Η προηγμένη τεχνολογία βοηθός στην παροχή υγειονομικής φροντίδας στο Ισραήλ

Η προηγμένη τεχνολογία αποτελεί πολύτιμο βοηθό στην παροχή υγειονομικής φροντίδας στο Ισραήλ, όπως διαφάνηκε σε πρόσφατη επίσκεψη ομάδας δημοσιογράφων στη γειτονική χώρα - στην οποία συμμετείχε και το ΚΥΠΕ - που επισκέφτηκε διάφορα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής αποστολής που διοργάνωσε η Europe Israel Press

Association (EIPA), με στόχο την κάλυψη της 72ης Συνόδου της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη (RC72), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Το νοσοκομείο ALYN (https://www.alyn.org/), το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την Ιερουσαλήμ, λειτουργεί από το 1932 και αποτελεί το μοναδικό κέντρο αποκατάστασης παιδιών και εφήβων στο Ισραήλ και ένα από τα ηγετικά κέντρα στον τομέα του παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, ειδικεύεται στη διάγνωση και αποκατάσταση παιδιών που εμπίπτουν σε ένα ευρύ φάσμα εγγενών και επίκτητων αναπηριών. Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία του ιατρικού κέντρου συνεισφέρει το ισραηλινό κράτος κατά 75% και οι δωρητές κατά 25%.

Στο ALYN φιλοξενούνται περίπου 300 παιδιά, με πολλά εξ αυτών να νοσηλεύονται και άλλα να παρακολουθούν σχολικά μαθήματα. Το εν λόγω νοσοκομείο αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης Εβραίων και Αράβων (τόσο γονέων όσο και παιδιών), που έχουν διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο. Κατά την ξενάγηση της δημοσιογραφικής ομάδας στο νοσοκομείο, αναφέρθηκε ότι οι γιατροί χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν απλούστερη γλώσσα και όχι την ιατρική ιδιόλεκτο, ούτως ώστε να γίνονται κατανοητοί από τα παιδιά και τους γονείς τους και να διευκολύνεται η συνεργασία για την ομαλότερη διεξαγωγή της θεραπευτικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης της δημοσιογραφικής αποστολής της EIPA στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου ALYN, οι ιατροί και άλλοι ειδικοί παρουσίασαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες γίνονται εφικτές με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο έχει αναπτύξει το PELE (https://en.alynpele.org/), μια πλατφόρμα καινοτομίας με την υποστήριξη των Εθνικών Ασφαλιστικών Ταμείων του Ισραήλ και ιδιωτών χορηγών, η οποία αναπτύσσει λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών με αναπηρίες και αφορούν στην καθημερινότητα, την κινητικότητα, την επικοινωνία, την αναψυχή, το παιχνίδι τους και πολλά άλλα.

Ένα άλλο πρωτοπόρο ιατρικό κέντρο, που βρίσκεται στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, είναι η United Hatzalah (https://israelrescue.org/), η οποία πήρε το όνομά της από την εβραϊκή λέξη ‘hatzalah’ (= διάσωση). Η United Hatzalah είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός, πλήρως εθελοντικός οργανισμός που παρέχει την ταχύτερη και δωρεάν πρώτη ανταπόκριση έκτακτης ανάγκης σε όλο το Ισραήλ. Η υπηρεσία της United Hatzalah είναι διαθέσιμη σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή εθνικής καταγωγής. Η United Hatzalah έχει περισσότερους από 6.200 εθελοντές (Εβραίους και Άραβες) σε όλη τη χώρα, διαθέσιμους όλο το εικοσιτετράωρο.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας GPS και στόλο μοτοσυκλετών και μικρών αυτοκινήτων με ιατρικό εξοπλισμό που δίνουν την ευχέρεια για γρήγορη μετάβαση στη σκηνή ενός ατυχήματος (ambucycles), ο μέσος χρόνος απόκρισης της United Hatzalah είναι μικρότερος από 3 λεπτά σε όλη τη χώρα και 90 δευτερόλεπτα σε μητροπολιτικές περιοχές. Η αποστολή των εθελοντών, οι οποίοι εργάζονται αμισθί, είναι να φτάσουν στον χώρο ενός περιστατικό το συντομότερο δυνατό και να παράσχουν στον ασθενή επαγγελματική και κατάλληλη ιατρική βοήθεια μέχρι να φτάσει ένα ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να σωθούν πολλές περισσότερες ζωές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η United Hatzalah λειτουργεί στο Ισραήλ 22 τηλεφωνικούς αριθμούς για επείγοντα περιστατικά, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει δίκτυο στην Ουκρανία από το 2016. Η δημοσιογραφική αποστολή της EIPA είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κάποιους εθελοντές και να παρακολουθήσει βίντεο από δείγματα του έργου τους.

Μια άλλη πρωτοποριακή πλατφόρμα παροχής προηγμένων ιατρικών υπηρεσιών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι η Viz.ai (https://www.viz.ai/), η οποία εδρεύει στο Τελ Αβίβ. Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της Viz.ai αποτέλεσε η περίπτωση μιας ασθενούς που υποβλήθηκε σε μια επιτυχημένη εγχείρηση στον εγκέφαλο, αλλά πέθανε επειδή η επέμβαση έγινε πολύ αργά, λόγω καθυστερήσεων στη διαδικασία.

Απογοητευμένος από τις περιττές καθυστερήσεις που κόστισαν τη ζωή στην ασθενή του, ο νευροχειρουργός Δρ Κρις Μάνσι δεσμεύτηκε να βρει έναν καλύτερο τρόπο. Στο Stanford Business School, ο Δρ Μάνσι ένωσε τις δυνάμεις του με τον μεταδιδακτορικό φοιτητή Νταβίντ Γκολάν και ίδρυσαν μαζί τη Viz.ai, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει την υγειονομική περίθαλψη να λειτουργεί πιο γρήγορα και πιο έξυπνα, μειώνοντας τις καθυστερήσεις που παρεμβάλλονται μεταξύ των ασθενών και των θεραπειών που σώζουν ζωές.

Τα προϊόντα που έχει αναπτύξει η Viz.ai ειδοποιούν το δίκτυο των ομάδων φροντίδας για ύποπτη ασθένεια μέσα σε λίγα λεπτά. Οι ομάδες φροντίδας μπορούν να επικοινωνούν σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας διεπαφής για κινητά συμβατής με HIPAA, λαμβάνοντας έτσι ταχύτερες αποφάσεις θεραπείας που σώζουν ζωές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα