Η νέα Τελωνειακή Ένωση ΕΕ-Τουρκίας να εφαρμοστεί σε όλους

Τη θέση πως μια νέα αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, εξέφρασε σήμερα η Ολλανδή Ευρωβουλευτής της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κάτι Πίρι, εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία για το 2016.

Σε διάσκεψη Τύπου στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης από την Ολομέλεια της έκθεσης για την Τουρκία

και απαντώντας σε ερώτηση Κύπριας δημοσιογράφου κατά πόσο η στήριξη που φαίνεται να προσφέρεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, σε συνδυασμό με την πρόθεση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε περίπτωση που το πακέτο συνταγματικών τροποποιήσεων εφαρμοστεί ως έχει, σημαίνει ότι το ΕΚ ευνοεί την προώθηση μιας ειδικής σχέσης με την Τουρκία με βάση οικονομικά κριτήρια, η κ. Πίρι εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον ο μοχλός πίεσης που έχει η ΕΕ έναντι της Τουρκίας δεν είναι στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μιας διαδικασίας, που όπως είπε, έχει χάσει την αξιοπιστία της ανάμεσα σε πολλούς Ευρωπαίους αλλά και Τούρκους πολίτες.

«Ο μοχλός πίεσης που έχουμε, αλλά και τα συμφέροντα που έχουμε, είναι στην οικονομία και στην οικονομική συνεργασία», δήλωσε και εξήγησε ότι η Τελωνειακή Ένωση που υπογράφηκε πριν από 21 χρόνια χρήζει εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, κάτι το οποίο είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, αλλά και στην Τουρκία.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως κάθε επικαιροποιημένη εμπορική συμφωνία που υπογράφει η ΕΕ έχει σημαντικά συστατικά στα οποία αντανακλώνται οι αξίες της ΕΕ, για παράδειγμα σε σχέση με τα περιβαλλοντικά πρότυπα, τα κοινωνικά πρότυπα και επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέροντας πως το ΕΚ είναι ως εκ τούτου υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σημαντικό πολιτικά σημεία αναφοράς.

Ανέφερε ότι γνωρίζει πως η θέση της κυπριακής κυβέρνησης δεν είναι υπέρ της έναρξης των συνομιλιών για αυτή την αναβάθμιση, και πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διαφορετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα, τόνισε όμως πως όλοι συμφωνούμε πως στο τέλος όταν ολοκληρωθεί η νέα Τελωνειακή Ένωση θα πρέπει φυσικά να εφαρμοστεί σε όλα τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. «Αυτό μιλά από μόνο του», δήλωσε.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής είπε πως ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία που αποτέλεσε ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τη χώρα με δεδομένο ότι ενώ ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία στη χώρα, 12 μήνες μετά βλέπουμε ότι, λόγω της αντίδρασης της Κυβέρνησης στο πραξικόπημα, η Δημοκρατία στην Τουρκία απέχει πολύ από το να είναι τέλεια.

«Βλέπουμε σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, περισσότερα από 150.000 άτομα να έχουν απολυθεί με διάταγμα και περισσότερα από 50.000 άτομα να έχουν φυλακιστεί τους τελευταίους 11 μήνες, μεταξύ των οποίων και πολλοί δημοσιογράφοι αλλά και 14 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς», είπε και υπενθύμισε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, το Ευρωκοινοβούλιο αμέσως μετά τη σύλληψη των 10 δημοσιογράφων της εφημερίδας Τζουμχουριέτ και βουλευτών του HDP, έστειλε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας σε πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας.

Πρόσθεσε πως από τότε, όχι μόνο δεν υπήρξε βελτίωση στην κατάσταση στην Τουρκία, αλλά επιπρόσθετα η τουρκική κυβέρνηση προώθησε ένα πακέτο συνταγματικών τροποποιήσεων το οποίο τέθηκε σε δημοψήφισμα. Το ΕΚ, μέσω της έκθεσης, θεωρεί πως το πακέτο αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία ισχύουν για κάθε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. «Αν η τουρκική κυβέρνηση εφαρμόσει αυτό το Σύνταγμα ως έχει, τότε κάτι τέτοιο θα πρέπει να οδηγήσει σε επίσημη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε επίσης πως το Ευρωκοινοβούλιο ανησυχεί από την στρατηγική που ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ, μια στρατηγική του τύπου, «αναμένουμε και προσευχόμαστε ότι ίσως τα πράγματα βελτιωθούν από μόνα τους, χωρίς να κάνουμε φασαρία», υποδεικνύοντας ότι αυτή η στάση όχι μόνο εξυπηρετεί τις αυταρχικές τάσεις στην Τουρκία αλλά θρέφει και τον ευρωσκεπτικισμό εντός της ίδιας της ΕΕ. «Δεν μπορώ πλέον να εξηγήσω γιατί συνεχίζουμε να προσποιούμαστε μιλώντας για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ την ώρα που βλέπουμε αυτά που κάνει η παρούσα κυβέρνηση της χώρας, απομακρύνοντας την Τουρκία από τα ευρωπαϊκά πρότυπα», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κάτι Πίρι σημείωσε πως το ΕΚ αναμένει μια πιο ξεκάθαρη στάση από την ΕΕ ως σύνολο και πως ακριβώς θέτει τον τόνο αυτής της στάσης μέσα από την παρούσα έκθεση. «Οι πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης, οι πράξεις μιας υποψήφιας χώρας, θα έχουν συνέπειες στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας», υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα