Η Ουκρανική κρίση εντείνει τις ανησυχίες για οικονομικό αντίχτυπο στην Κύπρο

Η διάρκεια της ουκρανικής κρίσης και των κυρώσεων κρίνουν πολλά σε οικονομικό επίπεδο.

Καθώς οι κυρώσεις ισοδυναμούν με οικονομικό πόλεμο, είναι δεδομένες και οι απώλειες δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών.

«Θα εξέλθουμε από αυτή την κρίση χωρίς να διακινδυνεύσει η βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε. 

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης θεωρεί ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες, που επηρεάζονται λιγότερο από την αποκοπή

ρωσικών τραπεζών από το σύστημα πληρωμών Swift.

«Δεν θα πληγεί η κοινότητα. Πρώτα απ' όλα πάρα πολλές από αυτές τις εταιρείες τις οποίες έχουμε στην Κύπρο που είναι πραγματικές εταιρείες οι οποίες παράγουν. Οι συναλλαγές τους είναι στην Κύπρο και την Ε.Ε», είπε. 

Όσον αφορά το swift δεν σταματά το εμπόριο ή οι συναλλαγές απλώς αποκλείεται ένας αριθμός τραπεζών που δεν ξέρουμε ακόμα γιατί τώρα καταρτίζεται η λίστα.

Οι ανησυχίες στρέφονται στις άμεσες επιπτώσεις.

«Ο κύριος κίνδυνος είναι οι πληθωριστικές τάσεις που ενδεχομένως να παρατηρηθούν στον τομέα της ενέργειας και των σιτηρών από τη μια, και οι όποιες επιπτώσεις στον τουρισμό λόγω της απαγόρευσης της χρήσης του εναερίου χώρου της Ευρώπης», σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ. 

«Μια εισήγηση είναι η μείωση του ΦΠΑ όπως είπαμε η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να ισχύει. Πέραν αυτού τώρα που μειώνεται η κατανάλωση του ηλεκτρισμού λόγω του ότι μπαίνουμε και σε μια ανοιξιάτικη περίοδο στην οποία δεν θα χρειάζεται ευτυχώς να χρησιμοποιούμαι ρεύμα στον ίδιο βαθμό ελπίζουμε ότι το κόστος θα συγκρατηθεί σε λογικά επίπεδα με τα υφιστάμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα εάν επεκταθούν», ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας. 

Η επερχόμενη περαιτέρω αύξηση του κόστους της ενέργειας θέτει επί τάπητος το ζήτημα του East Med και εναλλακτικών.

«Τα δεδομένα τα οικονομικά καθιστούν το έργο λίγο δύσκολο. Βέβαια δεν χρειάζεται ένας αγωγός ούτως ώστε να γίνονται εξαγωγές φυσικού αερίου και αυτό σίγουρα είναι κάτι το οποίο πιστεύω θα εξεταστεί και από τις εταιρείες, από τους αδειούχους μας ενόψει των ευκαιριών που παρουσιάζονται λόγω του ότι σίγουρα υπάρχει ζήτηση», πρόσθεσε η Υπουργός. 

Ο τομέας του τουρισμού παρακολουθεί με ανησυχία το κλείσιμο των αιθέρων και το ευρωπαϊκό μπλόκο στη δεύτερη σημαντικότερη τουριστική αγορά, τη ρωσική.

«Αγωνία σίγουρα αλλά ενδεχομένως εάν αυτό λήξει γρήγορα να μην είναι τόσο μεγάλες οι επιπτώσεις. Έχω ακούσει με ικανοποίηση σήμερα το πρωί τον Υπουργό Εξωτερικών μας να λέει ότι σε περίπτωση που η Τουρκία πάει να εργαλειοποιήσει αυτή την κατάσταση με τους κλειστούς αιθέρες, τότε θα αντιδράσουμε κι εμείς», ανέφερε ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης. 

Οι φορείς του τουρισμού έχουν ξεκινήσει σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ να επεξεργάζονται εναλλακτικές προκειμένου να μετριάσουν τον αρνητικό αντίχτυπο στην τουριστική βιομηχανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα