσουν το κύρος των εκπαιδευτικών, προκειμένου η πολιτεία να ανταποκριθεί στην επιθυμία των δεκάδων χιλιάδων γονιών και μαθητών - κάτι που αποτελεί και υποχρέωση της πολιτείας - να τυγχάνουν ποιοτικής εκπαίδευσης και να έχουν μαθησιακά αποτελέσματα που να τους επιτρέπουν να προχωρήσουν στις περαιτέρω σπουδές τους και να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη σημερινή απόφαση, η οποία είναι αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, θα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση από τις οργανώσεις και τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που γνωρίζουμε ότι νοιάζονται και μοχθούν για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του λειτουργήματος τους», πρόσθεσε.

Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων

Η ΠΟΕΔ αναμένει να της γνωστοποιηθεί επίσημα η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσω της οποίας τροποποιείται η απόφασης της 4ης Ιουλίου 2018 για τον εξορθολογισμό της απασχόλησης των εκπαιδευτικών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της οργάνωσης Φίλιος Φυλακτού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική επιστολή-ενημέρωση του Υπουργικού έχει ήδη αποσταλεί ηλεκτρονικά στους εκπαιδευτικούς της δημοτικής εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης της Γραμματείας της ΠΟΕΔ, ο κ. Φυλακτού αναφέρθηκε εξάλλου σε αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας, να δοθούν διευκολύνσεις ώστε να παραστούν αύριο, Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Φυλακτού, ακόμη δεν έχουν λάβει απάντηση από το Υπουργείο σχετικά με την παραχώρηση αυτής της διευκόλυνσης.

Λίγο πριν σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους αναφέρει ότι αύριο θα συγκληθεί η Γραμματεία της οργάνωσης προκειμένου να επικυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

«Ταυτόχρονα, στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας της Γραμματείας θα βρίσκονται και οι σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που σχετίζονται άμεσα με την κρίση στον χώρο της εκπαίδευσης», προσθέτει.

Σημειώνει ότι η ΟΕΛΜΕΚ θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τις άλλες δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, «έτσι ώστε στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας, να προσδιοριστούν και τα αμέσως επόμενα βήματα».

«Το σίγουρο είναι ότι τα πράγματα στον χώρο της εκπαίδευσης έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και ότι ο διάλογος είναι η μόνη επιβεβλημένη οδός για εξεύρεση λύσεων», κατέληξε.

Όσον αφορά στην ΟΛΤΕΚ, συνήλθε το βράδυ της Τρίτης (4/9) η Γραμματεία της για να εξετάσει την κατάσταση και να καθορίσει τα επόμενα της βήματα, σε συνεννόηση πάντα με τις άλλες δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις, ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ .

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μελέτησαν και τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η επιστολή Χαμπιαούρη και οι δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ

Οι αποφάσεις που σήμερα 4η Σεπτεμβρίου 2018 έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο διαφοροποιούν ουσιαστικά την προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2018, τονίζει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν «λαμβάνοντας υπόψη ευαισθησίες που διατυπώθηκαν και αιτήματα που υποβλήθηκαν».

Σε επιστολή του προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι οι αποφάσεις, όπως προέκυψαν, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, με αποκλειστικό θέμα στην ατζέντα, την κρίση στην παιδεία, «είναι αποτέλεσμα του εντατικού διαλόγου που έγινε το τελευταίο διάστημα» μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Εξάλλου σε δηλώσεις του στις Τομές στα Γεγονότα ανέφερε ότι δεν είναι ήττα η νέα πρόταση της κυβέρνησης προς τους εκπαιδευτικούς αλλά κίνηση καλής θέλησης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε αυτή την προσπάθεια που διεξάγεται για εξορθολογισμό της εκπαίδευσης δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι.

Keywords
νέα, εν λόγω, υπουργείο παιδείας, σωρεία, σχολεια, οελμεκ, ισχύ, δημοψηφισμα 2015, κυπε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, κλειστα σχολεια, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, αποτελεσματα, το θεμα, ηττα, θεμα, περιοδος, πλαισιο, σημερινη, υπουργείο παιδείας, φωτογραφιες, ατζεντα, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γονεις, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, εγινε, ειπε, εκβαση, εκπαιδευση, ενημερωση, εν λόγω, επικοινωνια, επιθυμια, ετος, εφαπαξ, ημισυ, κυβερνηση, κινηση, μειωση, παντα, οδος, οελμεκ, ουσιαστικα, ποιοτητα, πολιτεια, προσληψεις, σαφης, σιγουρο, συνεχεια, συγχρονο, σχεδιο, σωρεία, τεως, υλοποιηση, ισχύ, υπουργος παιδειας, χρονος, κυπε, βηματα, εφαρμογη, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κωστας, πληροφοριες, θεματα, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα