Η σωτηρία της Γιουβέντους είναι να διώξει τον Ρονάλντο

Ο αποκλεισμός της Γιουβέντους από τη φάση των 16 του Champions League και η διαφαινόμενη απώλεια του σκουντέτο στη Serie A αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ανακατατάξεις στο οργανόγραμμα των «μπιανκονέρι'» Το πρωτάθλημα θα χαθεί για πρώτη φορά από το 2011, σε μία σεζόν που ούτως ή άλλως θεωρείται μεταβατική, από τη στιγμή που τα «ηνία» του ποδοσφαιρικού τμήματος παραδόθηκαν στον άπειρο

Αντρέα Πίρλο.

Το καλοκαίρι του 2021 θα δώσει μια καλή ευκαιρία για να συνεχιστεί το ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ, που τα τελευταία χρόνια έφερε εκτός Τορίνο παίκτες που στήριξαν αυτήν τη συλλογή τίτλων και που οδήγησαν τους «μπιανκονέρι» δύο φορές μέχρι την πηγή, τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά χωρίς να πιουν νερό.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2018 κυρίως με αυτόν τον γνώμονα. Ούτε αυτός κατάφερε να οδηγήσει τη 'γηραιά κυρία' στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου από το 1996. Το πρότζεκτ των τελευταίων ετών περιστράφηκε γύρω του και μπορεί να άλλαζε διαρκώς συμπαίκτες και προπονητές (από τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στον Μαουρίτσιο Σάρι κι από εκεί στον Πίρλο), ωστόσο ο Πορτογάλος παρέμενε ακλόνητος.

Μέχρι ένας πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ και συμπαίκτης του στην εθνική, ο Σέρζιο Ολιβέιρα, να του δείξει την... πικρή αλήθεια. Από τον αποκλεισμό κόντρα στην Πόρτο, οι φήμες που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ θέλουν τον 36χρονο επιθετικό έτοιμο να αποχωρήσει το καλοκαίρι, επειδή θεωρεί ότι η Γιουβέντους δεν βρίσκεται στο επίπεδο που επιθυμεί για να εκπληρώσει τους ατομικούς στόχους του. Το χατ τρικ κόντρα στην Κάλιαρι, δεν άλλαξε πολλά.

Ουδείς αποκλείει το γεγονός το περιβάλλον του να διασπείρει αυτές τις φήμες, ώστε να προσελκύσει ενδιαφερομένους. Βέβαια, τα αποτελέσματα σε τέτοιες πρακτικές δεν είναι πάντα τα επιθυμητά. Marca και AS ισχυρίστηκαν στα πρωτοσέλιδά τους το Σάββατο ότι ο Ρονάλντο κάλεσε τη Ρεάλ να συζητήσουν. Η απάντηση του ποδοσφαιριστή ήρθε μέσω ενός μακροσκελούς μηνύματος στα social media του, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε τη φράση «είναι αλήθεια ότι το παρελθόν ανήκει στα μουσεία, αλλά ευτυχώς το ποδόσφαιρο έχει μνήμη, όπως κι εγώ».

Η Γιουβέντους θέλει να τον ξεφορτωθεί

Το συμβόλαιο του Ρονάλντο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2022 και η αλήθεια είναι ότι οι «μπιανκονέρι» δεν έχουν σκοπό να του προτείνουν καινούργια συμφωνία. Ποτέ δεν είχαν, εκτός εάν η θητεία του στο Πιεμόντε συνοδευόταν με εντυπωσιακές κατακτήσεις τίτλων. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν έγινε, βγήκαν τα κομπιουτεράκια και άρχισαν τους υπολογισμούς για το κατά πόσο συμφέρει να παραμείνει στην ομάδα ή όχι.

Ο Ρονάλντο αποκτήθηκε με το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε στο διεθνές ποδόσφαιρο για παίκτη άνω των 30 ετών. Η Γιουβέντους έδωσε 100.000.000 ευρώ στη Ρεάλ, ενώ δαπάνησε ακόμη 17.000.000 ως μπόνους και ως προμήθειες. Για κάθε έτος συμβολαίου προσφέρει στον Ρονάλντο κάτι λιγότερο από 31.000.000 καθαρά, που μεταφράζονται σε 64.000.000 μικτά.

Για να είναι διατεθειμένη να δώσει τον Ρονάλντο το καλοκαίρι, πάει να πει ότι τα χρήματα που δαπανά είναι περισσότερα από αυτά που φέρνει ο Πορτογάλος στα ταμεία της. Ας τα δούμε κι αυτά.

Πόσα φέρνει στη Γιουβέντους το brand CR7

Την Παρασκευή, η Corriere dello Sport επιχείρησε να κάνει μια εκτίμηση για τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία της Γιουβέντους από την παρουσία του Ρονάλντο στο σύλλογο. Αρχίζοντας με τα έσοδα από τις πωλήσεις εμφανίσεων του συλλόγου, παρουσιάστηκε αύξηση 16.000.000 τη σεζόν 2018-2019, της «παρθενικής» του Ρονάλντο στην Ιταλία. Στη συνέχεια υπήρξε αναπόφευκτη πτώση λόγω και κορονοϊού, όμως και πάλι οι 500.000 εμφανίσεις που πούλησε η ομάδα το 2019-2020 απέχουν παρασάγγας από τις 1.600.000 που πούλησαν Ρεάλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την ίδια σεζόν.

Τα εισιτήρια διαρκείας στο «Άλιαντς Στέντιουμ» ήταν αδύνατο να αυξηθούν λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, ωστόσο αυξήθηκαν το έσοδα που προκύπτουν από αυτά, από 881 ανά εισιτήριο διαρκείας στην προ Ρονάλντο εποχή σε 1.029 το 2018-2019. Αυτό σημαίνει συνολικά έσοδα περίπου 30.000.000, ήτοι αύξηση 17%. Την περσινή σεζόν τα έσοδα από τα εισιτήρια διαρκείας αυξήθηκαν κατά 2.800.000, ενώ τα έσοδα από τα απλά εισιτήρια κατά 4.700.000, παρά την πανδημία που οδήγησε σε κλείσιμο των εξεδρών.

Η πιο σημαντική αύξηση αφορά στους σπόνσορες της Γιουβέντους. Η Adidas ανανέωσε τη χορηγία αθλητικού υλικού και μέχρι το 2026 προσφέρει ετησίως στη Γιουβέντους 51.000.000 αντί για 23.000.000 που ήταν η συμφωνία προ-Ρονάλντο. Ομοίως, η έτερη μεγάλη χορηγός της Γιουβέντους, η αυτοκινητοβιομηχανία Jeep, προσφέρει στο σύλλογο 42.000.000 κάθε σεζόν για να διαφημίζεται στη φανέλα του, από 17.000.000.

Η μεταγραφή του Ρονάλντο είχε σημαντικό αντίκτυπο και στα social media, αφού πριν από την απόκτησή του η Γιουβέντους είχε συνολικά 49.700.000 ακολούθους σε όλες τις πλατφόρμες και πλέον έχει φτάσει σε 9ψήφιο αριθμό. Κι όμως, η Γιουβέντους θα είναι κερδισμένη ακόμα κι αν τον αφήσει ελεύθερο το καλοκαίρι.

Γιατί η Γιουβέντους κερδίζει, αν τον αφήσει ελεύθερο

Οι μακροχρόνιες χορηγικές συμφωνίες δεν αλλάζουν με την αποχώρηση του Ρονάλντο. Η Adidas προφανώς δεν περίμενε ότι ο Πορτογάλος θα έπαιζε στη Γιουβέντους μέχρι τα 41, ωστόσο έδωσε τα χέρια για συμβόλαιο με ορίζοντα το 2026. Επιπροσθέτως, ο αριθμός των follower στα social media της Γιουβέντους που διπλασιάστηκε επί Ρονάλντο δεν θα επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα, ακόμα κι αν φύγει ο Πορτογάλος. Ενδέχεται να μειωθεί, αλλά όχι σε τεράστιο βαθμό.

Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους βοήθησε η παρουσία του Ρονάλντο, αλλά δεν θα επηρεαστούν με την αποχώρησή του. Υπάρχουν και κάποιοι που θα επηρεαστούν, όπως οι πωλήσεις φανελών, αλλά όχι σε βαθμό που θα προκαλέσει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στον ετήσιο ισολογισμό. Μιλώντας γι' αυτόν, ας δούμε τι ισχύει με το συμβόλαιο του Ρονάλντο και τη λογιστική καταγραφή του, κατά τα πρότυπα της ανάλυσης που έγινε προ εβδομάδων με το συμβόλαιο του Μάρκο Λιβάγια στην ΑΕΚ.

Ο Ρονάλντο αποκτήθηκε για 100.000.000 (το βασικό ποσό της μεταγραφής, δίχως τα επιπλέον έξοδα), με 4ετές συμβόλαιο. Αυτό σημαίνει ότι το περιουσιακό στοιχείο Ρονάλντο επιμερίζεται ισόποσα στον ισολογισμό κάθε οικονομικού έτους της Γιουβέντους που αφορά το συμβόλαιο του παίκτη. Για τη σεζόν 2018-2019, ο Ρονάλντο είχε λογιστική αξία στα βιβλία της Γιουβέντους ύψους 25.000.000. Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε και τα 31.000.000 του μισθού, οπότε το συνολικό κόστος της παρουσίας του στον σύλλογο ανέρχεται σε 56.000.000. Για χάρη του παραδείγματος, δεν συνυπολογίζουμε μπόνους, φόρους, εκπτώσεις φόρων κλπ.

Το ίδιο κόστος αφορά και στις επόμενες δύο χρήσεις, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2021. Σε αυτό το χρονικό σημείο, η αξία του Ρονάλντο που έχει μείνει στα βιβλία της ομάδας έχει πέσει στα 25.000.000 μέσω της απόσβεσης, από τα 100.000.000 που ήταν η αρχική του παίκτη, βάσει του κόστους αγοράς του. Αυτό σημαίνει ότι αν μια ομάδα δώσει έστω και ένα ευρώ πάνω από αυτό το ποσό το προσεχές καλοκαίρι, η Γιουβέντους θα έχει βγάλει κέρδος από την πώληση του Ρονάλντο.

Ακόμα κι αν οι «μπιανκονέρι» κάνουν το... απονενοημένο και τον αφήσουν ελεύθερο, πάλι θα βγουν κερδισμένοι. Κι αυτό γιατί στην επόμενη χρήση δεν υπάρχει το ετήσιο κόστος των 56.000.000 που εγγράφεται για τον ποδοσφαιριστή. Πρακτικά, θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος 25.000.000 στον ισολογισμό του 2020-2021 επειδή δεν καλύφθηκαν ποτέ τα εναπομείναντα χρήματα από την αγορά του. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει θετικός αντίκτυπος από τα 25.000.000 μειωμένης απόσβεσης των περιουσιακών στοιχείων της ομάδας (εν προκειμένω του ρόστερ) και από τα 31.000.000 που δεν θα δοθούν για το μισθό του Ρονάλντο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι ο Ρονάλντο, ο επόμενος ισολογισμός της Γιουβέντους θα είναι άμεσα ενισχυμένος κατά 31.000.000.

Τα χρήματα που θα χαθούν από τα εμπορικά έσοδα του τελευταίου χρόνου συμβολαίου του παίκτη δύσκολα θα υπερκαλύψουν αυτό το ποσό και ως εκ τούτου, σε οικονομικό επίπεδο, η Γιουβέντους μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει από την αποχώρηση του Ρονάλντο, ακόμα κι ως ελεύθερος. Με 30 γκολ και 4 ασίστ σε 33 αγώνες όλων των διοργανώσεων όμως, μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο και σε αγωνιστικό επίπεδο;

Keywords
Τυχαία Θέματα