Η Πολιτική Αγωγή στα σχολεία συζητήθηκε στην Επ. Παιδείας

Η διδασκαλία του μαθήματος Πολιτικής Αγωγής στα γυμνάσια και λύκεια από πτυχιούχους Πολιτικών Επιστημών και τα κρούσματα παραβατικότητας στα σχολεία, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος

της συνεδρίας, είπε ότι είχαμε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτηση του αυτεπάγγελτου θέματος της διδασκαλίας του μαθήματος των Πολιτικών Επιστημών στους μαθητές και μάλιστα από τους πολιτικούς επιστήμονες.

Αυτό είναι το ζητούμενο, σημείωσε, τόσο σε σχέση με τον Σύνδεσμο ή τους ίδιους τους πολιτικούς επιστήμονες όσο και σε σχέση με την φιλοσοφία εγγραφής του θέματος.

"Το μάθημα της πολιτικοποίησης των νέων θα πρέπει να μελετηθεί ευρύτερα. Υπάρχουν αυτές οι ανάγκες, Το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να εισάξει την Πολιτική Επιστήμη ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει σε σωστή βάση, σχεδιασμό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε αποσπασματικά να πάμε να εισάξουμε ένα μάθημα για χάρη του ποιος θα το διδάσκει", πρόσθεσε.

Λέμε ότι ναι υπάρχουν οι ανάγκες για να διδάσκουμε τις Πολιτικές Επιστήμες, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κι άλλες ανάγκες όπως π.χ η καλλιέργεια του σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καλλιέργειας των αρχών και αξιών και σωρεία από τέτοιες πτυχές, οι οποίες πρέπει να εισαχθούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

"Δεσμεύτηκε η Επιτροπή ότι θα έρθουμε με ολοήμερη συνεδρίαση για να δούμε συνολικά πώς προσεγγίζουμε τις κοινωνικές ανάγκες που υπάρχουν στο σύνολο προκειμένου να ενσωματωθούν αυτές οι ανάγκες που θα εντοπιστούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα", ανέφερε.

Σε σχέση με τα θέματα της παραβατικότητας και της χρήσης αλκοόλ, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η στρατηγική της παραβατικότητας μετά από ενημέρωση που είχαμε βαίνει καλώς, προχωρεί προς υλοποίηση και ως εκ τούτου μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε ενώπιον μας την διαμορφωμένη στρατηγική για την παραβατικότητα.

"Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι τραγική, πωλείται αλκοόλ χωρίς οποιονδήποτε έλεγχο, η προσβασιμότητα των νέων είναι απεριόριστη, ο περιορισμός δεν υπάρχει και ουσιαστικά κάθε νέος ανεξαρτήτως ηλικίας μπορεί να προμηθεύεται, να έχει στην διάθεση του κάθε μορφή αλκοόλ μέσα από τα επίσημα κανάλια διάθεσης τροφίμων είτε αυτά ονομάζονται περίπτερα, υπεραγορές", σημείωσε.

Δυστυχώς, συνέχισε, η κατάσταση είναι τραγική και πρέπει να παρθούν μέτρα. Από πλευράς του το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε, μας ενημέρωσε ότι η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τους νεαρούς παραβάτες έχει ενισχυθεί με πρόσθετους προβληματισμούς, επιστημονικές προσεγγίσεις και σε συνεννόηση μαζί με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού θα είναι έτοιμο για να τεθεί ενώπιον της Βουλής.

Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η δημιουργία εταιρειών από πλευράς των Πανεπιστημίων. Εξακολουθούμε να έχουμε τη θέση μας, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, ότι η εμπορία της γνώσης θα πρέπει να διευκολυνθεί, τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συστήνουν εταιρείες και μάλιστα το προσωπικό θα πρέπει να έχει το κίνητρο να συμμετέχει σε αυτές τις εταιρείες με τρόπο που να διαθέτει και τον ζήλο και την αφοσίωση να φέρνει αποτέλεσμα.

Ανέφερε ότι οι εισηγήσεις της προηγούμενης συνεδρίασης για την ενίσχυση συστημάτων ελέγχου καθώς επίσης και ενίσχυση της αρχής της διαφάνειας έχουν προβληματίσει τον Γενικό Ελεγκτή καθώς επίσης και τα Υπουργεία και τα Πανεπιστήμια που ήρθαν σήμερα με ένα συμφωνημένο κείμενο, το οποίο λαμβάνει υπόψη στο σύνολο του όλες αυτές τις διαστάσεις.

Η επόμενη συνεδρίαση, συνέχισε, θα έχει ενώπιον της το διαμορφωμένο τελικό κείμενο, εκφράζοντας ευχή όπως το συντομότερο να καταλήξει ενώπιον της Ολομέλειας προς ψήφιση ή καταψήφιση.

"Θα ήταν πραγματικά έγκλημα να πάρουμε μια τέτοια απόφαση που θα στερήσει από την τριτοβάθμια μας εκπαίδευση, δίνοντας στον διεθνή ανταγωνισμό αυτό το προβάδισμα και να αφαιρέσουμε από τα κυπριακά πανεπιστήμια αυτή την δυνατότητα, αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όπου τα αποτελέσματα της έρευνας τους να τα αφήνουν στο συρτάρι και να μην τα εμπορεύονται", σημείωσε.

Γιατί λοιπόν, συμπλήρωσε, να μην τα εξαργυρώσουμε αυτά πάνω στην βάση και οικονομικού οφέλους ώστε να ελαφρυνθεί και ο φορολογούμενος από το τεράστιο κονδύλι το οποίο χρησιμοποιείται για επιδότηση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων;

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα