Η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει κτίρια και οικισμούς σε αχαρτογράφητες περιοχές

Ένας νέος χάρτης φτιαγμένος με AI κυκλοφόρησε για να βοηθήσει να ρίξει φως στη ζωή σε μέρη του κόσμου που δεν έχουν χαρτογραφηθεί.

Αυτή την εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Google παρουσίασαν τον πρώτο χάρτη που δείχνει ίχνη κτιρίων υψηλής ανάλυσης και ύψη στην Αφρική και σε ολόκληρο τον παγκόσμιο Νότο, καλύπτοντας κάθε χρόνο από το 2016 έως το 2023.

Αυτά τα μέρη του κόσμου συχνά χαρτογραφούνταν μόνο με εικόνες χαμηλής ποιότητας που καθιστούσαν δύσκολο να δούμε πώς άλλαξαν

οι οικισμοί με την πάροδο του χρόνου ή πώς ζούσαν οι άνθρωποι.

Ωστόσο, η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να αναδείξει ίχνη κτιρίων από δορυφορικές εικόνες χαμηλής ανάλυσης που λαμβάνονταν ήδη κάθε πέντε ημέρες.

«Το να μην γνωρίζεις πού βρίσκονται τα κτίρια είναι μεγάλο πρόβλημα για πολλούς πρακτικούς λόγους», δήλωσε ο ερευνητής της Google, Τζον Κουίν. "Εάν δημιουργείτε υπηρεσίες ή εκστρατείες εμβολιασμού ή διασώζετε άτομα μετά από έκτακτη ανάγκη, αυτό είναι ένα ζήτημα."

«Θέλουμε οι άνθρωποι στον παγκόσμιο Νότο που λαμβάνουν αποφάσεις πολιτικής να έχουν τα ίδια εργαλεία διαθέσιμα με τον παγκόσμιο Βορρά», είπε ο Abdoulaye Diack, ο οποίος ήταν διευθυντής προγράμματος στο έργο.

Το μοντέλο AI έχει εκπαιδευτεί για να εντοπίζει πώς μοιάζουν οι διαφορετικοί τύποι κτιρίων και επειδή αναλύει δορυφορικές εικόνες που λαμβάνονται τακτικά, μπορεί να εντοπίσει πώς αλλάζουν ακόμη και προσωρινοί οικισμοί όπως οι προσφυγικοί καταυλισμοί.

Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί, και μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να αναγνωρίσει αυτοσχέδια καταφύγια ή σκηνές.

Περιορίζεται επίσης από τις καιρικές συνθήκες, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται καθαρό ουρανό για την ακριβή αναγνώριση των κτιρίων.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι λιγότερο αξιόπιστο σε ορισμένες περιοχές ή σε περιόδους με βροχερό ή συννεφιασμένο καιρό.

Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να βοηθήσει η ακριβής χαρτογράφηση είναι γύρω από τα μεγέθη πληθυσμού. Στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες, οι απογραφές μπορεί να είναι σπάνιες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι ζουν εκεί.

Στη Σομαλία, για παράδειγμα, η τελευταία απογραφή ήταν το 1979.

Τώρα η WorldPop, μια ερευνητική εταιρεία με έδρα το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, χρησιμοποιεί το σύνολο δεδομένων για να υπολογίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσοι άνθρωποι ζουν σε διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα