Η ΟΛΤΕΚ ζητά διάλογο

...για εκσυγχρονισμό του Συστήματος Αξιολόγησης
Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΙΜΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ όλων των εμπλεκομένων καθώς και διάλογο εισηγείται με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΚ), ώστε να καθοριστούν, όπως αναφέρει, οι παράμετροι που θα εξασφαλίσουν τον ουσιαστικό και αποτελεσματικό εκσυγχρονισμό του Συστήματος Αξιολόγησης, το οποίο να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης στον τόπο μας.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η Οργάνωση με επιστολή ημερομηνίας 30/1/2017 ενημέρωσε

τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ότι «θεωρεί επιβεβλημένη την αναγκαιότητα βελτίωσης του υφιστάμενου Συστήματος Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου με δεδομένη την πρόθεσή συμμετοχής στο διάλογο».

«Αναμένουμε την ψήφιση»
«Αυτή τη στιγμή όμως», σημειώνεται, «βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο, καθώς αναμένουμε την ψήφιση των Νέων Κανονισμών Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (αναβλήθηκε προσωρινά η ψήφισή τους), οι οποίοι θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, με πιο σημαντική αλλαγή τις εξετάσεις των τετραμήνων και τη μεταφορά των ανεξετάσεων από τον Σεπτέμβριο στον Ιούνιο».

«Αναμένονται», όπως αναφέρεται, «τα αποτελέσματα επίσης της μελέτης του εμπειρογνώμονα για τον εξορθολογισμό της αξιοποίησης του εκπαιδευτικού προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας, η οποία διεξάγεται στη βάση των υφιστάμενων Κανονισμών Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης».

Η ανακοίνωση συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι «αναμένεται από το Υπουργείο ότι με την ψήφιση των νέων κανονισμών θα γίνει και επικαιροποίηση της μελέτης». «Κατά την άποψη μας το Υπουργείο επέλεξε να διεξαγάγει αυτή τη μελέτη σε μια χρονική περίοδο όπου τα δεδομένα θα αλλάξουν σημαντικά», προστίθεται.

«Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα πιο πάνω», αναφέρει η ΟΛΤΕΚ, «πιστεύουμε ότι πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν οι αλλαγές που θα επιφέρουν οι Νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ώστε να διαφανεί πώς επηρεάζουν τον εκπαιδευτικό χρόνο. Διαμέσου αυτών των αλλαγών εκτιμούμε ότι χρειάζονται επιπρόσθετες ανθρωποώρες».

Αδύνατες οι αλλαγές
«Πιστεύουμε», σημειώνει, «ότι με όλα τα προαναφερθέντα είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε αλλαγές οι οποίες με βάση τις προτάσεις σας για το Σύστημα Αξιολόγησης, οδηγούν σε επιπρόσθετα μεγάλη αύξηση σε ανθρωποώρες ενώ το προτεινόμενο σχέδιο διογκώνει τον επιθεωρητισμό σε αντίθεση με τις αρχικές επιδιώξεις τόσο του Υπουργείου Παιδείας όσο και των εκπαιδευτικών».

Τέλος, η ΟΛΤΕΚ επισημαίνει ότι σκοπός της οργάνωσης δεν είναι να βραχυκυκλώσει τις όποιες προσπάθειες κάνει το Υπουργείο για βελτίωση του Συστήματος Αξιολόγησης, διευκρινίζει ωστόσο ότι η πρόταση όπως αυτή έχει κατατεθεί δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διάλογο.

Παράτυπη η ανακοίνωση της ύλης
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε καταγγελία του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε χθες μέσω ανακοίνωσής της η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, αφού όπως υποστηρίζει το Υπουργείο «παράνομα και παράτυπα προχώρησε εδώ και ένα μήνα σε ανακοίνωση της ύλης των εξετάσεων για το Νέο Σύστημα Διορισμών».

«Η ανακοίνωση έγινε χωρίς να προηγηθούν οι Κανονισμοί που απαιτούνται από τις διατάξεις της νομοθεσίας, τόσο για την καλύτερη ρύθμιση της διαδικασίας όσο και όλων των ζητημάτων που αφορούν τη γραπτή εξέταση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι «η βιασύνη και η προχειρότητα κάνουν την εμφάνισή τους στις ενέργειες του Υπουργείου μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τα οποία το ίδιο έχει θέσει, για την εφαρμογή ενός καταστροφικού για την εκπαίδευση νόμου, που μόνον στοιχεία εκσυγχρονισμού δε διαθέτει».

«Ενώ στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής το Υπουργείο είχε υποσχεθεί ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα ήταν ενήμερες και θα συμμετείχαν στον διάλογο για την ετοιμασία των κανονισμών, δυστυχώς οι οργανώσεις δεν έτυχαν καμιάς απολύτως ενημέρωσης», προστίθεται.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών αναφέρει καταληκτικά ότι ήταν, είναι και θα είναι ενάντια στην εφαρμογή της οποιασδήποτε εξέτασης, ως κριτηρίου καταρτισμού καταλόγου προσλήψεων στην εκπαίδευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα