Η Βρετανία επιθυμεί ενίσχυση των διμερών σχέσεων στην Eυρώπη

Τις βασικές θέσεις που αποτελούν "το όραμα" του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαμόρφωση της νέας εταιρικής σχέσης της χώρας με την ΕΕ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διεθνούς ανάπτυξης μετά το Brexit, ανέπτυξε σήμερα η πρέσβειρα της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση του επίσημου εγγράφου της βρετανικής κυβέρνησης με τη δέσμη των σχετικών προτάσεων.

Η κ. Σμιθ συνόψισε σε τρία μηνύματα την ουσία των βρετανικών θέσεων: Στον κοινό στόχο της ασφάλειας με την ΕΕ στη βάση κοινών αξιών

και κοινών απειλών, στην αταλάντευτη δέσμευση της Βρετανίας για την προάσπιση της ασφάλειας στα διεθνή fora και στην αναζήτηση ενός άνευ προηγουμένου μοντέλου συνεργασίας, που θα ανταποκρίνεται στο εύρος και το βάθος των σημερινών σχέσεων των δύο πλευρών.

Ξεκινώντας την ενημέρωση των δημοσιογράφων η κ. Σμιθ, την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλούσε για το μέλλον της Ενωσης των 27, είπε ότι «εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, το ΗΒ δίνει στη δημοσιότητα σειρά προτάσεων για την εταιρική σχέση με την ΕΕ. Σκοπός είναι να παρουσιάσουμε τον τρόπο σκέψης μας, εν όψει των επίσημων διαπραγματεύσεων για τη σχέση της ΕΕ και του ΗΒ μετά την αποχώρηση από την Ένωση».

«Πρόκειται για μια δέσμη προτάσεων που μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε μια γόνιμη συζήτηση με τους εταίρους μας, για τη μορφή της μελλοντικής σχέσης», πρόσθεσε.

Αναπτύσσοντας την ουσία των θέσεων, είπε ότι το έγγραφο περιέχει "τρία κύρια μηνύματα": 1. Η Βρετανία και η ΕΕ έχουν έναν κοινό στόχο: έναν κόσμο με ασφάλεια. Έχουμε κοινές αξίες, την ενίσχυση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας, την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, την εμπέδωση της δημοκρατίας και των βασικών ελευθεριών. Μοιραζόμαστε επίσης και κοινές απειλές, η κλίμακα και περιπλοκότητα των οποίων αυξάνεται συνεχώς από την τρομοκρατία και την παράνομη μετανάστευση -που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα-, ως τις κυβερνοεπιθέσεις. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία για την προάσπιση των κοινών αξιών.

Η αποχώρησή μας, τόνισε, δεν πρόκειται να περιορίσει τη δέσμευσή μας για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, θα υπηρετούμε τα κοινά μας συμφέροντα μέσα από την ενεργό συμμετοχή μας στα διεθνή φόρα - ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ - και επιθυμούμε μια ΕΕ επιτυχή ευημερούσα και αποδοτική, ως παράγοντα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Πετύχαμε πολλά συνεργαζόμενοι, π.χ. για τη σταθεροποίηση στα Δ. Βαλκάνια, τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα με το Ιράν, την αντιμετώπιση της απειλής από τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

Επεσήμανε, πάντως, ότι παρά τις δεσμεύσεις για την επίτευξη των κοινών στόχων, «οι τρόποι της συνεργασίας με την ΕΕ προφανώς θα μεταβληθουν και δεν υπάρχει ένα μοντέλο συνεργασίας αντίστοιχο της κλίμακας και του βάθους συνεργασίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας. Γι' αυτό επιδιώκουμε μια εταιρική σχέση άνευ προηγουμένου, που θα ξεπερνά τις υπάρχουσες ρυθμίσεις και θα βασίζεται στο εύρος και το βάθος των κοινών μας αξιών και συμφερόντων».

Τέλος, υπογράμμισε την επιθυμία της Βρετανίας «να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Ελλάδας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα