Ιατρικά και οικονομικά ζητήματα μονοπωλούν στον Τ/κ Τύπο

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με αναφορά στις αντιδράσεις που προκάλεσε ανακοίνωση της «κεντρικής τράπεζας» στα κατεχόμενα, στην καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω των εργασιών των ορυχείων, στην εφαρμογή βεντούζων ως εναλλακτικής μορφής θεραπείας, αλλά και στη διαφορά των μισθών που δίνονται στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Τα δάνεια που δεν έχουν εξυπηρετηθεί», αναφέρεται στην απάντηση – ανακοίνωση της «κεντρικής τράπεζας» στις κατηγορίες του Κουντρέτ Οζερσάι ότι

η τράπεζα παίρνει αποφάσεις παράνομα και παράτυπα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μελών του διοικητικού συμβουλίου της. Αλλού αναφέρεται στην περίπτωση Ελληνοκύπριου, ο οποίος κατέδωσε στην αστυνομία άτομα που θα έφερναν, μέσω κοντέινερ, στη Λεμεσό ποσότητα ναρκωτικών και τα οποία τελικά συνελήφθησαν για να αφεθούν λίγο αργότερα ελεύθερα και να τον απειλούν, όπως αναφέρει. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ελληνοκύπριος διέφυγε στα κατεχόμενα για να προστατευτεί. Γράφει, ακόμα, ότι ο Ναζμί Πινάρ διορίστηκε στο «γραφείο τουρισμού» των κατεχομένων στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Με το ίδιο μας το χέρι καταστρέφουμε το περιβάλλον», αναφέρεται σε εκδρομικό χώρο, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Κερύνειας, ο οποίος έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, αφού οι εκδρομείς, κατά την αναχώρησή τους, δεν μαζεύουν τα σκουπίδια τους. Γράφει, ακόμα, ότι με εκδηλώσεις στα Κόκκινα θα τιμηθούν οι "πολεμιστές της αντίστασης" και πως στην περιοχή αναμένεται να μεταβούν εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται σε άλλο θέμα στο πρωτοσέλιδό της.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Σκάνδαλο με τις βεντούζες», γράφει ότι πονοκέφαλο προκαλεί στο «υπουργείο υγείας» η χρήση των βεντούζων στα κατεχόμενα ως μέρος εναλλακτικής θεραπείας και πως αναμένεται να ετοιμαστεί «νομοσχέδιο» που να επιτρέπει τη χρήση τους. Αναφορά γίνεται και στην ψεσινή μερική έκλειψη της σελήνης, φαινόμενο που ήταν ορατό και στον ουρανό της Κύπρου. Γράφει, ακόμα, ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Οι τιμές είναι οι ίδιες, τα εισοδήματα διαφορετικά», γράφει ότι ενώ συγκριτικά οι τιμές των προϊόντων, λαχανικών και φρούτων στα κατεχόμενα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τις ελεύθερες περιοχές, εντούτοις υπάρχει σημαντική διαφορά στα εισοδήματα και στους κατώτατους μισθούς. Γράφει, ακόμα, ότι συνεχίζεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στον σκουπιδότοπο στην κατεχόμενη Γιαλούσα. Αλλού αναφέρεται στο παράνομο κυνήγι και γράφει πως σε δηλώσεις τους ακαδημαϊκοί προειδοποιούν ότι ο μη επαρκής έλεγχος οδηγεί στη μείωση και τελικά στον αφανισμό πολλών ζώων που ζουν στα δάση των κατεχομένων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Καταστρέφουμε τα δάση», γράφει ότι οι δραστηριότητες των ορυχείων στον Πενταδάκτυλο έχουν καταστρέψει τα βουνά, δημιουργώντας νέο σκηνικό, και πως σύμφωνα με στοιχεία, λειτουργούν 36 ορυχεία. Αναφορά γίνεται και στην περίπτωση Νιγηριανών φοιτητών στα κατεχόμενα, οι οποίοι χρησιμοποιούν μαγεία για να θεραπεύσουν ασθένειες. Γράφει, ακόμα, ότι το «υπουργικό συμβούλιο» διόρισε τον Ναζμί Πινάρ στο «γραφείο τουρισμού» των κατεχομένων στην Αττάλεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα