Η Νουί φεύγει και θα στείλει "ραβασάκι" για τις τράπεζες

Ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα του τόπου η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και δη για τις προσπάθειες αντιμετώπισης του γιγαντιαίου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Ντανιέλ Νουί σε μια λακωνική, γραπτή δήλωσή της, μετά την ολοκλήρωση των επαφών της με τις τράπεζες, την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «οι προσπάθειες, που καταβάλλουν

οι κυπριακές τράπεζες τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, είναι αξιέπαινες και έχει σημειωθεί μετρήσιμη πρόοδος, αλλά απαιτούνται επιπρόσθετες και επίμονες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί περαιτέρω πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει αποφασιστικά μέτρα και πρέπει να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων».

Το Υπουργείο Οικονομικών, έχει θέσει ενώπιον της Νουί το πλαίσιο των προτάσεών του προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των τραπεζών από ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που τις βαραίνουν.

Συγκεκριμένα η Ντανιέλ Νουί έγινε κοινωνός των προτάσεων, που αφορούν στο σχέδιο «Εστία» και τον Οργανισμό Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το συντομότερο δυνατό θα σας διαβιβάσω τα σχόλιά μας, επί των εισηγήσεων, που έχετε θέσει ενώπιον μου».

Γίνεται αντιληπτό ότι μέχρι να αποστείλει τα σχόλιά της στις κυπριακές Αρχές τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Η κα Νουί είχε μία κοινή συνάντηση και με τους επικεφαλής των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αναφορές και στις κυβερνητικές προτάσεις και στον τρόπο λειτουργίας τους για την αποφόρτιση των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι επικεφαλής των τραπεζών έθεσαν επί τάπητος τις ιδέες τους για ενίσχυση των προσπαθειών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ενημέρωσαν την Ντανιέλ Νουί για τις ενέργειες, στις οποίες έχουν προχωρήσει.

Τόσο οι τράπεζες, όσο και ο Σύνδεσμός τους, πρόταξαν στην Ντανιέλ Νουί, ότι χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία, που έχουν στη διάθεσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σύνδεσμος Τραπεζών τόνισε την ανάγκη χειρισμού του προβλήματος με κατανόηση από πλευράς των εποπτικών αρχών, κυρίως σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, που τίθενται για την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχόλιό της ήταν ότι θα πρέπει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν ώστε να μην αποτελούν το κυριότερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας.

Θεωρεί δε, ότι οι απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις είναι καλύτερα να γίνονται σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, όπως ισχύει σήμερα στην Κύπρο.

Πάντως το 2017 έκλεισε με ισχυρή ανάπτυξη. Ηοικονομία του τόπου μεγεθύνθηκε με ρυθμό 4% το 2017, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και πρόκειται για τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, που καταγράφεται από το 2007.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «η επιβεβαίωση ρυθμού ανάπτυξης 4% για το 2017 δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας, αλλά και των αποφάσεων ευθύνης που έχουν ληφθεί. Συνεχίζουμε την προσπάθεια».

Η ανάπτυξη αποδίδεται από την Στατιστική Υπηρεσία, κατά κύριο λόγο, στους τομείς των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου, Κατασκευών και Μεταποίησης.

Έχουμε βεβαίως και τις παρατηρήσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, επισημαίνει στον τίτλο του σχολίου του για την Κύπρο ότι η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και οι τράπεζες η βασική πρόκληση.

Ειδικότερα αναφέρει ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, που καταγράφει η Κύπρος και η συνέχιση της πολιτικής, υπό τον πρόσφατα επανεκλεγέντα Πρόεδρό της, θα στηρίξουν τα υπό βελτίωση δημόσια οικονομικά της χώρας. Η πολύ αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την ανάκαμψη».

Ο Fitch σχολιάζει και τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας η παρεμπόδιση από την Τουρκία του πλοίου γεωτρύπανου καταδεικνύει τις προκλήσεις για την επανένωση του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα