Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου

Η πολυαναμενόμενη διάσκεψη του Βερολίνου έληξε με τη συμφωνία όλων των μερών που συμμετείχαν σε βήματα για μια «πολιτική επίλυση» της κρίσης στη Λιβύη.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές η Ρωσία, η Τουρκία και οι άλλοι διεθνείς παίκτες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στη Λιβύη, κατά τη Διάσκεψη δεσμευτήκαν να σταματήσουν τη δική τους ανάμιξη στη λιβυκή κρίση

και να αφήσουν χώρο για πολιτική διευθέτηση του ζητήματος.

Όπως δείχνουν όμως τα αποτελέσματα η Διάσκεψη αυτή λίγες ελπίδες δίνει για τη συνολική διευθέτηση του «σύνθετου» εμφυλίου της Λιβύης, στον οποίον εμπλέκονται οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονταν παρούσες στη συνάντηση του Βερολίνου.

Ενδεικτικό της προβληματικής γύρω από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης είναι η παραδοχή της Καγκελάριου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ότι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μόνο ξεχωριστά με τους Χαφτάρ και Σάρατζ, οι οποίοι μάλιστα δεν ήταν παρόντες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά πληροφορούνταν για τις εξελίξεις έμμεσα.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της διάσκεψης, η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε πως όλα τα μέρη συμφώνησαν για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και τον αυστηρό έλεγχο. Πρόσθεσε πως όλοι συμφώνησαν πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διαμάχη αυτή. Καθώς και ότι ξένες δυνάμεις δεν θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες παρατάξεις.

Επίσης, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην άμεση κατάπαυση του πυρός και τη δημιουργία επιτροπής 5+5 που θα ονομάσουν και τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, η οποία επιτροπή θα επιβλέπει την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός,αλλά θα συμφωνήσει και  στα περαιτέρω βήματα.

Εντούτοις, οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές για τις μελλοντικές διασκέψεις και εάν αυτές θα έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ακόμα και την ώρα των συνομιλιών, υπήρχαν αναφορές για πολεμικές επιχειρήσεις στην Τρίπολη. Και οι δύο ισχυροί άντρες της Λιβύης αρνήθηκαν έστω να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Βερολίνο. Μάλιστα, η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε η καγκελάριος από δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) είναι με ποιον τρόπο συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Σαράτζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Η απάντηση ήταν ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη μίλησαν κατά μόνας και με τους δύο, οι οποίοι έχουν τόσο μεγάλες διαφορές ώστε αυτή τη στιγμή δεν μιλούν μεταξύ τους. Κατά συνέπεια Αλ Σαράτζ και Χάφταρ δεν ήταν στην αίθουσα της διάσκεψης, αλλά ήταν σε χώρο στον οποίο μπορούσαν να ενημερώνονται διαρκώς.

Θετικό όμως σίγουρα θεωρείται η έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος από τους ηγέτες των δώδεκα χωρών, καθώς και από τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο.  

Keywords
Τυχαία Θέματα