«Η Τουρκία κήρυξε ΑΟΖ – Δύσκολο ως απίθανο να συναινέσει η Άγκυρα για Χάγη»

Για την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο της Χάγης αλλά και για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης που, στην ουσία, συνιστά κήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Άγκυρας, μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή, του Ράδιο Πρώτο, ο δρ Διεθνούς Δικαίου με ειδίκευση στο Δίκαιο της Θάλασσας, Νικόλας Ιωαννίδης. 

«Η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Υπάρχουν πέντε δικαιοδοτικές βάσεις

για να ασκήσει αρμοδιότητα το δικαστήριο. Οι δυο αφορούν στην ύπαρξη είτε πολυμερούς, είτε διμερούς σύμβασης μεταξύ των δυο. Κάτι που δεν υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Η Τρίτη αφορά στην μονομερή αναγνώριση του δικαστηρίου, κάτι που δεν έχει κάνει η Τουρκία σε αντίθεση με την Κύπρο. Η τέταρτη αφορά στην κατάρτιση συνυποσχετικού, δηλαδή, συμφωνία ειδικής μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, κάτι που δεν αποδέχεται η Τουρκία. Και η πέμπτη βάση δικαιοδοσίας είναι η λεγόμενη κατά παρέκταση δικαιοδοσία, όπου ένα κράτος καταχωρίζει μονομερώς προσφυγή στο δικαστήριο και τότε το δικαστήριο καλεί το άλλο κράτος εάν θέλει να συμμετάσχει. Δηλαδή, στηρίζεται στη συναίνεση του άλλου κράτους», ανέφερε.

«Οπότε θα πρέπει να δοθεί συναίνεση από την Τουρκία για να γίνει οτιδήποτε. Είναι δύσκολο ως απίθανο. Ωστόσο, είναι κορύφωση μιας τακτικής που ξεκίνησε με την πρόταση για διαπραγματεύσεις και οριοθέτηση με την Τουρκία, μετά ακολούθησε η πρόταση για από κοινού προσφυγή και τώρα έρχεται η μονομερής προσφυγή», δήλωσε.

Ο κ. Ιωαννίδης, εξέφρασε τη θέση ότι, αν προχωρήσει η διαδικασία στο δικαστήριο, δεν πρόκειται η Τουρκία να πάρει όσα διεκδικεί σήμερα. Βεβαίως, πρόσθεσε, ούτε κι η Κύπρος. Αλλά, τόνισε, δεν θα υπάρχει αυτό το οποίο έχουμε σήμερα, δηλαδή την Τουρκία να διεκδικεί όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Το Δικαστήριο της Χάγης, υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης, είναι ένας τρόπος επίλυσης διαφορών.

Για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ο κ. Ιωαννίδης, σχολιάζοντας τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, σημείωσε ότι αν κανείς εξετάσει το λεκτικό θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για δεσμευτική συμφωνία.

Επίσης, στο εν λόγω έγγραφο επαναλαμβάνονται οι διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη αρχή της ευθυδικίας, με την οποία η Άγκυρα εννοεί ότι δεν θα είναι η μέση γραμμή.

Ο νομικός Νικόλας Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι κάτι εξόχως σημαντικό, το οποίο προκύπτει μέσα από την παράγραφο 1 του εγγράφου, είναι πως τα μέρη αυτά συμφωνούν όχι μόνο στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά και της ΑΟΖ.

«Μέχρι προχθές, η Τουρκία δεν είχε κηρύξει ΑΟΖ. Άρα, αυτό είναι μια ένδειξη ότι η Τουρκία κηρύσσει ΑΟΖ στη Μεσόγειο με αυτήν τη συμφωνία. Είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε το Ισραήλ το 2010 όταν δεν είχε ΑΟΖ αλλά υπέγραψε συμφωνία με την Κύπρο, κάτι που σήμαινε ότι κήρυξε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», τόνισε.

Ακούστε ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Ιωαννίδη στην «Πρώτη Εκπομπή» στο 14:46 λεπτό: 

Keywords
Τυχαία Θέματα