Η πτωτική πορεία στις τιμές των ακινήτων συνεχίζεται

Σημαντικές μειώσεις παγκύπρια κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων του RICS Κύπρου, κατά το δ’ τρίμηνο του 2014, με ετήσια πτώση 5,4% για τα σπίτια και 5% για τα διαμερίσματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 21ης έκδοσης του Δείκτη Τιμών Ακινήτων του RICS, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, παγκύπρια, οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια, όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν πτώση της τάξης του 1,1% και 0,7% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στην Αμμόχωστο (3,6% για τα σπίτια) και στη Λευκωσία (1,1%

για τα διαμερίσματα).Οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 1,6%, των γραφείων κατά μέσο όρο 1,2% και των αποθηκών κατά μέσο όρο 1,9%. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο δ` τρίμηνο του 2013, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 5,4%, των σπιτιών κατά 5,0%, των καταστημάτων κατά 8,1%, των γραφείων κατά 6,1% και των αποθηκών κατά 5,3%.Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία πτώση 1,3% στα διαμερίσματα, 0,2% στα σπίτια, στα καταστήματα 0,4%, στις αποθήκες 0,9% και στα γραφεία οριακή άνοδο 0,2%.Συγκρίνοντας τα ενοίκια με το δ` τρίμηνο του 2013, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 5,0% για τα διαμερίσματα, 3,1% για σπίτια, 8,9% για καταστήματα, 8,8% για τις αποθήκες και 2,9% για τα γραφεία. Η πλειονότητα των κατηγοριών ακινήτων και των γεωγραφικών περιοχών εξακολουθούν να επηρεάζονται, με αυτές που κατέγραψαν πρώτες τη μεγαλύτερη πτώση στον τομέα των ακινήτων, π.χ. Πάφος και Λάρνακα, τώρα να παρουσιάζουν σημάδια σταθερότητας των τιμών.Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Πετρίδη, MRICS, “το θετικό που παρατηρείται το 2014 σε σχέση με το 2013 είναι η αυξημένη εμπορευσιμότητα κατά 20%. Φαίνεται ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν ανακάμψει και οι μειώσεις των τιμών επαναφέρουν τη δραστηριότητα με αυξημένες πωλήσεις ακινήτων. Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων αναμένεται να συνεχισθεί η πτωτική πορεία και κατά το 2015 εν αναμονή των εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, κυρίως όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την αυστηρή πολιτική δανειοδότησης στην αγορά και τα υψηλά επιτόκια. Επίσης, τα ακίνητα επηρεάζονται από τις δυσβάστακτες φορολογίες ιδιοκτησίας και το θέμα των εκποιήσεων των ενυπόθηκων ακινήτων ενεργώντας έτσι ως τροχοπέδη για τη σταθεροποίηση της αγοράς”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα