Η θεραπεία των συμπτωμάτων σαν ευκαιρία για περαιτέρω στήριξη των τραπεζών

Η κυβέρνηση προωθεί ακόμα μια νέα στήριξη από τον φορολογούμενο προς τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, όπως γράφει το Stockwatch 23/9/2021:


“Σκοπός είναι η παραχώρηση νέων δανείων σε Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενους για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα μέτρα που λήφθηκαν για αντιμετώπιση του Κορωνοϊου, σύμφωνα και με την αναθεωρημένη ανακοίνωση της Επιτροπής για το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί

η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19. Οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται για την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία κατά ανάλογο ποσό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (€1.000.000.000) θα προσφέρει αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου τετρακόσιων τριάντα εκατομμυρίων περίπου (€1.430.000.000).” Στην Βουλή το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις | Stockwatch - Παράθυρο στην Οικονομία

Βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Το τραγούδι για τάχα αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία είναι ένα παραμύθι που καλύπτει ακόμα μια πάσα που επιχειρείται να κάνει η κυβέρνηση προς τις τράπεζες. Το μόνο που θα πέτυχουν είναι και άλλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αυτή την φορά θα επιβαρύνουν τον Κύπριο φορολογούμενο.

Το τελευταίο που χρειάζονται οι επιχειρήσεις μας είναι και άλλα δάνεια, όταν μάλιστα δεν μπορούν να εξυπηρετούν αυτά που έχουν.

Το πραγματικό πρόβλημα και που εξακολουθεί να παραβλέπει η κυβέρνηση είναι η ανάγκη για δημιουργία συνθηκών για να υπάρξουν οικονομικά βιώσιμα έργα. Αυτές δεν υπάρχουν, κυρίως λόγω της ύφεσης των ισολογισμών (balance sheet recession) και το οποίο προκύπτει από πάρα πολύ ψηλό ιδιωτικό χρέος που παραμένει στην οικονομία, παρόλο που με την πώληση των δανείων σε Ταμεία δεν εμφανίζεται πλέον στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό όμως δεν είναι τίποτε άλλο από σκούπισμα του προβλήματος κάτω από το χαλί. Και μάλιστα, η μη ρυθμισμένη πώληση των δανείων κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα, διότι αντί να προσφέρουν ως όφειλαν προς εξόφληση στον ίδιο τον δανειολήπτη στην ίδια τιμή που τα ξεπουλούν ανεξέλεγκτα σε τρίτους (κάτι που θα μείωνε το ιδιωτικό χρέος), προχώρησαν αγνοώντας πλήρως τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στον κόσμο και την οικονομία γενικά.

Το τι χρειάζεται η οικονομία επομένως είναι η μείωση του ιδιωτικού χρέους και δημιουργία συνθηκών για οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη. Κατόπιν αυτού, η ρευστότητα θα πρέπει να προκύψει κυρίως από ίδια κεφάλαια των επενδυτών σε αυτά τα παραγωγικά και βιώσιμα έργα, αλλά και από νέα δάνεια φυσικά, αλλά που αυτή την φορά οι τράπεζες, ως είναι εξάλλου καθήκον τους, θα παραχωρούν μόνο με σωστή αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής.

Ο Σαββάκης Κ. Σαββίδης είναι οικονομολόγος που ειδικεύεται στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων. Ήταν πρώην ανώτερος διευθυντής στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και έχει διατελέσει τακτικός επισκέπτης λέκτορας στο πανεπιστήμια του Harvard και Queen’s του Καναδά. Author Page: http://ssrn.com/author=262460

Keywords
Τυχαία Θέματα