Η Βουλή ψήφισε νέα διαδικασία για χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών για  τροποποίηση στον περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, καθορίζοντας εκ νέου τη διαδικασία κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών και εκλογικών τους δαπανών.



Η πρόταση νόμου ψηφίστηκε με 35 ψήφους υπέρ και 8 εναντίον και προβλέπει

η  κρατική χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων να καταστεί ενιαία ως προς το ύψος και τους σκοπούς της και να παραχωρείται κατά τον μήνα Ιανουάριο κάθε έτους, κατ’ αναλογίαν των εκλογικών ποσοστών τα οποία έλαβε κάθε κόμμα κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Όσον αφορά τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές καθίστανται κοινοβουλευτικά, θα έχουν τη δυνατότητα, κατά τον μήνα που έπεται των εν λόγω εκλογών να υποβάλλουν αίτημα λήψης μέρους της κρατικής χρηματοδότησης, το οποίο να αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα που αρχίζει από τον μήνα που έπεται των εκλογών μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου έτους. Το εν λόγω ποσό θα υπολογίζεται κατ’ αναλογίαν των εκλογικών ποσοστών τα οποία αυτά έλαβαν στις τελευταίες εκλογές, υπό την αίρεση ότι αυτό θα αποκόπτεται σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις από το καταβλητέο ετήσιο ποσό της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούνται για κάθε έτος μέχρι τη διενέργεια των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Παράλληλα απορρίφθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 36 εναντίον πρόταση νόμου που υπέβαλαν ΕΔΕΚ και Δημοκρατική Παράταξη,  και προνοούσε η κρατική χρηματοδότηση να καταστεί ενιαία ως προς το ύψος και τους σκοπούς της και να καταβάλλεται κατά την έναρξη εκάστου οικονομικού έτους, με εξαίρεση το έτος διενέργειας βουλευτικών εκλογών, κατά το οποίο η κρατική χρηματοδότηση θα καταβάλλεται κατά την έναρξη του οικονομικού έτους κατά τα πέντε δωδέκατα (5/12), ενώ τα υπόλοιπα επτά δωδέκατα (7/12) θα καταβάλλονται κατά τον μήνα που έπεται των βουλευτικών εκλογών, αναπροσαρμοζόμενα σύμφωνα με τα εκλογικά ποσοστά τα οποία κάθε κόμμα έλαβε στις βουλευτικές εκλογές.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι θεωρεί ότι η πρόταση που υπέβαλε το κόμμα του είναι απλή, εφαρμόζεται άμεσα και δεν δημιουργεί προβλήματα αναπροσαρμογών στο μέλλον, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο τα νέα κόμματα που μπαίνουν για πρώτη φορά στη Βουλή έχουν στήριξη από την αρχή, ενώ τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα παύουν να χρηματοδοτούνται από τη Βουλή αν δεν εκλεγούν και στηρίζονται με άλλο τρόπο από το κράτος.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας υπεραμύνθηκε της πρότασης που κατατέθηκε από το κόμμα του αναφέροντας ότι με αυτό τον τρόπο σταματά το φαινόμενο κόμματα να είναι στη Βουλή και να μην έχουν πάρει χρηματοδότηση, και να αναμένουν να την πάρουν τον Ιανουάριο και κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή έχουν πάρει χρηματοδότηση για 5,5 χρόνια. Ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα  η χορηγία πρέπει να ρυθμίζεται με τον τρόπο του διαχωρισμού. Πρόσθεσε ότι με την πρότασή τους για 5/12 και 7/12 ζητούν να είναι καθαρό την ώρα που δίνονται τα λεφτά της χορηγία και να μην αφήνονται σκιές στον κόσμο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ θα χρειάζεται κάθε χρόνο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, είτε θα πρέπει να χάνουν όλα τα υφιστάμενα κόμματα στη Βουλή έξι μήνες χρηματοδότηση. Πρόσθεσε ότι με την πρόταση που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ ρυθμίζει το θέμα πιο ορθολογιστικά, καταργώντας την έκτακτη χορηγία για τις βουλευτικές που δεν δίνεται πλέον, δίνει μια τακτική χορηγία με βάση τα ποσοστά, ρυθμίζει το θέμα των νεοεισερχόμενων και ξεκαθαρίζει ότι η Βουλή θα χρηματοδοτεί μόνο κοινοβουλευτικά κόμματα. Είπε επίσης ότι κανένα κόμμα δεν παίρνει περισσότερα ή λιγότερα χρήματα απ’ όσα του αναλογούν στα πέντε χρόνια της θητείας του.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, συμφώνησε με τον κ. Παπαδόπουλο και είπε ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν θα πρέπει να στέλνονται τα λανθασμένα μηνύματα στον κόσμο. Είπε ότι η πρόταση που υποστηρίζει το ΑΚΕΛ είναι μια καλή ρύθμιση που δεν αυξάνει τον προϋπολογισμό ούτε κάποιος παίρνει περισσότερα ή λιγότερα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι τα εντός κοινοβουλίου κόμματα δεν θα κερδίσουν ή θα χάσουν. Αυτό που επιθυμούν, είπε, με την πρότασή τους είναι να ρυθμίσουν ότι τα νέα κόμματα θα πάρουν το μερίδιο της κρατικής χορηγίας από την πρώτη μέρα και δεν θα υπάρξει απώλεια χρημάτων από τα κόμματα που δεν θα βρίσκονται στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Μουσιούττας επανέλαβε ότι υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν πάει κοντά του ο νόμος που θα ψηφιστεί να τον αναπέμψει για να φανεί στο δικαστήριο ποιος έχει δίκαιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα