Η Ουκρανία «είναι το μεγαλύτερο ναρκοθετημένο έδαφος στον κόσμο»

Το ερευνητικό κέντρο Globsec έδωσε στην δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι η Ουκρανία μετά τη λήξη του πολέμου θα βρεθεί αντιμέτωπη μ’ ένα «σύνθετο, υψηλού κόστους και σχεδόν μη υλοποιήσιμο» στόχο, όπως είναι η αποναρκοθέτηση των εδαφών της.

Σχεδόν το 30% του εδάφους της Ουκρανίας (174 000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) πρέπει να ερευνηθεί λεπτομερώς και να εκκαθαρισθεί από τις τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών και πυρομαχικών που άφησε ο ρωσικός στρατός, αναφέρει το Globsec στην έκθεση του.

Σύμφωνα

με την έκθεση, η Ουκρανία «είναι το μεγαλύτερο ναρκοθετημένο έδαφος στον κόσμο», ξεπερνώντας (ως προς τον δείκτη αυτόν) χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Συρία.

Η περιοχή που απαιτεί εκκαθάριση εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ή και να προσεγγιστεί, καθώς οι μάχες συνεχίζονται και περίπου το 18% του εδάφους της Ουκρανίας παραμένει υπό κατοχή.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι, κατά την αποχώρηση τους, οι Ρώσοι «θλιβερά γνωστοί για την εφευρετικότητα τους στην τοποθέτηση ναρκο-παγίδων» που είναι γνωστές ως «ραγάδες». Τοποθετούνται στις άκρες των δρόμων, σε ζώα ακόμη και σε σορούς νεκρών στρατιωτών - έτσι ώστε οποιαδήποτε κίνηση να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Μέχρι σήμερα, οι περιοχές του Χαρκόβου και της Χερσώνας σύμφωνα με την έκθεση, παραμένουν οι πιο «μολυσμένες» από όλες τις απελευθερωμένες περιοχές, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ήταν παρούσες εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο ρυθμός των εργασιών αποναρκοθέτησης είναι πολύ αργός. Από τον Φεβρουάριο του 2015 έγινε εκκαθάριση 16.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, εκ των οποίων 7.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.

Η πραγματική έκταση των περιοχών που εκκαθαρίστηκαν την περίοδο 2015-2021 ήταν 414,56 τετραγωνικά χιλιόμετρα (που αντιστοιχεί μόνο στο 5,9% των δυνητικά μολυσμένων περιοχών στις ελεγχόμενες περιοχές και στο 2,5% των δυνητικά μολυσμένων περιοχών τόσο στις ελεγχόμενες όσο και στις μη ελεγχόμενες περιοχές). Όλοι οι φορείς μαζί εκκαθάρισαν κατά μέσο όρο 64 τετραγωνικά χιλιόμετρα ετησίως, με το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να γίνεται από τις ειδικές υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι διεθνείς μη κυβερνητικοί φορείς (HALO Trust, DDG και FSD) εκκαθάρισαν κατά μέσο όρο 1,89 τετραγωνικά χιλιόμετρα ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία,oukrania