Η πορεία του Σταυραετού προς την Δόξα

Ποιοι πρόδωσαν τον ήρωα, πώς τον περικύκλωσαν οι Βρετανοί και οι τρεις απόπειρες να κάψουν το κρησφύγετό του.

Η Μάχη του Μαχαιρά, στις 3 Μαρτίου 1957, αποτελεί ένα από τα γνωστότερα περιστατικά του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, του τελευταίου δηλαδή εθνικοαπελευθερωτικού επαναστατικού κινήματος ενός τμήματος του Ελληνισμού: η απόφαση ενός από τους πιο επιφανείς μαχητές της ΕΟΚΑ, του Γρηγόρη Αυξεντίου, να μην παραδοθεί, αλλά αντίθετα, να πέσει μαχόμενος στο φλεγόμενο κρησφύγετό

του εναντίον των πολυάριθμων Βρετανών στρατιωτών που τον είχαν περικυκλώσει, συγκλόνισε το Πανελλήνιο και τον καταξίωσε στην συλλογική μνήμη του Κυπριακού Ελληνισμού στα χρόνια που ακολούθησαν.

Οι αναφορές στα γεγονότα της 3ης Μαρτίου επικεντρώνονται -δίκαια βέβαια- στον ηρωικό τρόπο θανάτου του αγωνιστή της ΕΟΚΑ και την βρετανική αδυναμία να καμφθεί η αντίστασή του με συμβατικές στρατιωτικές τακτικές. Η αδυναμία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την χρήση εμπρηστικών υλών. Η αφήγηση που παρατίθεται στη συνέχεια παρακολουθεί γενικότερα την πορεία εξέλιξης της επιχείρησης «Whisky Mac». Επρόκειτο για στρατιωτική ενέργεια, την οποία εκτέλεσε στην περιοχή Μαχαιρά ένα εκ των βρετανικών εκλεκτών στρατευμάτων (που είχε μεταφέρει η Βρετανία για καταστολή της επανάστασης στην Κύπρο), μετά την λήψη πληροφορίας ότι ο Γρ. Αυξεντίου και τέσσερις συναγωνιστές του είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Σκοπός της εν λόγω επιχείρησης ήταν η σύλληψη του ικανότατου αυτού μαχητή της ΕΟΚΑ.

Χρήσιμες πληροφορίες αντλούνται από ένα τεύχος του περιοδικού «The Iron Duke», το οποίο εξέδωσε η βρετανική στρατιωτική μονάδα που ανέλαβε την αποστολή εξουδετέρωσης του Αυξεντίου, το Σύνταγμα του Δούκα του Wellington (Duke of Wellington’s Regiment). Στο συγκεκριμένο τεύχος, περιγράφεται η συμμετοχή τμημάτων του Συντάγματος στην επιχείρηση εντοπισμού της ομάδας της οποίας ηγείτο ο Γρ. Αυξεντίου. Το εν λόγω υλικό έθεσε υπ' όψιν μας ένας συμπατριώτης μας που διαμένει μόνιμα στην Αυστραλία, ο Μιχάλης Χατζηλύρας.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα στον Γρηγόρη Αυξεντίου στη «Σημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα