Η τεχνολογία σάς ξέρει καλύτερα και από την μαμά σας!
Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης είναι τέτοια που μπορούν πλέον να κρίνουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου καλύτερα από ό,τι οι άλλοι άνθρωποι, ακόμη κι αν πρόκειται για συγγενείς και φίλους.
Αμερικανοί επιστήμονες, για πρώτη φορά, συνέκριναν άμεσα την ικανότητα των υπολογιστών και των ανθρώπων, όσον αφορά την ακρίβεια των κρίσεων για την προσωπικότητα και συμπέραναν ότι τα μηχανήματα μπορούν πλέον να «διαβάσουν» πιο σωστά έναν άνθρωπο.
Η κρίση των υπολογιστών βασίζεται σε λογισμικό που χρησιμοποιεί ένα μόνο κριτήριο: τα "likes"
Ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ της Βρετανίας και Στάνφορντ των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ» (PNAS), σύμφωνα με το BBC, το "Science" και το "New Scientist", ανέπτυξαν ένα λογισμικό που, μελετώντας το facebook, μπορεί να αξιολογήσει μια προσωπικότητα με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας, παρ' όλο που οι τελευταίοι έχουν οικειότητα με έναν άνθρωπο. Μόνο ο ή η σύζυγος τα καταφέρνει (οριακά) καλύτερα από τον υπολογιστή.
Το μοντέλο των ερευνητών, όπως επεσήμαναν, αποτελεί μια εντυπωσιακή απόδειξη της ικανότητας των υπολογιστών να αναλύουν τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου μέσω ανάλυσης ψηφιακών δεδομένων (data) και τίποτε άλλο. Το γεγονός ότι οι μηχανές μπορούν να μάθουν έναν άνθρωπο καλύτερα και από τους συνανθρώπους του, όπως είπαν οι επιστήμονες, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στον μακρύ δρόμο για μια πιο στενή σχέση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών.«Στο μέλλον οι υπολογιστές θα μπορούν να ″διαβάζουν″ τα ψυχολογικά γνωρίσματά μας και να αντιδρούν ανάλογα, οδηγώντας έτσι στην ανάδυση μηχανών με συναισθηματική νοημοσύνη και κοινωνική επιδεξιότητα», δήλωσε η υπεύθυνη της μελέτης Γου Γιουγιού του Κέντρου Ψυχομετρικής του Κέμπριτζ. «Υπό αυτή την έννοια, οι διαδράσεις ανθρώπων - υπολογιστών που αποτυπώνονται σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπως το φιλμ «Δικός της», φαίνεται να βρίσκονται πλέον στη σφαίρα του εφικτού», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα δείγμα 86.220 εθελοντών στο facebook, που συμπλήρωσαν ένα εκτενές ερωτηματολόγιο σχετικά με την προσωπικότητά τους, ενώ επέτρεψαν και την πρόσβαση στα "likes" τους. Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν αλγόριθμους που συσχετίζουν τα "likes" με βασικά ψυχολογικά γνωρίσματα, όπως η εξωστρέφεια, η φιλικότητα, η ανοικτότητα, η αίσθηση καθήκοντος, η ύπαρξη νευρωτικών χαρακτηριστικών κ.α.Στη συνέχεια, όσοι εθελοντές ήθελαν, κάλεσαν τους φίλους και συγγενείς τους να κρίνουν την προσωπικότητά τους μέσω ενός μικρότερου ερωτηματολογίου. Έτσι, 17.622 εθελοντές κρίθηκαν από ένα άτομο (συγγενή ή φίλο) και 14.410 από δύο.
Μια τέτοιας ανάλυσης δεδομένων μπορεί μελλοντικά να φανούν πολύ χρήσιμα στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους, όταν παίρνουν αποφάσεις». Η διαισθητική κρίση ποτέ δεν θα καταργηθεί, σύμφωνα με τη Γου Γιουγιού, αλλά γιατί να μην βρει έναν αξιόπιστο συμπαραστάτη στο «πρόσωπο» ενός υπολογιστή; Από την άλλη όμως, πολλοί θα θεωρήσουν ως δυστοπικό ένα μέλλον, όπου οι μηχανές «διαβάζουν» σε μαζική κλίμακα τους ανθρώπους ως ανοικτά βιβλία.
Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι οι νέες «ψυχαναλυτικές» δυνατότητες των υπολογιστών θέτουν ηθικά ζητήματα προστασίας των δεδομένων της ιδιωτικής ζωής, γι' αυτό, όπως είπαν, οι χρήστες πρέπει να έχουν πάντα τον έλεγχο του «ψηφιακού αποτυπώματός» τους. «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη σκοτεινή πλευρά σε αυτή την τεχνολογία. Με το πάτημα ενός κουμπιού, θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλο τον πληθυσμό της Γης. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα λύσουμε σωστά αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο ερευνητής Μιχάλ Κοζίνσκι.Άλλοι ψυχολόγοι, όπως ο Ντέηβιντ Φάντερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, επεσήμαναν ότι η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι άκρως πολύπλοκη και έτσι ποτέ δεν θα καταφέρουν να την «πιάσουν» σωστά ακόμη και οι πιο εξελιγμένοι αλγόριθμοι. Ίσως ναι, ίσως όμως και όχι...
Πηγή ΑΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θρήνος στο ΠΑΣΟΚ: Έφυγε από την ζωή πρώην βουλευτής του κόμματος!
- Είκοσι χρόνια μετά: Αποκαλύψεις που σοκάρουν για την πριγκίπισσα Νταϊάνα...[photo]
- Ανατριχιαστικό τηλεφώνημα: «Στείλτε περιπολικό σπίτι μου. Του έκοψα το λαιμό»
- «Παλεύει» με τα κύματα το Blue Star Paros
- Τι τηλεθέαση έκανε το Mega με την Τρέμη
- Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα γίνει η καταβολή του
- «Μη με βάλετε με το Γιωτόπουλο»
- Ο μικρός Αλέξης, ο Πάνος Καμμένος και τα σχόλια στο twitter
- Σταθερό το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον Κώστα Παναγόπουλο
- Θετικά μηνύματα από ΣΥΡΙΖΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Starbucks: Αποχωρεί ο Chief Operating Officer
- Βροχές και χιόνια το επόμενο τριήμερο
- Πρωτοσέλιδο Charlie Hebdo:Και ο Μωάμεθ είναι Je Suis Charlie
- Φινκ: «Η Κύπρος δεν είναι το τέλος του κόσμου»
- Kι όμως: Το κρύο είναι μεταδοτικό!
- Η τεχνολογία σάς ξέρει καλύτερα και από την μαμά σας!
- Το πρώτο φύλλο της Charlie Hebdo
- "Aπαράδεκτοι" για το Ισλάμ οι χιονάνθρωποι
- Οθέλλος: Απεβίωσε ο πατέρας του Σακκά
- Νίκη με ξύλο για τους Ρόκετς (ΒΙΝΤΕΟ)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Η τεχνολογία σάς ξέρει καλύτερα και από την μαμά σας!
- "Aπαράδεκτοι" για το Ισλάμ οι χιονάνθρωποι
- Το πρώτο φύλλο της Charlie Hebdo
- Starbucks: Αποχωρεί ο Chief Operating Officer
- Οθέλλος: Απεβίωσε ο πατέρας του Σακκά
- Η Ελλάδα από... ατύχημα εκτός ευρώ
- Υποβρύχιο εικαστικό μουσείο στην Αγία Νάπα απο τον Απρίλιο
- Kι όμως: Το κρύο είναι μεταδοτικό!
- Μέσι: Ψήφισε Μουρίνιο
- Φανούριος: "Λυπηρό και άνανδρο"
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Σπάει» το Ίντερνετ το προεκλογικό σποτ των ΑΝΕΛ: Ο Καμμένος δείχνει στο μικρό… Αλέξη πώς να οδηγεί το τρένο με ασφάλεια!
- Πώς και πού θα ψηφίσουν 9,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι
- Στον εισαγγελέα Ντέμης, Ρέμος και... Μαλόν!
- Μεγαλειώδης διαδήλωση στη Γερμανία κατά του Ισλάμ
- Στο Ισραήλ οι σοροί των θυμάτων της επίθεσης στο εβραϊκό παντοπωλείο
- Γιατί σκοτώνουν οι άνθρωποι για τις ιδέες τους
- ΨΗΦΙΑΚΗ ΖΩΗ - Το Facebook σε γνωρίζει καλύτερα κι από τους δικούς σου
- Tσίπρας: Δεν θα λειτουργήσω με λογική ρεβανσισμού με τον Στουρνάρα
- Σε τι ελπίζουν, τι φοβούνται οι τράπεζες για την επόμενη μέρα