Η στήριξη του πολιτισμού στη συνάντηση Προέδρου ΔΗΚΟ – Υφυπουργού Πολιτισμού

Ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες, δράσεις και ενέργειες που προωθεί το Υφυπουργείο  Πολιτισμού για την ανάπτυξη και στήριξη του πολιτισμού, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος μετά από συνάντηση με την Υφυπουργό, Βασιλική Κασσιανίδου, στα γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι άκουσαν τις προτεραιότητες του Υφυπουργείου για την προώθηση και την ανάπτυξη του πολιτισμού στον τόπο. Κάθε χώρα κρίνεται από το επίπεδο του πολιτισμού που παράγει και η Κύπρος,

που έχει μια πολιτιστική και ιστορική διαδρομή 8.000 και πλέον χρόνων, πρέπει να συνεχίσει να συμβάλλει στον παγκόσμιο πολιτισμό, πρόσθεσε. Αυτό από μόνο του αναδεικνύει τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Υφυπουργείο.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μίλησε για το νομοσχέδιο για την αναγνώριση του καθεστώτος του καλλιτέχνη, τα κίνητρα προς τους νέους για τον πολιτισμό, φορολογικά κίνητρα προς ιδιώτες και φορείς για να επενδύσουν στον πολιτισμό και την προώθηση σημαντικών υποδομών όπως το κτίριο της κυπριακής βιβλιοθήκης.

Υπάρχουν και προκλήσεις, είπε. Το γεγονός, εξήγησε, ότι ο πολιτισμός δεν μπήκε ως κεφάλαιο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον και στην επόμενη προγραμματική περίοδο της ΕΕ να επιδιώξουμε να προστεθούν κονδύλια για τον πολιτισμό για την Κύπρο.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να συμβάλουμε, να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες και ως ΔΗΚΟ δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα στη φίλη Υφυπουργό Πολιτισμού και το Υφυπουργείο για να βοηθήσουμε, γιατί πιστεύουμε στο ρόλο που μπορεί να δημιουργήσει ο πολιτισμός στον τόπο μας. Πιστεύουμε στην ιστορία και το μέλλον της χώρας μας».

Ευχαριστώντας γι’ αυτή τη συνάντηση που η ίδια ζήτησε στο πλαίσιο σειράς επαφών της με κόμματα, η κ. Κασσιανίδου δήλωσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τον πολιτισμό μας ως ένα τομέα ανάπτυξης που μπορεί να συμβάλει στον τόπο μας και στην οικονομία και στις διπλωματικές σχέσεις μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας.

«Βασιζόμαστε πάνω σας για να μας στηρίξετε σε όλα τα θέματα, νέα νομοσχέδια όπως είναι το καθεστώς του καλλιτέχνη, νέες υποδομές, όπως αυτές που αναφέρατε και για να αντλήσουμε χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και από την κρατική χορηγία για να στηρίξουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού, τους φορείς του πολιτισμού». Διότι, πρόσθεσε, «αυτά είναι τα πιο σημαντικά κομμάτια και είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Αν το κάνουμε αυτό νομίζω θα πάμε μπροστά, θα δώσουμε και γερές βάσεις στα παιδιά».

Η Υφυπουργός είπε ότι έχουν πρόγραμμα για τη στήριξη της πολιτιστικής παιδείας. «Αν το πετύχουμε αυτό, νομίζω ότι το μέλλον του τόπου μας θα είναι καλύτερο».

Ζήτησε τη συνάντηση, ανέφερε, γιατί κλείνει ένας χρόνος από τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού από την Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη βοήθεια όλων των κομμάτων της συγκυβέρνησης θα πετύχουν όλους τους στόχους που έθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και θα θέσουν νέους στόχους για να στηρίξουν τον τομέα του πολιτισμού.

Ερωτηθείσα πού βρίσκεται το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη, η κ. Κασσιανίδου είπε ότι βρίσκεται στο ΥΠΟΙΚ για την οικονομική μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα γίνει η δημόσια διαβούλευση, η νομοτεχνική μελέτη και θα πάει στη Βουλή. Εξέφρασε δε την ελπίδα να κλείσει εντός του 2024 αυτό το νομοσχέδιο, «είναι κάτι που ζητούν οι άνθρωποι του πολιτισμού χρόνια και τους το οφείλουμε».

Διαβάστε επίσης: Οικολόγοι για Ακάμα: Εν αναμονή της μελέτης του πορίσματος από την Υπουργό

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα