Η προσωπική σχέση του Μπένι Γκάντς με την Κύπρο

Με την ευκαιρία της 3ης Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ που πραγματοποιείται σήμερα στην Λευκωσία, αξίζει να αναφερθεί η ιδιαίτερη σχέση που έχει με την Κύπρο ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας - και μέλλων εκ περιτροπής Πρωθυπουργός της χώρας - Μπένι Γκαντς.

 

Η μητέρα του Μπένι Γκαντς, Μάλκα Βάις, γεννημένη στην Ουγγαρία,

και ο πατέρας του, Νάχουμ Γκαντς, γεννημένος στην Τρανσυλβανία, κρατήθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν. Εκεί έχασαν τη ζωή τους οι παππούδες και οι γιαγιάδες του. Αντιθέτως, οι γονείς του επέζησαν και με την λήξη του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, έφτασαν ως παράτυποι μετανάστες στην Παλαιστίνη, η οποία τότε τελούσε υπό Βρετανική Εντολή.

 

Όταν αποβιβάστηκαν στις μεσογειακές ακτές της Παλαιστίνης, συνελήφθησαν από τις τοπικές βρετανικές αρχές και μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα κράτησης Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος που λειτουργούσαν οι Βρετανοί στην θέση Καράολος, στα περίχωρα της Αμμοχώστου. Τα βρετανικά στρατόπεδα κράτησης - που συστάθηκαν στην Κύπρο της Αγγλοκρατίας για να εμποδισθεί η εβραϊκή μετανάστευση στην Παλαιστίνη και να για να τεθεί υπό έλεγχο η πληθυσμιακή ποσόστωση που επεδίωκε η Βρετανία για να συσταθεί ένα δικοινοτικό ενιαίο αραβο-εβραϊκό κράτος - λειτούργησαν από τα μέσα Αυγούστου 1946 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 1949.

 

Διαβάστε επίσης: Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ καταδικάζουν ενέργειες κατά της ασφάλειας στην περιοχή

Όταν έκλεισαν τα στρατόπεδα στον Καράολο, στην Ξυλοτύμπου και στην Δεκέλεια, οι γονείς του Μπένι Γκαντς απελευθερώθηκαν, εγκαταστάθηκαν στο νεοσύστατο Ισραήλ και μαζί με άλλους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, συγκαταλέγονταν στους πρώτους κατοίκους και ιδρυτές του οικισμού Κφαρ Αχίμ στο κεντρικό Ισραήλ. Στο Κφαρ Αχίμ γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μπένι Γκαντς το 1959.

 

Σήμερα είναι η πρώτη φορά που ο Μπένι Γκαντς επισκέπτεται την Κύπρο επίσημα - και πολύ πιθανόν να είναι και η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Κύπρο στη ζωή του, παρότι οι εμπειρίες της κράτησης των γονιών του από τους Βρετανούς στον Καράολο, αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της οικογενειακής του μνήμης.

 

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε συνέντευξη του Μπένι Γκαντς, που μαγνητοσκοπήθηκε από την ισραηλινή εκπαιδευτική τηλεόραση το 2006, όταν ήταν στρατηγός.

 

Η εκπομπή εξιστορεί αναμνήσεις των Εβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που είχαν κρατηθεί στα στρατόπεδα κράτησης στον Καράολο, στην Ξυλοτύμπου και στην Δεκέλεια.

 

Το ηλικιωμένο ζευγάρι που συνομιλεί με τον Μπένι Γκαντς, ήταν και εκείνοι κρατούμενοι στα βρετανικά στρατόπεδα στην Κύπρο και γνώριζαν προσωπικά τους γονείς του από εκεί. Η εκπομπή μαγνητοσκοπήθηκε στο ανοιχτό μουσείο, στην παραλιακή πόλη Ατλίτ, όπου οι Βρετανοί λειτουργούσαν σταθμό μεταγωγών των παράτυπων Εβραίων μεταναστών, τους οποίους αργότερα μετέφεραν στα στρατόπεδα κράτησης στην Κύπρο.

 

Νομίζω ότι αξίζει να ξέρουμε αυτήν την σχετικά άγνωστη λεπτομέρεια της οικογενειακής ιστορίας του Μπένι Γκαντς, με την ελπίδα, την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Κύπρο, το νησί να έχει απελευθερωθεί και επανενωθεί - για να μπορέσει και εκείνος να δει από κοντά το μέρος όπου είχαν φυλακισθεί οι γονείς του, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή.

 

Πηγή: Ηuffington Post (Γαβριήλ Χαρίτος Δρ. Διεθνών Σχέσεων - Ερευνητής του Ινστιτούτου Μπεν-Γκουριόν στο Ισραήλ)

Keywords
Τυχαία Θέματα