Η πολιτική ισότητα έγινε αποδεχτή το 1991-Εμπεριέχει εποικοδομητικές ασάφειες

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επαναφέρουν μετ' επιτάσεως τις συζητήσεις γύρω από την πολιτική ισότητα και τον διαμοιρασμό των εξουσιών σε περίπτωση λύσης.

Η πολιτική ισότητα έγινε αποδεχτή το 1991 με το ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ήταν και η πρώτη προσπάθεια σαφούς καθορισμού του όρου.

Το ψήφισμα διευκρινίζει ότι η πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ισότιμη αριθμητική συμμετοχή. Πλην, όμως, σ' αυτό αφέθηκαν

εποικοδομητικές ασάφειες, οι οποίες ουδέποτε διευκρινίστηκαν από την πλευρά μας, με αποτέλεσμα να τις εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι και να τις ερμηνεύουν ως πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, επιδιώκοντας αποτελεσματική συμμετοχή στην λήψη όλων των αποφάσεων με κρυφό ή φανερό βέτο.

Η αποδοχή της πολιτικής ισότητας επικυρώθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου τον Φεβρουάριο του 2014. Στο εν λόγω ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Βεβαίως, στο ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου γίνεται ξεκάθαρο ότι η πολιτική ισότητα είναι στην βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, όπου ξεκάθαρα δεν προβλέπεται αριθμητική ισότητα. Επίσης, γίνεται αναφορά για μία και μόνη κυριαρχία, αποκλείοντας έτσι την κυριαρχική ισότητα, η οποία σημαίνει ισότιμη κατανομή των εξουσιών στα δύο κράτη και σχηματίζει στην ουσία ένα καθαρά συνομοσπονδιακό μοντέλο. Βεβαίως, στην παράγραφο 4 του ανακοινωθέντος, προνοείται ότι η Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες με ισότιμο καθεστώς, κάτι που συνιστά εποικοδομητική ασάφεια.

Σημειώνεται ότι η όποια λύση, πάντως, προϋποθέτει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, αλλά αυτό ξεκίνησε να διαμορφώνεται από την εποχή του Ντε Κουεγιάρ το 1986, όπου συζητείτο. Και αργότερα, συμπερίληφθηκε στις ιδέες Γκάλι ως προϋπόθεση.

Έκτοτε, στο προσκήνιο δεν αμφισβητήθηκε ως δικαίωμα των πολιτών, πλην όμως, μετά το σχέδιο Ανάν ξένες πρεσβείες έριχναν κατά καιρούς σε άτυπες συζητήσεις και την ιδέα να περάσει η όποια συμφωνία από την Βουλή. Θέση η οποία συνιστά κίνδυνο και προφανώς προσκρούει στην αντίθεση των Ελληνοκυπρίων.

Η όποια συμφωνία εκ των ων ουκ άνευ επιβάλλεται να περάσει μέσα από την κρίση του κυρίαρχου λαού.

Την ίδια ώρα, το Λονδίνο τηρεί ξανά ύποπτη στάση, καθώς θεωρεί ότι η παράμετρος της πολιτικής ισότητας δεν είναι από μόνη αυτή που θα καθορίσει την επιτυχία των προσπαθειών για μια λύση του Κυπριακού. Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ βρετανική κυβερνητική πηγή.

    «Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ένα θέμα ως το κλειδί για την επίτευξη λύσης», ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι ενέργειες του Λονδίνου βασίζονται στην άποψη ότι ακόμα και διαμετρικά αντίθετες θέσεις μπορούν να συγκεραστούν την ώρα της διαπραγμάτευσης, όπως αναφέρθηκε εξάλλου και στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης: Στη Γενεύη τον Απρίλιο η άτυπη συνάντηση 5+1 για την Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα