Η Βρετανία μείωσε κατά 50% και πλέον τη βοήθεια στο Αφγανιστάν

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορήθηκε χθες πως γύρισε την πλάτη στον λαό του Αφγανιστάν, καθώς σύμφωνα με έκθεση ανεξάρτητου δημόσιου φορέα η βοήθεια που προσφέρει στην ασιατική χώρα μειώθηκε κατά το μισό και πλέον

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή για τον Αντίκτυπο της Βοήθειας (Independent Commission for Aid Impact, ICAI) η Βρετανία αναμένεται να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων λιρών την περίοδο 2023-2024, έναντι 246 εκατ. λιρών την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Ο φορέας επισήμανε

πως η μείωση της βοήθειας, που άρχισε αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, συνοδεύτηκε από ευρύτερη μείωση του ποσού που προβλέπεται να χορηγείται για τον σκοπό αυτό συνολικά, καθώς και από τη χρήση μεγάλου μέρους του για τη στέγαση προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ICAI επισήμανε πως η Βρετανία συγκαταλεγόταν στους «ενεργούς και σημαντικούς» δωρητές, πως είχε υποσχεθεί βοήθεια 286 εκατ. λιρών τον χρόνο για τα έτη 2021-2022 και 2022-2023.

Όμως το ποσό που διατέθηκε μειώθηκε κατόπιν στα 246 εκατ. λίρες, κάτι που όπως επισήμανε ο φορέας είχε αποτέλεσμα καθυστερήσουν ή να εγκαταλειφθούν προγράμματα όπως αυτό για τον εμβολιασμό παιδιών κατά της πολιομυελίτιδας ή την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνα με τον σερ Χιου Μπέιλι, επικεφαλής της ICAI, «καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν συνεχίζει να επιδεινώνεται και τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών που είχαν κατακτηθεί με σκληρό αγώνα χάνονται, θεωρήσαμε σημαντικό να εξετάσουμε το πώς η Βρετανία υποστηρίζει το Αφγανιστάν με το πρόγραμμα βοήθειας».

«Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο» ως προς τη χορήγηση βοήθειας στο Αφγανιστάν αφού κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, «τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η μείωση της χρηματοδότησης (...) οδήγησε στην αναστολή ή στην αναβολή προγραμμάτων που βοηθούσαν άμεσα τους Αφγανούς», συνέχισε.

Η «μείωση της διπλωματικής παρουσίας» της Βρετανίας ενδέχεται να «υπονομεύσει» την αποτελεσματική διαχείριση της συμβολής της Βρετανίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Στέφανι Ντρέιπερ, διευθύνουσα σύμβουλος του Bond, δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων της Βρετανίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ πως «γυρίζει την πλάτη στον λαό του Αφγανιστάν, που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση που χειροτερεύει», πως «εγκατέλειψε τις γυναίκες και τα κορίτσια», και αξίωσε να πάρει πίσω τη μείωση της βοήθειας.

Ο Πριτ Κορ Γκιλ, σκιώδης υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης των Εργατικών, τόνισε πως η έκθεση της ICAI είναι άσχημος οιωνός «για το μέλλον του λαού του Αφγανιστάν» και για την «μειούμενη επιρροή της Βρετανίας στον κόσμο», καθώς το ασιατικό κράτος απειλείται «από λιμό» ενώ «εκατομμύρια γυναίκες στερούνται θεμελιώδη δικαιώματά τους». Έκανε λόγο επίσης για «προδοσία των Αφγανών που είχαν υποστηρίξει την αποστολή της συμμαχίας» υπό τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία, Αφγανιστάν,vretania, afganistan