Η τελική αγόρευση για τους κατηγορούμενους της Τρ. Κύπρου

Στο στάδιο της τελικής αγόρευσης της Κατηγορούσας Αρχής και πριν από την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου βρίσκεται η εκδίκαση της 1ης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από την Τράπεζα

Κύπρου ως νομικό πρόσωπο, είναι οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων έχουν ήδη ολοκληρώσει τις τελικές τους αγορεύσεις και σήμερα ήταν η σειρά της εκπρόσωπου της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνας Ευθυβούλου Ευθυμίου για να προβεί στη δική της τελική αγόρευση.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η κα. Ευθυβούλου κατέθεσε στο δικαστήριο το πρώτο μέρος της γραπτής αγόρευσής της και απάντησε σε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις των μελών του Κακουργιοδικείου. Το πρώτο μέρος της αγόρευσης της Κατηγορούσας Αρχής περιλαμβάνει την ανάλυση της μαρτυρίας των κατηγορουμένων και ορισμένων μαρτύρων κατηγορίας ως επίσης και απαντήσεις στα όσα οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν κατά τις αγορεύσεις τους.

Η κα. Ευθυβούλου θα καταθέσει το δεύτερο και τελευταίο μέρος της αγόρευσής της που αφορά την ανάλυση όλων των νομικών ζητημάτων που προέκυψαν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης την ερχόμενη Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί, οπόταν θα κληθεί να απαντήσει εκ νέου σε τυχόν ερωτήσεις του δικαστηρίου.

Ακολούθως, το δικαστήριο αναμένεται να ορίσει νέα δικάσιμο για τυχόν διευκρινιστικές ερωτήσεις προς όλες τις πλευρές της δίκης προτού επιφυλάξει την τελική του απόφαση.

Η κα. Ευθυβούλου αναφέρει στη γραπτή αγόρευσή της, η οποία κατατέθηκε σήμερα στο δικαστήριο, ότι «οι κατηγορούμενοι δεν διώκονται για λάθος κρίση ή απόφαση, αλλά διώκονται γιατί γνωρίζοντας ότι το έλλειμμα ανέβηκε στα 400 εκατ. δεν έκαμαν αυτό που τάχθηκαν να κάμουν, δηλαδή να πληροφορήσουν άμεσα και απρόσκοπτα το κοινό για τα νέα δεδομένα, όπως αυτοί τα γνώριζαν αλλά αγνοούσε το κοινό, χειραγωγώντας την αγορά και αφήνοντας την να αγνοεί σοβαρές παραμέτρους της κατάστασης της Τράπεζας μεταξύ 14/6 και 26/6/2012».

«Αλυσιδωτά γεγονότα και συμπεριφορές οδηγούν με ασφάλεια δικαίου στη βάση λογικών συνειρμών, στο συμπέρασμα ότι όλοι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι στις 14/6/12 το έλλειμμα για σκοπούς ΕΑΤ ανερχόταν στα 400 εκ. περίπου, αλλά δεν έκαμαν ό,τι έπρεπε για να γίνει γνωστό στην αγορά, χειραγωγώντας την, κρατώντας το κοινό σε πεπλανημένη αντίληψη και πλήρη άγνοια για τις ουσιαστικές δυσμενείς εξελίξεις», αναφέρει η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής.

Υποστηρίζει ότι «οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι το έλλειμμα για σκοπούς ΕΑΤ από 14/6/12 και μετά ανερχόταν στα 400εκ, αλλά επέλεξαν να μην αξιολογήσουν την γνώση που κατείχαν, να μην συζητήσουν καν την έκδοση ανακοίνωσης προς το κοινό και όταν τους δόθηκε η ευκαιρία στην Γ.Σ. να ξεκαθαρίσουν τα θέματα του ελλείμματος και της κρατικής στήριξης, επέλεξαν να καθησυχάσουν παραπλανώντας».

Η κα. Ευθυβούλου ισχυρίζεται ότι «όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι λέχθηκε το ποσό των 200εκ ως έλλειμμα στη ΓΣ στις 19/6/12 ενώ η μαρτυρία είναι ξεκάθαρη. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί αρνήθηκαν τα 200εκ στις 19/6/12 και γιατί δεν θα έπρεπε να αναφέρουν τα 200εκ, αφού μεταξύ 14/6/12 και 19/6/12, σύμφωνα με τους ίδιους δεν άλλαξε οτιδήποτε».

Άρα, προσθέτει, «σύμφωνα με τους κατηγορούμενους, αυτό το ποσό που είχαν στο μυαλό τους όταν ξεκινούσε η συνάντηση της 14/6/12, είναι το ίδιο ποσό ελλείμματος που είχαν και στις 19/6/12, δηλαδή τα 200εκ. Αυτή θα έπρεπε να ήταν η πραγματικότητα, αν γίνονταν αποδεχτοί οι ισχυρισμοί τους».

«Όμως επειδή από 14/6/12 το έλλειμμα ανερχόταν σε 400εκ. είναι γι' αυτό που όλοι αρνήθηκαν ότι λέχθηκε το ποσό των 200εκ στις 19/6/12. Η πραγματικότητα είναι ότι γνώριζαν ότι το έλλειμμα ανερχόταν στο ποσό των 400εκ αλλά προείχε ‘να μην προκαλέσουν ανησυχία’ και ‘να το χειριστούν επικοινωνιακά’», καταλήγει.

Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία. Με την ίδια απόφαση είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από την κατηγορία της συνωμοσίας για την οποία το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει καταδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα