Η Ρωσία χωρίζει τις ξένες χώρες σε «εποικοδομητικές, ουδέτερες και μη φιλικές»

Η Ρωσία έχει χωρίσει τις ξένες χώρες σε «εποικοδομητικές, ουδέτερες και μη φιλικές» στο πλαίσιο της νέας εξωτερικής της πολιτικής, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Οι «μη φιλικοί εταίροι» αποτελούν «υπαρξιακές απειλές για την ασφάλεια, την κυριαρχία και την ανάπτυξη» της Ρωσίας, δήλωσε ο Ριάμπκοφ σε συνέντευξή του στο περιοδικό International Affairs.

Οι ΗΠΑ κατονομάζονται ως εμπνευστές ενός «υβριδικού πολέμου»

και η νέα πολιτική εξουσιοδοτεί τη λήψη «συμμετρικών και ασύμμετρων μέτρων» ως απάντηση σε «μη φιλικές ενέργειες», είπε.

Η προσέγγιση για το αδιαίρετο της ασφάλειας άλλαξε και τώρα η Μόσχα θα τηρήσει αυτήν την αρχή μόνο υπό τον όρο της αμοιβαιότητας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ryabkov, που επικαλείται η Yeni Safak, «σημαντικές καινοτομίες» σχετίζονται με τις συνθήκες για τη χρήση βίας στην αυτοάμυνα -- όχι μόνο για την απόκρουση όπως πριν, αλλά και για την πρόληψη μιας ένοπλης επίθεσης στη Ρωσία και τους συμμάχους της.

«Ωστόσο, προτεραιότητα στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών δίνεται στα ειρηνικά μέσα», είπε.

Ο Ριάμπκοφ τόνισε ότι το «κατώφλι» για τη χρήση πυρηνικών όπλων δεν έπεσε και οι διατάξεις της πολιτικής της πυρηνικής αποτροπής «έλαβαν ορισμένες προδιαγραφές και περαιτέρω διευκρινίσεις».

«Οι εχθροί μας εικάζουν κυνικά για αυτήν την κατάσταση, προσπαθώντας να μας αποδώσουν μια χαμένη πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Δεν υπήρξαν αλλαγές στην προσέγγισή μας σε αυτό το περίπλοκο και ανησυχητικό ζήτημα", είπε.

Ο Ριάμπκοφ είπε ότι η Μόσχα δεν θα επιστρέψει στην εφαρμογή της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων έως ότου οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη βαθιά εχθρική τους στάση απέναντι στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα συμμορφωθεί με τους περιορισμούς στον αριθμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων και θα συνεχίσει να ανταλλάσσει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των εκτοξεύσεων διηπειρωτικών και υποβρυχίων πυραύλων.

Ο Ριάμπκοφ επέκρινε τη Βρετανία και τη Γαλλία για την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την αύξηση των πυρηνικών κεφαλών και των πλοίων τους, ισχυριζόμενος ότι τόσο το Λονδίνο όσο και το Παρίσι «έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη, δηλώνοντας σημαντική -- κατά αρκετές δεκάδες -- αύξηση του αριθμού των κεφαλών τους».

"Πίσω από τις δημόσιες σχέσεις τους κρύβεται ο πραγματικός εκσυγχρονισμός των πυρηνικών δυνάμεων τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στη Γαλλία. Κινούν το δάχτυλο στην Κίνα, η οποία εφαρμόζει τα προγράμματά της. Το χρησιμοποιούν για να κλιμακώσουν τις εντάσεις, να ενισχύσουν τη διαίρεση του κόσμου σε αντίπαλα μπλοκ και αποσπούν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τα μεγάλης κλίμακας προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών οπλοστασίων», είπε.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, ο Ριαμκόφ είπε ότι περιορίζονται από διαμαρτυρίες που στοχεύουν στην προειδοποίηση της Ουάσιγκτον για «περαιτέρω κλιμάκωση, λάθη και απερίσκεπτα βήματα» στην Ευρώπη και την Ευρασία και για ζητήματα σχετικά με τη διασφάλιση του έργου των καναλιών επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του έργου των πρεσβειών που εκδίδουν βίζα και ανταλλαγές κρατουμένων.

Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον συνεχίζουν να διατηρούν διαύλους επικοινωνίας, να τους δοκιμάζουν από καιρό σε καιρό για να βεβαιωθούν ότι λειτουργούν, σημείωσε.

Ο Ριαμκποφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στις ΗΠΑ και ότι η οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας θα συνεχιστεί.

"Για να συμβεί μια χρεοκοπία στις ΗΠΑ, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να συμβεί κάτι εξαιρετικό. Οι αντίπαλες δυνάμεις...παίζουν τα συνηθισμένα παιχνίδια. Όλα αυτά είναι μια επανάληψη πολλών περασμένων φορών. Όπως λένε, κακό deja vu." είπε.

Δεν αναμένει αλλαγές στην πολιτική της Δύσης γιατί «οι ελίτ παραμένουν οι ίδιοι πεπεισμένοι Ατλαντιστές».

«Αυτοί που έχουν την εξουσία στη σύγχρονη Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι σε μεγάλο βαθμό πεπεισμένοι Ατλαντιστές, άνθρωποι με βαθιές σχέσεις στο εξωτερικό, άνθρωποι που μεγάλωσαν εκεί, σπούδασαν, απορρόφησαν ένα συγκεκριμένο αγγλοσαξονικό πνεύμα, συνήθιζαν να κοιτάζουν υποτιμητικά τους άλλους και στον κύκλο τους απολαύστε τη δυτική μεγαλομανία», είπε.

Ο Ριάμπκοφ χαρακτήρισε την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη ως «απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

"Μια ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ... έχουν εμμονή με την ιδέα να επιφέρουν μια "στρατηγική ήττα" στη Ρωσία. Δεν ήταν η Ρωσία που πλησίαζε το ΝΑΤΟ. Ήταν το ΝΑΤΟ που πλησίαζε όλο και πιο κοντά στη Ρωσία όλα τα χρόνια μετά την κατάρρευση του τη Σοβιετική Ένωση», είπε.

Δεν αναμένει αλλαγές σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ επειδή ο Τραμπ είχε επιβάλει «έναν άνευ προηγουμένου αριθμό κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

«Στην περίπτωση των ΗΠΑ, νομίζω ότι η ύφεση δεν είναι στα χέρια κανενός από τους υποψηφίους για τη θέση του προέδρου τους. Το θέμα έχει πάει πολύ μακριά, εδραίωσε την αμερικανική άρχουσα ελίτ σε αντιρωσική βάση, ανεξάρτητα από την κομματική του ένταξη», είπε.

Είπε επίσης ότι είναι πιθανό ότι παρά τις κατηγορίες για παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2020 που αποδείχθηκαν ψεύτικες, παρόμοιες εκστρατείες μπορεί να ξεκινήσουν ξανά καθώς ο προεκλογικός αγώνας θα επιταχύνεται.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν είχε στοιχεία σχετικά με αναφορές που ισχυρίζονται ότι 200 ​​συντηρητικές οικογένειες των ΗΠΑ ενδέχεται να μετακομίσουν στη Ρωσία και να δημιουργήσουν τον δικό τους οικισμό.

Όσον αφορά τη δημιουργία συστήματος πληρωμών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), με ονομασία λειτουργίας BRICS Pay που θα λειτουργεί στα εδάφη των πέντε κρατών, ο Ryabkov είπε ότι «εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση έξω."

Σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος, «μένουν πολλά να γίνουν πριν από την πρακτική εφαρμογή του» και οι χώρες BRICS δεν είναι ακόμη έτοιμες για αυτό, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα