Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θεωρούμε, λέει ο Σολτς

Μιλώντας χθες από το βήμα της Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag), ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπογράμμισε ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα βοηθούν την Ουκρανία για όσο είναι δυνατό.

«Η Ρωσία δεν είναι ισχυρή», παρατήρησε ο Καγκελάριος  και πρόσθεσε: «Αν ο Ρώσος Πρόεδρος πιστεύει ότι το μόνο που χρειάζεται

είναι να αναστείλει αυτόν τον πόλεμο και ότι η δική μας υποστήριξη θα φθίνει, τότε έχει κάνει λάθος στις εκτιμήσεις του».

Ο Γερμανός Καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι «είμαστε ενωμένοι», η Γερμανία και η Γαλλία, το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης», ολόκληρη η ΕΕ, και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε στη Ρωσία με όλες μας τις αποφάσεις. Μπορεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία να είναι βάναυσος, όπως σημείωσε, ωστόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας, το σύστημα καταστολής δείχνει σημάδια ελλιπούς ισχύος, για αυτό και είναι ακόμα πιο σημαντικό η Ε.Ε. να είναι ενωμένη και να επιδεικνύει αντοχή στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Ο Καγκελάριος στην ομιλία του έκανε λόγο για «στημένες εκλογές» στη Ρωσία και αναφέρθηκε στις διώξεις κατά της αντιπολίτευσης, τον αποκλεισμό υποψηφίων από τις προεδρικές εκλογές, οι οποίοι ναι μεν δεν είχαν πολλές προοπτικές επιτυχίες, ωστόσο, θα συγκέντρωναν πολλές ψήφους, και τόνισε ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν ενδείξεις ισχύος.

Ο Καγκελάριος απηύθυνε επίσης στην ομιλία του έκκληση για μια κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα, «που να διαρκέσει χρονικά λίγο περισσότερο», και σε αυτό το διάστημα να απελευθερωθούν οι όμηροι και να παραδοθούν οι νεκροί στους οικείους τους, ενώ επιπλέον, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Τάχθηκε εκ νέου υπέρ της λύσης των δύο κρατών, λέγοντας ότι αυτός είναι ο στόχος της Ομοσπονδιακής Βουλής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, πρόσθεσε πάντως ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να είναι σαφές πώς θα μπορεί στο μέλλον να διασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη του Ισραήλ και του παλαιστινιακού κράτους.

Επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην άμυνα, κάτι που, όπως παρατήρησε, δεν βλέπουν το ίδιο ξεκάθαρα όλοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ωστόσο, εξέφρασε τη συμπόνια του προς όσους έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα και όσους υποφέρουν από την καταστροφή των υποδομών και των κατοικιών τους, ενώ τόνισε ότι είναι κεντρικής σημασίας να φτάσει επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η βοήθεια που παρέχεται από αέρος, και από τη Γερμανία, δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση, για αυτό είναι απαραίτητο το άνοιγμα περισσότερων συνοριακών περασμάτων, αλλά και η παροχή βοήθειας δια θαλάσσης.

Αναφερόμενος στη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας εξήρε τη στενή συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, υπογραμμίζοντας, πρώτον, ότι η στήριξη της Ουκρανίας θα συνεχιστεί για όσο είναι απαραίτητο, δεύτερον, ότι λαμβάνεται μέριμνα ώστε το ΝΑΤΟ να μην εμπλακεί στον πόλεμο και, τρίτον, ότι δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη σε βάρος της Ουκρανίας. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας εντός Ε.Ε. για την προμήθεια οπλικού υλικού και σημείωσε ότι πρέπει να είναι εγγυημένη η διαρκής παραγωγή των σημαντικών οπλικών συστημάτων στη Γερμανία και την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: «Χαρούμενη Ειρήνη» η εισβολή στην Κύπρο για τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα