Η ώρα της Κύπρου

Κανείς δεν λέει πως μια δεύτερη Γενεύη θα λύσει το Κυπριακό. Αυτό που θα ξεγυμνώσει όμως είναι την Τουρκία και τις προθέσεις της. Χρειάζεται σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτό το στάδιο να είμαστε ξεκάθαροι. Να μη βάλουμε κανένα αστερίσκο και καμία υποσημείωση για τη θέληση της δικής μας πλευράς για επίλυση του Κυπριακού.


Πολλές φορές τα δεδομένα είναι πιο απλά ή πιο εύκολα να αναλυθούν από ό,τι αρέσει σε όλους εμάς που είμαστε στην πολιτική να τα παρουσιάζουμε. Χανόμαστε σε ερμηνείες περί προνοιών ή για δευτερεύοντα ζητήματα σε ό,τι αφορά το μέγιστο των ζητημάτων, το Κυπριακό και χάνουμε

τη μεγάλη εικόνα, την κύρια εικόνα. Ας ξεκινήσουμε όμως με μερικές σταθερές, που όσο και να ακούγονται χιλιοειπωμένες και μπανάλ, πρέπει να λέγονται.

Το Κυπριακό θα επιλυθεί μέσω διαλόγου. Σε αυτό συμφωνούμε, πιστεύω, όλοι. Δεν θα λυθεί με αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση και με ένα παιχνίδι εκατέρωθεν επίρριψης ευθυνών. Μια δεύτερη σταθερά είναι πως η θέληση της Άγκυρας είναι καταλυτική για το αν θα καταλήξουμε. Συνηθίσαμε να λέμε πως το κλειδί της λύσης του Κυπριακού το κρατάει η Τουρκία. Ένα τρίτο σημείο, το οποίο ίσως να έπρεπε να προηγηθεί σε αυτή την ανάλυση των άλλων δύο, είναι πως επιδιώκουμε λύση Διζωνικής, Διακοινοτικής Ομοσπονδίας, στη βάση αρχών που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν στο Εθνικό μας Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Ακιντζί πρόταση για να ξεφύγουμε από το τέλμα που είναι ενώπιόν μας. Πρόταση κατέθεσε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Από το ρεπορτάζ διαφαίνεται πως ο κ. Αϊντε στις εκ τους σύνεγγυς διαπραγματεύσεις που είχε την επόμενη μέρα συζήτησε την πρόταση του Πρόεδρου Αναστασιάδη. Λογικό συμπέρασμα πως είναι πρόταση που μπορεί να σταθεί στο τραπέζι για το πώς θα προχωρήσουμε σε μια δεύτερη Γενεύη. Στο δικό μου μυαλό, με δεδομένο πως τα Ηνωμένα Έθνη συζητούν επί αυτή της πρότασης, αν η Τουρκία θέλει να συνεχιστεί η παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα έρθει πίσω με αντιπρόταση. Αν δεν το κάνει μάλλον θα σημάνει και το τέλος, δικαιώνοντας τον Πρόεδρο για την ουσία της πρότασής του. Αυτό που εισηγήθηκε ουσιαστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε τον Γενάρη στη Γενεύη. Να δούμε πρώτα τον πυρήνα του Κυπριακού, την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, να ξεδιαλύνει η Τουρκία τι θέλει στο Κυπριακό. Να ακολουθήσει το Εδαφικό, που λίγο πολύ θεωρούμε πως είναι πολύ κοντά σε κατάληξη και να αφήσουμε στο τέλος τα τέσσερα κεφάλαιο που κατά κόρον συζητήθηκαν αυτά τα δύο χρόνια.

Στο εσωτερικό τώρα, οι λεγόμενες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου συνεχίζουν να κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ενδοτισμό και για υποχωρήσεις. Σύνθημα και αυτό. Όπως το σύνθημα περί νέας δήθεν στρατηγικής. Όταν τους ζητηθεί να αναλύσουν αυτή τη νέα στρατηγική εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι μια ταμπέλα κενή περιεχομένου. Το ίδιο ισχύει και με τον μύθο των συνεχών υποχωρήσεων. Αν αναλύσουμε ένα προς ένα τα σημεία που συμφωνήθηκαν μέχρι σήμερα, στα τέσσερα κεφαλαία, εύκολα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα των βελτιώσεων κυρίως λόγω του ευρωπαϊκού κεκτημένου που επιλύει πολλά ζητήματα με θετικό πρόσημο για τη δική μας πλευρά. Από την άλλη, τις τελευταίες εβδομάδες, το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Πρόεδρο για έλλειψη πρωτοβουλίας και για στοιχεία που ρέπουν στον απορριπτισμό, κατηγόριες που ενισχύθηκαν μετά την πρόταση της Τετάρτης. Η ρητορική αυτή παραπέμπει δυστυχώς σε προεκλογική στροφή που σίγουρα δεν βοηθά.

Μια άλλη παράμετρος που ποτέ δεν πρέπει να παραβλέπουμε είναι τα ζητήματα ενέργειας. Οι εκφοβισμοί της Τουρκίας θυμίζουν τους εκφοβισμούς και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας όταν συζητούσαμε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε απειλούσε για αντίδραση άνευ όρων. Χρειάζεται να παραμείνουμε ψύχραιμοι και πιστοί στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών. Να μην πέσουμε στην παγίδα συζήτησης περί κυριαρχίας.

Κανείς δεν λέει πως μια δεύτερη Γενεύη θα λύσει το Κυπριακό. Αυτό που θα ξεγυμνώσει όμως είναι την Τουρκία και τις προθέσεις της. Χρειάζεται σε αυτή τη διαδικασία, σε αυτό το στάδιο να είμαστε ξεκάθαροι. Να μη βάλουμε κανένα αστερίσκο και καμία υποσημείωση για την θέληση της δικής μας πλευράς για επίλυση του Κυπριακού. Τώρα είναι η ώρα, και είμαστε πιστεύω σε καλό, σε πολύ καλό δρόμο.

*ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΣΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ | twitter: @dmdemetriou

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα