Η ΠΑΣΥΚΙ για μελέτη KPMG στελέχωσης Κρατικών Νοσηλευτηρίων

Με αφορμή τα δημοσιεύματα αναφορικά με τη μελέτη που διενήργησε η KPMG για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και την αποσπασματική παρουσίαση συμπερασμάτων, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), επισημαίνει ότι "εξ όσων γίνεται αντιληπτό από συγκεκριμένα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Υγείας είχε στην κατοχή του τη συγκεκριμένη μελέτη από τον Μάιο του 2017, όμως δυστυχώς απέκρυψε την ολοκλήρωση και το περιεχόμενο της μελέτης, παρά το ότι ζητήθηκε επανειλημμένα να μας κοινοποιηθεί, γεγονός που μας αφήνει βάσιμες υποψίες

για τα κίνητρα του γεγονότος αυτού".

Από όσα έχουν δημοσιευτεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, φαίνεται να υπάρχει υποστελέχωση στο επίπεδο των ιατρών, καθώς στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας η μελέτη αναγνωρίζει την έλλειψη 20 ιατρικών λειτουργών, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά για τα υπόλοιπα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, γεγονός άκρως παράδοξο.

"Στο σύνολο των νοσοκομειακών ιατρών που παρουσιάστηκε, επιθυμώντας από ό,τι διαφαίνεται να πρωτοπορήσουμε, προστέθηκαν σκόπιμα και παράδοξα οι 200 περίπου εκπαιδευόμενοι και ειδικευόμενοι ιατροί (πάλι καλά που δεν προσμετρήθηκαν και οι φοιτητές ιατρικής!)", προστίθεται.

Εισηγήσεις για αλλαγή του πρωινού πενθήμερου οκτάωρου (37,5 ωρών εβδομαδιαίως) σε δωδεκάωρες βάρδιες (48 ωρών εβδομαδιαίως), αναφέρεται, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία για τα ιατρικά δεδομένα και αποδεικνύει άγνοια της φύσης του ιατρικού επαγγέλματος και των συνθηκών ασφαλείας που πρέπει να διέπουν την άσκησή του με άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς. Επιπλέον, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι άξιον απορίας πώς 3-4 ιατροί που στελεχώνουν την πλειονότητα των κλινικών θα κατανέμουν τα 14 δωδεκάωρα την εβδομάδα και πώς μπορεί να εξυπηρετήσει μια κλινική νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς με 1 γιατρό ανά βάρδια!

Στο ίδιο σημείο, προστίθεται, γίνεται πρόταση για αύξηση των ωρών εργασίας σε 48 ώρες εβδομαδιαίως και επιπλέον ώρες σε καθεστώς υπερωριών, αναμονής και κλίσης. Τους καλούμε να μελετήσουν τον Νόμο Περί Οργάνωσης του χρόνου εργασίας του 2012 που εφαρμόζεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες πριν προχωρήσουν σε παράνομες εισηγήσεις προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκυπρίας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, σημειώνει ότι αναμένει να λάβει επίσημα αντίγραφο της μελέτης από την Αρμόδια Αρχή και να προσκληθεί από το αρμόδιο Υπουργείο για συζήτηση των ευρημάτων της μελέτης, ώστε να τοποθετηθεί.

"Είμαστε όμως αναγκασμένοι να καυτηριάσουμε τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας επέλεξε να δράσει, δηλαδή να καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση της ερευνάς και τον σχετικό όπως και αναγκαίο διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερομένους, αφαιρώντας έτσι έξι πολύτιμους μήνες από τις διαδικασίες των μεταρρυθμίσεων", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα