Η Τουρκία έστειλε πλοία εξοπλισμένα με πλωτό φράγμα για περιορισμό της διαρροή

Πλοία εξοπλισμένα με πλωτό φράγμα για περιορισμό της διαρροής πετρελαίου, μήκους 1100 μέτρων, στάληκαν στα ανοιχτά της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Συγκοινωνιών και Υποδομών, Αντίλ Καραϊσμάϊλογλου, ο οποίος μάλιστα επικαλείται δορυφορικές εικόνες σύμφωνα με τις οποίες η ρύπανση καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη από 1 εκατομμύριο δεκάρια, από τις 30

Αυγούστου.

«Κλείσαμε τη Μεσόγειο με ένα θαλάσσιο φράγμα ενάντια στην διαρροή πετρελαίου» αναφέρει ο κ. Καραϊσμαΐλογλου σε γραπτή του ανακοίνωση. Το Υπουργείο, προσθέτει, ήταν σε εγρήγορση ώστε η ρύπανση από πετρέλαιο που προκλήθηκε από τη διαρροή στη δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, στη Συρία, να μην βλάψει τις ακτές της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Είπε ακόμη ότι το ψευδοκράτος ζήτησε βοήθεια και «σύμφωνα με τις οδηγίες μου, ξεκίνησε μια επείγουσα ανταπόκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων» για να αποφευχθεί η ρύπανση στις ακτές της «τδβκ».

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό για τον καθαρισμό του πετρελαίου χρησιμοποίησαν θαλάσσιο φράγμα 1100 μέτρων, καθώς και εξοπλισμό για συλλογή πετρελαίου, απορροφητικά μαξιλαράκια, απορροφητικό φράγμα 700 μέτρων, 7 πλωτές φορητές δεξαμενές αποθήκευσης, και τρία ρυμουλκά.

Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ακόμη ότι το πλοίο «Σεγίτ Ονμπασί» αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη στις 30 Αυγούστου και το πλοίο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης «Νενέ Χατούν» στις 31 Αυγούστου και προγραμματίζεται να βρίσκεται στην περιοχή στις 3 Σεπτεμβρίου. Προσθέτει ότι το ρυμουλκό «Βατάν» που ανήκει στο ψευδοκράτος και το πλοίο υποστήριξης «Μπαϊράκ» ένωσαν τις δυνάμεις τους με τρία ρυμουλκά το πρωί της 31ης Αυγούστου προκειμένου να τους βοηθήσουν.

Ανέφερε ακόμη ότι η ρύπανση «δεν έχει την ίδια ένταση σε κάθε περιοχή» ωστόσο, οι ωκεανογραφικές συνθήκες, ειδικά η θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού και το παράγωγο του πετρελαίου, επηρεάζουν την κατάσταση και την κίνηση της ρύπανσης στη θάλασσα.

Επί του παρόντος, είπε, δεν υπάρχει μόλυνση που να μολύνει ακτές της Τουρκίας ή του ψευδοκράτους. Τμήματα της ρύπανσης, σε απόσταση 15 ναυτικά μίλια ανοικτά της Τουρκίας περίπου, κινούνται με βορειοανατολική κατεύθυνση, ανάλογα με τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή και ενδέχεται να φτάσουν στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, κατέληξε ο κ. Καραϊσμάϊλογλου.

Πηγή; ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα