«Τουρκική βάση εκτόξευσης διαστημοπλοίων η Κύπρος στο μέλλον»

Η Κύπρος είναι σημαντική ως βάση εκτόξευσης διαστημοπλοίων της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ASAM.

Μιλώντας στο συνέδριο «Τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, τι πρέπει να γίνει», ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ASAM, Murat Doğanay, δήλωσε: «Επειδή είναι πιο κοντά στο γεωγραφικό πλάτος 0 από την Τουρκία και οι ανατολικές περιοχές της είναι άδειες, της είναι μη επανδρωμένη και άδεια,

η Κύπρος θα είναι η βάση εκτόξευσης διαστημοπλοίων της Τουρκίας στο μέλλον. Είναι ανεκτίμητη για αυτόν».

Το Eurasia Strategic Research Center (ASAM) , το Turkish Maritime and Global Strategies Center (TÜRK DEGS) και το Eurasia Bir Foundation  διοργάνωσαν το συνέδριο.

ÖZEL | ASAM Başkanı: Kıbrıs, Türkiye’nin uzay araçları fırlatma üssü olması için paha biçilmez kıymettedir https://t.co/mnS8q4gZfl pic.twitter.com/wMdZrF1G5O

— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) October 23, 2021

Συγκεκριμένα ο Doğanay είπε: «Το πρώτο εμπόδιο σε κάθε μελέτη που σχετίζεται με το διάστημα είναι η βαρύτητα. Η βαρύτητα είναι χαμηλότερη στο γεωγραφικό πλάτος 0, το οποίο προέρχεται από τα πιο διογκωμένα σημεία της γης. Η Κύπρος είναι επίσης πιο κοντά στο γεωγραφικό πλάτος 0, όπου η βαρύτητα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, από την Τουρκία. Επομένως, ένα διαστημόπλοιο που εκτοξεύεται από το τουρκικό έδαφος μπορεί να ανυψώσει 100 τόνους φορτίου, ενώ ένα διαστημόπλοιο που εκτοξεύεται από την Κύπρο θα μπορεί να μεταφέρει 150-170 τόνους φορτίου. Ας μην υποτιμούμε τη διαφορά. Γιατί ακόμη και τα 5-10 γραμμάρια είναι σημαντικά σε κάθε εργασία στο διάστημα. Το δεύτερο σημείο είναι ότι τα πρώτα 8-10 δευτερόλεπτα είναι κρίσιμα για κάθε όχημα που εκτοξεύεται στο διάστημα. Οι σταγόνες εμφανίζονται επίσης μέσα σε 8-10 δευτερόλεπτα. Είναι ζωτικής σημασίας τα ανατολικά του σημείου εκτόξευσης να είναι μη επανδρωμένα. Τα ανατολικά της Κύπρου είναι η θάλασσα » και πρόσθεσε:

«Ως εκ τούτου, η Κύπρος είναι ανεκτίμητη για την Τουρκία να αποτελέσει βάση εκτόξευσης διαστημικών σκαφών στο μέλλον».
 

Keywords
Τυχαία Θέματα