Ιακώβου: Η ε/κ πλευρά ζητιανεύει την προσέλευση της Τουρκίας στις συνομιλίες

Σηματοδοτήθηκε μια καθοριστική εβδομάδα σε σχέση με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιχειρεί με ΜΟΕ και τη γερμανική πρωτοβουλία να «κλειδώσει» αν μη τι άλλο μια τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτερες, και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, προσδοκώντας βεβαίως σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα στις Τομές στα Γεγονότα ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρίστος Ιακώβου, σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε τη γενικότερη

εικόνα, διότι το κλειδί γι αυτή την επανέναρξη της κινητικότητας βρίσκεται στην Τουρκία, η οποία δεν προσέρχεται σε συνομιλίες. Αυτή τη στιγμή δεν έχει λόγο να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις επί της ουσίας, αν και στο εσωτερικό δημιουργεί συνεχώς νέα ερείσματα, προσπαθώντας να ενισχύσει τα νομικά ερείσματα του ψευδοκράτους, ούτως ώστε να το αναβαθμίσει και να πάει σε μια τελική διαπραγμάτευση, έχοντας ήδη δημιουργήσει μια διεθνή αποδοχή του ψευδοκράτους. Η διεθνής διάσταση, την οποία λαμβάνει υπόψη η Τουρκία, δεν την ευνοεί να προχωρήσει αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες στο Κυπριακό.    

Ερωτηθείς για την τακτική των ΜΟΕ, απάντησε ότι «είναι τραγικό αυτό που συζητούμε, η ε/κ πλευρά εκλιπαρεί, ζητιανεύει τη διπλωματική προσέλευση της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες. Αυτό καταδεικνύει ότι η πλευρά μας βρίσκεται σε πολλαπλά αδιέξοδο, αφού η πορεία μας διολισθαίνει προς τις τουρκικές θέσεις.

Εξήγησε ότι κάθε φορά που εμείς προκαλούσαμε τη διαδικασία των συνομιλιών, αιφνιδιαζόμασταν από τον ελιγμό της τ/κ πλευράς, γι αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει το επίπεδο της στρατηγικής, δηλαδή σε ποια βάση θα διαπραγματευτεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ποια είναι τα όρια.

Ουσιαστικά, δεν υπάρχει απάντηση στο πού μείναμε στο Κραν Μοντανά, αφού επικρατούν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στην κάθε πλευρά, με τον ειδικό να κάνει λόγο για «σύγχυση» στην ομάδα, την οποία δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική.

Τόνισε ότι εάν δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο, υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού, υπενθυμίζοντας ότι ο διεθνής παράγοντας εάν αποφασίσει να εμπλακεί, θα λειτουργήσει όπως το 2004. «Όταν επικαλούμαστε τον ΟΗΕ ως μηχανισμό επίλυσης συγκρούσεων, θα πρέπει να διεκδικήσουμε ένα σχέδιο που θέλουμε και δεν μπορούμε να πάμε απροετοίμαστοι και να απορρίψουμε ένα σχέδιο που δεν θέλουμε».  

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: Έτοιμη η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

Keywords
Τυχαία Θέματα