Η Βουλή απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου που αφορά άτομα με αναπηρία

Ομόφωνα με 49 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νόμου, που ψήφισε πριν από το κλείσιμό της, αναφορικά με την αξιολόγηση ατόμων με αναπηρία για λήψη Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Διαβάστε ακόμη: Η Βουλή απέρριψε τέσσερις αναπομπές του Προέδρου για τις κοινωνικές ασφαλίσεις

Πρόκειται για νόμο, που προνοεί όπως το άτομο με αναπηρία, το οποίο έχει πιστοποιηθεί από

την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας με μόνιμη ή μη αναστρέψιμη αναπηρία χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης ή άτομο με εκ γενετής αναπηρία, να μην καλείται από την εν λόγω επιτροπή προς επαναξιολόγηση της αναπηρίας του. Περαιτέρω, θεσπίζεται υποχρέωση για τα πρόσωπα που συγκροτούν την εν λόγω επιτροπή να δηλώνουν στο υπό αξιολόγηση άτομο την ταυτότητα και την ειδικότητα/επάγγελμά τους.

Η Ολομέλεια απέρριψε τροποποιητική πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ που αφορούσε διευκρινίσεις που κατά τη γνώμη του θα έκαναν αποδεκτό το νόμο. Όπως εισηγήθηκε, αν το αρμόδιο Υπουργείο έχει βάσιμη πληροφόρηση ή καταγγελία ότι έγινε εσφαλμένη αρχική έκθεση τότε θα διατηρεί το δικαίωμα επαναξιολόγησης περιπτώσεων ατόμων με αναπηρία. Παράλληλα εισηγήθηκε το άτομο που έχει μόνιμη αναπηρία να έχει το δικαίωμα αν κρίνει το ίδιο ή ο γιατρός του ότι η κατάστασή του έχει επιδεινωθεί να μπορεί να κάνει αίτηση για επανεξέταση.

Μετά την απόρριψη της πρότασή τους από την πλειοψηφία της Βουλής ο κ. Νεοφύτου είπε ότι για τον ΔΗΣΥ το υπέρτατο αγαθό είναι η αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου και παρόλο που καταψηφίστηκαν οι τροπολογίες του κόμματος που θα έδιναν το δικαίωμα άμεσης εφαρμογής της νομοθεσίας, ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει κατά της αναπομπής γνωρίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να γίνει αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μετά τη δήλωση αυτή του κ. Νεοφύτου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αναφέρει τη νομοθεσία και τον ΔΗΣΥ να ασκήσει την επιρροή του για να αποτραπεί κάτι τέτοιο. Στο ίδιο πνεύμα και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προχωρήσει σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο και αν υπάρχουν τροπολογίες που θα δώσουν τον σωστό χαρακτήρα στη νομοθεσία αυτές να ενσωματωθούν.

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι η αναπομπή δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και θα πρέπει να έρθει το Υπουργείο Εργασίας να απαντήσει στο καίριο ερώτημα ποιος είναι ο ρόλος της πολιτείας απέναντι στους πολίτες της και κατά πόσο προνοεί για την ευημερία τους. Έκανε επίσης λόγο για μεγάλη ταλαιπωρία ατόμων με βαριές αναπηρίες που τους καλούσαν, εν μέσω πανδημίας, να περάσουν εκ νέου από ιατροσυμβούλιο. 

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι αυτό που επιχειρείται να ρυθμιστεί είναι ζητήματα που αφορούν την ταλαιπωρία που υφίστανται άτομα με αναπηρίες από τις συνεχόμενες αξιολογήσεις. Πρόκειται είπε για άτομα με εκ γενετής και μόνιμες αναπηρίες που δεν είναι αναστρέψιμες και για το μόνο πράγμα που δικαιολογείται επαναξιολόγηση είναι αν έγινε λάθος αξιολόγηση της μόνιμης αναπηρίας ή αν υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας που δικαιολογεί πρόσθετη παροχή. Πρόσθεσε ότι αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω εξειδίκευση της διατύπωσης αυτή να γίνει, ωστόσο ανέφερε ότι παρατηρούν πώς καλούνται διαρκώς άτομα με αναπηρίες για επαναξιολόγηση ενώ υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και γραφειοκρατία.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι σε συναντήσεις που είχαν με ομάδες αναπήρων ακούστηκαν απίστευτες ιστορίες και είπε ότι δεν γίνεται να καλούνται άτομα με μόνιμη αναπηρία διαρκώς για να δουν αν διορθώθηκε το πρόβλημά του. Εξέφρασε την ελπίδα να ακούσει η Κυβέρνηση τους ανάπηρους και να λύσει τα προβλήματα.

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας είπε ότι δεν υπάρχει η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των παθόντων και του αρμόδιου τμήματος ώστε η μεσολαβητική εισήγηση του κ. Νεοφύτου να γίνει αποδεκτή. Είπε ότι ο νόμος θα πρέπει να παραμείνει και να έρθει το κράτος να τον διορθώσει και να δει η νέα Βουλή με καθαρό μυαλό τη νομοθεσία αυτή.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια σχέση αλληλοσεβασμού πολιτών και κράτους για να πάει μπροστά ο τόπος. Πρόσθεσε ότι ανέμενε ο Πρόεδρος να μην ανέπεμπε το νόμο παρόλο που υπάρχουν στοιχεία αντισυνταγματικότητας και ότι θα ανέμενε κάποιος το κράτος να είναι το πρότυπο για θέματα σεβασμού της αξιοπρέπειας όλων των πολιτών, ειδικά όσων ζουν με ειδικές αναπηρίες. Δεν μπορεί, πρόσθεσε, το κράτος να μεταβιβάζει την ευθύνη απόδειξης πάνω στους ανάπηρους ταλαιπωρώντας τους. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος από το κράτος όπου υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για παραβίαση νομοθεσίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής είπε ότι αυτή η πρόταση νόμου έχει να κάνει μόνο με άτομα με πολύ σοβαρή, μη αναστρέψιμη αναπηρία και περιπτώσεις παιδιών με σοβαρή και μη αναστρέψιμη κατάσταση στην υγεία τους. Πρόσθεσε ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη των ατόμων με αναπηρία από τους τρόπους που ακολουθούνται στην αξιολόγηση και ότι γίνονται καθημερινά δέκτες καταγγελιών και παράπονων. Είπε επίσης ότι φοβάται το αναπηρικό κίνημα αυτή τη διαδικασία και δεν δέχονται καμιά τροποποίηση στην πρόταση όπως αυτή έχει ψηφιστεί γιατί βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι οι κυβερνώντες θα πρέπει να κάνουν σε κάποια θέματα αυτοκριτική, να διορθώσουν το λάθος και να σταθούν δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Η Βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Ρούλα Γεωργιάδου είπε ότι αναπέμφθηκε το αυτονόητο και διερωτήθηκε τι αντισυνταγματικό υπάρχει στο να γνωρίζουν οι άνθρωποι ποιος τους εξετάζει, χαρακτηρίζοντας απάνθρωπη πρακτική την ανωνυμία των ιατροσυμβουλίων. Πρόσθεσε ότι όπως παραδέχθηκε το αρμόδιο τμήμα είναι πολύ μεμονωμένες οι περιπτώσεις που ψεύδονται και για αυτούς τους λίγους την πληρώνουν όλοι.  Πρόσθεσε ότι βάζουμε στη μέγγενη τα άτομα με αναπηρίες επειδή δεν υπάρχει εποπτικό όργανο που να αξιολογεί τους γιατρούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι παρόλο που η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ φαίνεται καλόπιστη και έχει συγκεκριμένη ουσία εκ των πραγμάτων το θέμα αυτό μπορεί να δημιουργήσει και κατάχρηση εξουσίας από τα θεσμικά όργανα. Είναι προτιμότερο, πρόσθεσε, να δει το θέμα η επόμενη Βουλή σε συνεργασία με το Υπ. Εργασίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι το κράτος  θα έπρεπε να χειροκροτήσει τη Βουλή που της καταργεί ένα σύστημα που της έτρωγε πολλά λεφτά, με τις διαρκείς επαναξιολογήσεις που δημιουργούν αχρείαστες δαπάνες. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η τροπολογία του Προέδρου του ΔΗΣΥ απαντάται από το κείμενο του νόμου και είναι εκ του περισσού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Προέδρου,vouli, proedrou