Η Πολιτική Συνοχής στηρίζει τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Οι φυσικές καταστροφές αποτελούσαν πάντα μία από τις βασικές αιτίες ανατροπής της ζωής ολόκληρων κοινοτήτων ή ακόμα και πόλεων. Τα τελευταία χρόνια, οι φυσικές καταστροφές είναι όλο και πιο συχνές, όλο και πιο έντονες με όλο και μεγαλύτερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές καθώς και σε περιβαλλοντικούς και οικονομικούς όρους. Τα νούμερα μιλούν δυστυχώς από μόνα τους.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας υπολογίζεται ότι οι φυσικές καταστροφές

επέφεραν παγκοσμίως ζημιές με κόστος της τάξης του 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την τελευταία δεκαετία. Αντίστοιχες έρευνες από άλλους φορείς δείχνουν επίσης ότι με την πάροδο των χρόνων οι φυσικές καταστροφές δημιουργούν ένα όλο και αυξανόμενο κόστος είτε λόγω της μεγαλύτερης συχνότητας τους είτε λόγω της όλο και αυξανόμενης έντασης των φαινομένων. Η Munich Re, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αντασφαλίσεων παγκοσμίως, σε έρευνα της διαπιστώνει ότι μόνο για το 2020 έχασαν τη ζωή τους 8.200 άνθρωποι ενώ με οικονομικούς όρους προκλήθηκαν ζημιές με κόστος 210 δισεκατομμύριων δολάριων.

Η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί βεβαίως ν’αποτελεί εξαίρεση στα πλήγματα από τις φυσικές καταστροφές. Ο σεισμός του Οκτωβρίου του 2020 σε Σάμο, Ικαρία και Χίο, οι πλημμύρες του Αυγούστου 2020 στην Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα είναι απλά μερικά παραδείγματα φυσικών καταστροφών από τον κοντινό μας «μικρόκοσμο» που άφησαν πίσω τους νεκρούς αλλά και τεράστιες ζημιές στις περιοχές που έπληξαν. Λίγο πιο πέρα, πολύ πρόσφατα, από φυσικές καταστροφές επλήγησαν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Γαλλία κι η Κροατία.  

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Πολιτικής Συνοχής και των Ταμείων της, αποδεικνύει στην πράξη την αλληλεγγύη της και βοηθά τα κράτη-μέλη της στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Τρανό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι στα τέλη Ιουνίου η Επιτροπή ενέκρινε κονδύλι ύψους 119 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των περιοχών σε Ελλάδα, Γαλλία και Κροατία που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στα τέλη του περασμένου και στις αρχές του τρέχοντος έτους. Πιο συγκεκριμένα, το ως άνω κονδύλι θα διατεθεί όπως φαίνεται παρακάτω:

53,3 εκατ. ευρώ θα βοηθήσουν τη γαλλική περιφέρεια Provence-Alpes-Côtes d’Azur να αποκαταστήσει τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα «Άλεξ» τον Οκτώβριο του 2020.24,6 εκατ. ευρώ θα στηρίξουν την Ελλάδα στις προσπάθειες αποκατάστασης μετά τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» τον Σεπτέμβριο του 2020, τις πλημμύρες του Αυγούστου του 2020 στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και τον σεισμό του Οκτωβρίου του 2020 στη Σάμο, την Ικαρία και τη Χίο.41 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην Κροατία ως προκαταβολή για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών που έπληξαν την κομητεία Sisak-Moslavina και τμήματα των κομητειών Karlovac και Ζάγκρεμπ τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021.

Με αφορμή την έγκριση της ως άνω βοήθειας, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κα Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των φυσικών και υγειονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κροατία θα λάβουν στήριξη από την ΕΕ. Πρόκειται για ένα παράδειγμα πραγματικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που ωφελεί άμεσα τους πολίτες».

Πέραν όμως από την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών, είναι πια ξεκάθαρη η ανάγκη της βελτίωσης της ετοιμότητας και της πρόληψης απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Με άλλα λόγια, τόσο οι εθνικές κυβερνήσεις όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως όλο χρειάζεται να ενισχύσουν την έρευνα και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση κρίσεων ενώ κονδύλια θα πρέπει να διατεθούν και για τη δημιουργία μίας πιο ανθεκτικής Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα