Η συμμετοχή στις εκλογές είναι ακόμα ένα μετερίζι αγώνα

Η αποχή στις επερχόμενες ευρωεκλογές αναμένεται να απασχολήσει όλους. Το δημοκρατικό έλλειμμα που θεσμοθετείται στη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ (Συνθήκη της Λισαβόνας), αλλά και τα μέτρα επιβολής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που φτωχοποιούν τους λαούς, πολλές φορές δίνουν το μήνυμα πως η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των νομοθετημάτων που συζητούνται στα εθνικά κοινοβούλια (αλλά και στην κυπριακή

βουλή) είναι εναρμονιστικά. Οι εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο -το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της ΕΕ- είναι μια ευκαιρία για τους πολίτες της να στείλουν ξεκάθαρα μηνύματα για την κατεύθυνση που θα πάρει το μέλλον της. Παρόλο που η νομοθετική πρωτοβουλία στην Ένωση ανήκει στην Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο δεν παύει να μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές της. Τόσο στα θέματα που είναι συν-νομοθέτης (δηλαδή στα θέματα προϋπολογισμού και αναθεώρησης Οδηγιών), όσο και στην δυναμική που μπορεί να δώσει ως μια πλατφόρμα εκπροσώπησης και συνεργασίας που είναι ιδιαίτερα προβεβλημένη.

Ως ΑΚΕΛ χρησιμοποιήσαμε αυτό το βήμα για να εκπροσωπήσουμε την Κύπρο και τον κυπριακό λαό. Καταγγείλαμε πολλάκοις την Τουρκία για την κατοχή της πατρίδας μας μέσα από ισχυρά ψηφίσματα που έγιναν με δική μας πρωτοβουλία. Πήραμε πρωτοβουλίες για ψηφίσματα καταγγελίας των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Συμβάλαμε ώστε το Κυπριακό να αποτελεί προτεραιότητα της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία αποτελεί σήμερα τον σταθερότερο μας σύμμαχο στο Ευρωκοινοβούλιο στον αγώνα για επανένωση του τόπου και του λαού μας. Καταγγείλαμε, τέλος, τον εποικισμό και άλλα μέτρα προσάρτησης, όπως και τις προσπάθειες ισλαμοποιήσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Για εμάς, η συμμετοχή μας στο ευρωκοινοβούλιο αποτελεί ακόμα ένα βήμα αγώνα για υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ. Εκείνες τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στους λαούς ως δήθεν απάντηση στην κρίση, αλλά έφεραν το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους την ανεργία και την ένδεια. Κατάργησαν συλλογικές συμβάσεις και εργασιακούς νόμους πιέζοντας δικαιώματα, συντάξεις και μισθούς προς τα κάτω και οδήγησαν σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα. Εκείνες τις πολιτικές λιτότητας που λόγω της όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων λείαναν το έδαφος για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Έτσι, στην θητεία που μας πέρασε πήραμε πρωτοβουλίες ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας. Πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα στην αύξηση των στόχων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης. Πήραμε πρωτοβουλίες για ανάδειξη των προβλημάτων των εργαζομένων στην Κύπρο, όπως έγινε για παράδειγμα με τη συζήτηση των εργασιακών προβλημάτων των Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και έρευνας (ΔΕΔΕ) στα κυπριακά πανεπιστήμια, η οποία συζητήθηκε στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου.

Καταθέτοντας λοιπόν την δράση και τις θέσεις μας, ζητάμε έντιμα την στήριξη του κόσμου ώστε να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την φωνή της Αριστεράς, την φωνή των εργαζομένων, την φωνή του κυπριακού λαού στο Ευρωκοινοβούλιο. Μαζί με τους εργαζόμενους, στα πλαίσια της της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) -του μόνου πόλου στο ευρωκοινοβούλιο ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας-, διεκδικούμε μια άλλη Ευρώπη. Την Ευρώπη για την οποία η Αριστερά παλεύει. Την Ευρώπη της ειρήνης, της πραγματικής αλληλεγγύης, της οικολογίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι Ευρωεκλογές μπορούν να αποτελέσουν καμπή για απαλλαγή από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας. Για αυτό και προτρέπουμε όσους έχουν κριτική στάση απέναντι στην ΕΕ να κατέλθουν στις κάλπες. Αυτοί έχουν και ένα λόγο περισσότερο να συμμετέχουν στις εκλογές. Μόνο με την συμμετοχή μπορεί να έρθει η αλλαγή. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη φωνή της Αριστεράς, τη φωνή του κυπριακού λαού σε Κύπρο και Ευρώπη.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα