Η Ρωσία συμμερίζεται εκκλήσεις για Γάζα, λέει ο Λαβρόφ

Η Ρωσία συμμερίζεται τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση πυρός και επίλυση των οξύτατων ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα και ταυτόχρονα ζητά να ξεκινήσει πάραυτα η προετοιμασία για την επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), η οποία διαβουλεύεται με τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του

ΟΗΕ έχοντας ξεκινήσει από το Πεκίνο.

Ο Σ. Λαβρόφ χαιρέτισε την πρωτοβουλία, που ξεκίνησε με τη Σύνοδο Κορυφής, την οποία είχε συγκαλέσει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι στις 4 Νοεμβρίου και συνεχίστηκε με την κοινή Σύνοδο των δύο μουσουλμανικών οργανώσεων στο Ριάντ της Σ. Αραβίας προ δεκαημέρου. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να μην παραγκωνιστούν τα στρατηγικά ζητήματα, «αλλά να αρχίσουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την επίλυσή τους, εννοώ, πρώτα απ' όλα, την προετοιμασία για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας σε εκείνη τη διεθνώς αναγνωρισμένη βάση, που επικυρώθηκε στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας του 2002, την οποία πρότεινε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, έτυχε υποστήριξης από όλα τα μέλη του Αρ. Συνδέσμου και όλα τα μέλη του ΟΙΣ, προβλέπει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, ακέραιου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Ταυτόχρονα με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των πιεστικών, έως καταστροφικών ανθρωπιστικών ζητημάτων στη ζώνη της σύγκρουσης και αποδεικνύονται έως τώρα ανεπαρκείς, κατά τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, θα απαιτηθεί «ο σχηματισμός ενός συλλογικού διπλωματικού μηχανισμού», στον οποίο η Ρωσία είναι πεπεισμένη «ότι σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον μηχανισμό θα πρέπει να διαδραματίσουν οι χώρες της περιοχής, τα αραβικά κράτη, άλλες ισλαμικές χώρες». Εφεξής είπε ο Σ. Λαβρόφ, «όταν τώρα θα σκεφτόμαστε για τη δημιουργία ενός μηχανισμού εξωτερικής συνοδείας για να συμφωνήσουμε στις προϋποθέσεις μιας μακροπρόθεσμης σταθερής διευθέτησης στη βάση της λύσης των δύο κρατών, πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά ώστε ένας τέτοιος μηχανισμός να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικός και να λαμβάνει πλήρως υπόψη το προφανές γεγονός ότι ειδικά οι χώρες της περιοχής καλύτερα από άλλες κατανοούν πώς να επιτευχθεί μια λύση που θα ισχύσει για πολλά χρόνια και για πάντα θα ικανοποιεί τους πάντες».

Σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών πρέπει περαιτέρω να ληφθεί υπόψη η αρνητική διπλωματική εμπειρία του παρελθόντος, καθώς το προϋπάρχον «κουαρτέτο των διεθνών διαμεσολαβητών, το οποίο στην ουσία διαλύθηκε με απόφαση των ΗΠΑ – που αρνήθηκαν να εργαστούν σε ενιαίο σχήμα – […] δεν περιλάμβανε εκπροσώπους του αραβικού, ισλαμικού κόσμου», γι’ αυτό επί πολλά χρόνια, πολύ πριν από τα σημερινά γεγονότα, η Ρωσία είχε «υποστηρίξει ότι το κουαρτέτο πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί σε πλήρη συντονισμό με τον Αραβικό Σύνδεσμο».

Συνεχίζοντας είπε ότι «οι δυτικοί εταίροι μας, δυστυχώς, το αντιμετώπισαν αυτό με ψυχρότητα. Ο ΟΗΕ δεν έδειξε την κατάλληλη πρωτοβουλία στο θέμα αυτό, γι’ αυτό και το κουαρτέτο ουσιαστικά δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις λειτουργίες, τις οποίες, παρεμπιπτόντως, του ανέθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών «η σημερινή κατάσταση δείχνει πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η πορεία, που αγνοεί το διεθνές δίκαιο», καθώς «οι οργανισμοί που ασχολούνται με την ανθρωπιστική βοήθεια στο πλαίσιο του ΟΗΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», γι’ αυτό και έχει προτεραιότητα «η επίλυση των επειγόντων καθηκόντων: παύση των εχθροπραξιών, αντιμετώπιση ανθρωπιστικών ζητημάτων, απελευθέρωση ομήρων».

Ο Σ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα «καταδικάζει την τρομοκρατία σε κάθε της έκφραση, χωρίς ουδεμία εξαίρεση, αλλά και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι απαραίτητο να γίνεται με μεθόδους, που δεν παίρνουν τη μορφή συλλογικής ευθύνης και δεν έρχονται σε αντίθεση – και εάν μιλήσουμε ευθέως – δεν παραβιάζουν με τον πιο βάναυσο τρόπο τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών υποδέχθηκε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, τους ομολόγους του από τη Σ. Αραβία Faisal bin Farhan Al Saud, την Ιορδανία Ayman Hussein Abdullah al-Safadi, την Αίγυπτο Sameh Shukri, την Ινδονησία Retno Marsudi και την Παλαιστίνη Riyad al-Maliki, καθώς και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας Hissein Brahim Taha.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανική βάση στο Ιράκ δέχτηκε επίθεση από αγνώστους -Ελαφρά τραυματίες

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα