Η Ουάσινγκτον θα αυξήσει στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή

Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή και να διπλασιάσει τις προσπάθειες που ανακοίνωσε τον Μάιο για να αντιμετωπίσει την «απειλή του Ιράν», έγραψε χθες Τετάρτη η εφημερίδα The Wall Street Journal. Το Πεντάγωνο ήδη ανέπτυξε την άνοιξη επιπλέον 14.000 στρατιωτικούς, οι οποίοι προστέθηκαν στους περίπου 70.000 οι οποίοι σταθμεύουν στην περιοχή για να «εγγυώνται την ασφάλειά της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ

Τζέρναλ, η οποία επικαλείται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το ζήτημα εντός του τρέχοντα μήνα. Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το Πεντάγωνο αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Πέραν άλλων 14.000 επιπλέον στρατιωτικών, το Πεντάγωνο ενδέχεται επίσης να αναπτύξει στην περιοχή δεκάδες ακόμη πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η ανάπτυξη των ενισχύσεων αυτών έχει σκοπό να αποτραπεί μια επίθεση του Ιράν εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή. Τους τελευταίους μήνες η Ουάσινγκτον έχει επιρρίψει ευθύνες για διάφορα επεισόδια και επιθέσεις στο Ιράν. Δυτικές δυνάμεις και η Σαουδική Αραβία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, κατηγόρησαν ιδίως την Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο πως βρισκόταν πίσω από αεροπορικά πλήγματα εναντίον σημαντικών σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Οι επιθέσεις αυτές ανέστειλαν μέρος της πετρελαϊκής παραγωγής του βασιλείου και οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των τιμών του αργού. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Ασπερ κατήγγειλε τον Οκτώβριο την «κακόβουλη συμπεριφορά» του Ιράν και την «εκστρατεία» στην οποία κατ' αυτόν έχει αποδυθεί η Τεχεράνη για «να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή» και να προκαλέσει προβλήματα «στην παγκόσμια οικονομία». Ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της λεγόμενης κεντρικής διοίκησης (USCENTCOM), που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, έκανε λόγο τον περασμένο μήνα για έλλειψη μέσων στην περιοχή.

«Η περιοχή που πρέπει να καλύπτουμε είναι πολύ μεγάλη. Για να το πούμε απλά, δεν διαθέτουμε αρκετούς πόρους», είχε πει ο στρατηγός κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στο Μπαχρέιν, αρνούμενος ταυτόχρονα ότι η Ουάσινγκτον έχει αποφασίσει να απεμπλακεί από την περιοχή. Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ το 2017, η ένταση δεν έχει πάψει να ανεβαίνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν και η Ουάσινγκτον επιβάλλει από πέρυσι βαριές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Τραμπ απέσυρε τον Μάιο του 2018 τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, η οποία είχε συναφθεί επί των ημερών του Δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα. Νωρίτερα χθες ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί διαβεβαίωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία παραμένει «διατεθειμένη να συζητήσει» με την Ουάσινγκτον, με προϋπόθεση την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα