Η Βουλή ψήφισε εναρμονιστικό νόμο κατά της τρομοκρατίας

Η Ολομέλεια της Βουλής με 24 ψήφους υπέρ και 12 κατά ενέκρινε νόμο για εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγίας που αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα βουλευτές του ΑΚΕΛ που καταψήφισαν το νόμο έκαναν λόγο για κινδύνους που εμπερικλείει ο νόμος αναφορικά με περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Με τον νόμο που ψηφίστηκε τροποποιείται ο περί της Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας και Προστασίας των Θυμάτων Νόμος, για  την πλήρη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου και για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου».

Για την πλημμελή μεταφορά της οδηγίας η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε προειδοποιητική επιστολή, ημερομηνίας 15 Μαρτίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι  ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσεις ανθρώπινα δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες είναι να βαφτίσεις κάτι ως τρομοκρατία ή κάποιον ως τρομοκράτη. Το ΑΚΕΛ, είπε, θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί όχι μόνο δεν διορθώνει κάποιες παραλήψεις αλλά αντιθέτως έρχεται και περιορίζει ακόμα περισσότερο κάποιες ελευθερίες. Το κόμμα, σημείωσε, δεν δικαιολογεί οποιαδήποτε τρομοκρατική πράξη, αλλά υπάρχει θέμα με το ποιος χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση ή ως τρομοκράτης. Επειδή, όπως είπε, αποφασίζει μια συγκεκριμένη ομάδα κρατών να χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική μια οργάνωση, για παράδειγμα Παλαιστινίων ή Κούρδων, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αποδέχεται όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σχολίασε ότι η άποψη του κ. Πασιουρτίδη είναι σεβαστή αν και η ίδια δυσκολεύεται να την κατανοήσει, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, ο οποίος της είπε ότι εξέφρασαν μια θέση και το σχόλιό της ήταν αχρείαστο. Ανέφερε ότι το κόμμα βεβαίως είναι εναντίον της τρομοκρατίας, ωστόσο έχει δυσπιστία προς αυτούς που καθορίζουν τι είναι τρομοκρατία και ποιοι περιλαμβάνονται στις λίστες για την τρομοκρατία. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνονται απαξιωτικά σχόλια έστω κι αν κανείς διαφωνεί.

Η κα. Δημητρίου ανέφερε ότι εξέφρασε τη δική της προσωπική άποψη και είπε στον κ. Στεφάνου ότι καλό θα ήταν να είχαν την ανάλογη ευαισθησία όταν προέδρευε της Ολομέλειας ο κ. Κυπριανού και έκανε σχόλια. Παράλληλα, ανέφερε ότι ίσως δεν θα έπρεπε να εκφράσει τη δική της άποψη μεγαλοφώνως.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι πρόκειται για μια πολύ τυπική πράξη και δεν έχει καμιά απολύτως σχέση το εναρμονιστικό νομοθέτημα αυτό για το οποίο η Κύπρος έλαβε προειδοποιητική επιστολή από την ΕΕ, με αυτά που αναφέρει το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, δεν αντιλαμβάνεται ότι από το δευτερόλεπτο η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ έχει και δικαιώματα και συγκεκριμένες υποχρεώσεις και τις ευρωπαϊκές πολιτικές «δεν έχουμε το δικαίωμα να τις βάζουμε στον κάλαθο των αχρήστων επικαλούμενοι διαφορών ειδών φοβίες που είχαμε στο παρελθόν, έρχονται και μας βρίσκουν στο παρόν και θα μας ακολουθούν και στο μέλλον».

Σε δευτερολογία του ο κ. Πασιουρίδης είπε ότι ο υφιστάμενος νόμος αφαιρεί την παραπομπή στους καταλόγους των τρομοκρατικών οργανώσεων, έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε να μπορεί να χαρακτηρίζει κάποιον τρομοκρατική οργάνωση και θα μπορεί να κατεβάζει πράγματα από το διαδίκτυο και να ασκεί συγκεκριμένες εξουσίες πάνω του. Πρόσθεσε ότι κράτη έχουν το δικαίωμα να αναπροσαρμόζουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ωστόσο δεν έχουν δικαίωμα να αγγίζουν το ελάχιστο της προστασίας. Πρόσθεσε ότι το παραμύθι ότι όποτε έρχεται οδηγία θα πρέπει αυτούσια να την περνούμε και να την κάνουμε νόμο θα πρέπει να σταματήσει γιατί δεν είναι αυτό το ευρωπαϊκό δίκαιο, ούτε οι υποχρεώσεις της Κύπρου.  

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή,vouli