Η Τουρκία εισβάλλει «νόμιμα» σε Ιράκ και Συρία

Τη Συνθήκη της Λωζάννης επιστρατεύει πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν, την οποία μέχρι και πριν από μερικούς μήνες αμφισβητούσε παραβιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, για να νομιμοποιήσει την προωθούμενη από τον ίδιο τουρκική εισβολή σε Ιράκ και Συρία.

Επικαλούμενος συγκεκριμένη παράγραφο και με πρόσχημα την απειλούμενη ασφάλεια της Τουρκίας από το ενδεχόμενο της κουρδικής ανεξαρτησίας, επιχειρεί να καταστείλει τις κουρδικές βλέψεις για αυτονομία εντός της Τουρκίας, κυρίως

της Συρίας αλλά και του Ιράν.

Οικονομικό στραγγαλισμό επιχειρεί να προκαλέσει στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, προκειμένου να αποτρέψει τους Κούρδους από το ενδεχόμενο ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Η Τουρκία, επιχειρώντας την υστάτη μια διπλωματική μανούβρα πίεσης προς τους Κούρδους του Ιράκ, αποφάσισε σε πρώτο επίπεδο, σε περίπτωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, την ανάκληση του Τούρκου γενικού προξένου στο Β. Ιράκ, το κλείσιμο για ένα διάστημα της συνοριακής πύλη του Χαμπούρ, καθώς και του τουρκικού εναέριου χώρου και τον περιορισμό στο εμπόριο πετρελαίου. Το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συναλλαγές αφορούν κυρίως αγορά πετρελαίου, παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη.

Στην έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στο οποίο συμμετείχαν ο Διοικητής Χουλουσί Ακάρα και ανώτερα στελέχη του Τουρκικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού, αποφασίστηκε ως απαραίτητη η επέμβαση της Τουρκίας, με στρατιωτικά μέσα, τόσο στο Ιράκ, όσο και στη Συρία, λόγω των σοβαρών κινδύνων στην ασφάλεια της Τουρκίας, που προκύπτουν από το ενδεχόμενο του κουρδικού δημοψηφίσματος στο Βόρειο Ιράκ και τις αυτόνομες εκλογές στις οποίες κατήλθαν την Παρασκευή οι Κούρδοι της Συρίας, στις περιοχές που ελέγχουν. Κίνδυνοι, οι οποίοι, σύμφωνα με το κείμενο ψηφίσματος που απέστειλε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, απειλούν μέχρι και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Ωστόσο μια τουρκική εισβολή, με στόχο να καταπνίξει την κήρυξη ανεξαρτησίας των Κούρδων, είναι μια ενέργεια που οπωσδήποτε θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο και δεν είναι τόσο απλό να υλοποιηθεί, λόγω κυρίως των διαφορετικών συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων.

Ολόκληρη η ανάλυση στη Σημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα